Tuesday , April 16 2024

Falsurile unui controversat consultant din Iași au pus pe butuci mai multe firme sucevene care au accesat fonduri europene

In ultimii ani, consultantul ieșean Dumitru Ştefan a ajuns de mai multe ori pe mâna procurorilor suceveni ai DNA, fiind acuzat că a întocmit în fals documentații prin care firme sucevene, în special din domeniul agriculturii și zootehniei, au accesat fonduri europene. Prin cele două firme ale sale, SC POWER LAND SRL și SC SINERGIS SRL, ieșeanul a „consultat” atât de bine unele firme din Suceava încât s-a ajuns la dosare penale, procese nesfârșite, patroni condamnați la închisoare și, inevitabil, falimente. In pofida lungii liste de eșecuri, controversatul consultant ieșean reușește, se pare, în continuare să convingă firme din Suceava că le poate ajuta să acceseze mult-râvnitele fonduri europene

Județul Suceava a fost în ultimele decenii terenul fertil de manifestare a unor experimente inedite ale întreprinzătorilor în agricultură și zootehnie, mai ales în contextul accesării de către firmele sucevene a diverselor fonduri UE pentru tehnologizare.

Deoarece aceste programe sunt extrem de complicate, față de standardul birocratic românesc, cu proceduri greoaie, condiții ascunse în penumbra echivocului, un time-line care face imposibilă o planificare eficientă și rațională, plus alte „pietre” ascunse de ochii publicului larg, este nevoie de specialiși în “navigație”, cârmaci în ale regulamentelor și directivelor, așa-numiții consultanți.

Deși o bună parte din acești consultanți își duc munca de traducere a textelor criptate și ermetic închise în rigorile cunoscute de inițiați ale paralimbajului administrativ european, în limbajul comun accesibil afaceriștilor obișnuiți, apar cazuri particulare care preferă scurtcircuitarea sistemului.

Modul în care mai multe inițiative sucevene au fost puse pe butuci după ce au fost „consultate” de specialiști în domeniul accesării fondurilor europene este reprezentat de “cazul-școală” al controversatului consultant ieșean Dumitru Ştefan.

Din informațiile disponibile din surse publice, personajul respectiv a lucrat și lucrează în continuare documentații cerute de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru fonduri europene pentru mai mulți oameni de afaceri suceveni.

Având în vedere amploarea afacerilor gestionate de acesta prin cele două firme ale sale, SC POWER LAND SRL și SC SINERGIS SRL, ambele înregistrate în Iași, de gestionare a consultanței și de facto administrarea efectivă a firmelor cliente, este bine să ne aplecăm asupra rezultatelor acestor acțiuni.

Modul de operare al acestui tip de consultanță este brutal de simplu: reprezentantul celor două firme ieșene aborda firmele sucevene care au depus cereri de finanțare și le promitea rezolvarea rapidă a dosarelor.

Nu se mai încurca în detalii, cum ar fi respectarea normelor AFIR și clienții au fost convinși să urmeze orbește sfaturile și să nu conteste deciziile de administrare. Analizate, chiar și la o primă ochire, „scurtăturile” propuse de consultant sunt de multe ori ilogice, ca să nu spunem de-a dreptul stupide. De exemplu, ghidul  AFIR cerea ca beneficiarii de fonduri să fie firme noi sau să aibă venituri din agricultură. Firmele consultantului Dumitru Ştefan ignoră însă această exigență și falsifică bilanțurile firmelor beneficiare – falsul a fost efectiv realizat de consultantul respectiv și acest lucru a fost demonstrat de mărturiile experților CECAR din unele procese (de exemplu în dosarul nr. 6013/86/2016). Nu era nimic mai simplu pentru companiile în cauză să își facă firme noi, pentru ca totul să fie în regulă, dar consultantul le-a determinat să nu o facă. Şi astfel de „ciudățenii” sunt cu duiumul, în multe dintre dosarele de care s-au ocupat firmele consultantului ieșean, „ciudățeniile” de care vorbeam fiind replicate în mai multe dintre dosarele sale.

Firesc, aceste manevre au ajuns, la un momemt dat, și în atenția organelor de cercetare penală, ca urmare a sesizării celor de la AFIR.

Astfel s-a descoperit că firmele consultantului Dumitru Ştefan preferă scurtăturile, dosarele fiind întocmite după modelul copy/paste, copiind aceleași documente de justificare a achizițiilor, oferte etc. de la un dosar la altul, bineînțeles clienții fiind total diferiți.

De exemplu, din datele dosarului unei firme din zona Rădăuți (Melifabi SRL) consultantul a depus următoarele documente false la cererea de plată către AFIR:

  • Raport justificativ privind proveniența veniturilor existente în bilanțul contabil al SC MELIFABI SRL, în perioada 01.01.2010-31.12.2010, întocmit de expert contabil membru CECCAR Hurjui Dumitru, cu anexele “Analiza rezultatului din exploatare în anul 2010“ și “Nota explicativă privind veniturile anului 2010“
  • Oferta de proiectare FN/20.10.2010 emisă în numele Societății Experților Tehnici Botoșani:
  • Oferta nr. 282/13.04.2011, emisă în numele BIG DUTCHMAN Germania
  • Oferta nr. 453/13.04.2011 emisă în numele SC RIELA ROMÂNIA SLR Cluj Napoca
  • Contract de arendă între firmă și o persoană juridică din Dornești.

Aproape toate aceste documente au fost editate și redactate de  consultantul ieșean în calitatea sa de administrator efectiv al procesului de consultanță, fiind contrasemnate, în necunoștință de cauză, de administratorii statutari ai companiilor implicate.

Chiar ofertanții au recunoscut cu seninătate că NU îl cunosc pe administratorul de la Melifabi SRL și că au lucrat doar cu consultantul Dumitru Ştefan.

Mai mult, aceleași oferte se regăsesc și în alte dosare de finanțare a proiectelor cu fonduri europene, care fac obiectul unor dosare penale aflate pe rolul Tribunalului Suceava, Secția Penală, respectiv dosarul nr. 859/86/2014, care după disjungere a devenit dosarul nr. 2250/86/2018 (cazul firmei AIDA din Gălănești), ceea ce dovedește în afara oricărui dubiu că aceste oferte au fost întocmite de consultantul Dumitru Ştefan.

Bineînțeles, cum se întâmplă multe ori, vinovați de falsurile respective au fost găsiți cu totul alte persoane, iar consultantul nici măcar nu a fost inculpat în dosarul cu pricina. Trebuie spus faptul că, în acest caz, până la urmă investițiile au fost complet realizate și că sunt funcționale, deci, pe fond, programul a fost un succes.

Nu același lucru se poate spune despre hub-ul zootehnic de la Slatina, unde același consultant s-a ocupat de dosar, investițiile de acolo fiind un eșec. A fost folosit același amestec de falsuri, induceri în eroare a conducerii firmelor cliente – beneficiare ale fondurilor AFIR, în disprețul total al legilor. În acest caz, așa cum am spus, nu s-au mai realizat investițiile cu pricina, vorbind de o risipă de fonduri totală și de un impact 0 pentru economia județului.

Redăm, mai jos, comunicatul sec al DNA, care explică ce s-a întâmplat în acest caz:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
DANELIUC ILIE, DANELIUC LĂCRĂMIOARA AURICA, BARBU NECULAI, IUZIC ANDREI, GRIGORAŞ LUCIAN, ŞTEFAN NICOLAE, LUCĂU EMIL DĂNUȚ, DURLIHAC VASILE, TUDOSI VIOLETA, SC AIDA SRL, SC DANI AURA SRL, SC LIK – VOX SRL, SC ROBERT ZOOTEHNIC SRL, SC TERRA ZOOTEHNIC SRL și SC GREEN TUR BUCOVINA SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, Dumitru Ştefan, BIRĂU COSTINEL, CATRINESCU EUSEBIU ADRIAN, administratori ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2012, inculpatul Dumitru Ştefan, în calitate de consultant al unei societăți comerciale, i-a sprijinit pe inculpații Daneliuc Ilie, Daneliuc Lăcrămioara Aurica , Barbu Neculai, Iuzic Andrei, Grigoraș Lucian, ștefan Nicolae, Lucău Emil Dănuț, Durlihac Vasile, Tudosi Violeta, Sc Aida Srl, Sc Dani Aura Srl, Sc Lik – Vox Srl, Sc Robert Zootehnic Srl, Sc Terra Zootehnic Srl, Sc Green Tur Bucovina Srl, să depună cu intenție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – Centru regional Iași, cereri de finanțare pentru realizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene, în domeniul zootehnic, mai exact înființarea unui număr de 5 ferme de creștere a porcinelor și modernizarea unei fabrici de procesare a produselor lactate și a brânzeturilor.
Pe parcursul implementării proiectelor, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeași instituție, documente false și inexacte întocmite de inculpații Birău Costinel, Catrinescu Eusebiu Adrian, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale cu un comportament de tip fantomă, și de Dumitru Ştefan în calitate de consultant. Documentele au vizat îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, fraudarea procedurilor de selecție de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii/lucrări și mărirea nejustificată a cheltuielilor eligibile, activități care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a fondurilor respective.
Prejudiciul produs ca urmare a acestor activități infracționale a fost în valoare de 21.579.000 lei (aproximativ 5 milioane euro), reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile din bugetul Uniunii Europene decontate beneficiarilor, societăți comerciale ce au calitatea de inculpați în prezentul dosar”, se spune în comunicatul DNA din 23 februarie 2016.

Prin decizia penală nr. 1058/2018 din 21.11.2018, Curtea de Apel Suceava a hotărât următoarele:
“Condamnă pe inculpatul CATRINESCU EUSEBIU ADRIAN la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei principale, a drepturilor: de a fi aleasă în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Obligă pe inculpatul Catrinescu Eusebiu Adrian să plătească statului suma de 6.300 lei, reprezentând cheltuieli judiciare.
Disjunge latura penală și civilă a dosarului față de inculpații: Daneliuc Ilie, Daneliuc Lăcrămioara Aurica, Barbu Neculai, Iuzic Andrei, Grigoraș Lucian, Ştefan Nicolae, Lucău Emil Dănuț, Durlihac Vasile, Tudosi Violeta, Birău Costinel, Dumitru Ştefan, SC „Aida” SRL Gălănești, SC „Dani-Aura” SRL Vicovu de Jos, SC „Lik-Vox” SRL Gălănești, SC „Green Tur Bucovina” SRL Herla com. Slatina, SC „Robert Zootehnic” Herla com. Slatina și SC „Terra Zootehnic” SRL Slatina jud. Suceava și latura civilă a cauzei față de inculpatul Catrinescu Eusebiu Adrian, pe care o înaintează la Serviciul Arhivă – Secția Penală din cadrul Tribunalului Suceava, în vederea formării unui nou dosar ce va fi repartizat manual aceluiași complet C5F. DEFINITIVĂ”.

Să încercăm să “traducem” cele două comunicate prezentate mai sus. În  primul rând se observă prezența lui Dumitru Ştefan în toate cazurile ca element pivotal și decident, în ultimă instanță. Dovadă că în comunicatul de condamnare administratorului firmei i s-a dat  pedeapsă cu suspendare, în mod clar instanța văzând ceea ce este evident pentru toată lumea care a analizat spețele – vorbim de implicarea unei singure persoane, consultantul, care a folosit în orb atât procedurile birocratice europene, cât și lipsa de pregătire profesională a managementului beneficiarilor investițiilor – Curtea de Apel Suceava validând astfel faptul că au fost întocmite în fals actele de către consultantul respectiv.

Prodigioasa activitate de transformare a oamenilor de afaceri suceveni în  adevărate vehicule de cash pentru pentru consultantul Dumitru Ştefan și birocrații de la AFIR Iași a continuat și cu alte spețe și, din informațiile noastre, continuă și acum, cu alte firme și alte denumiri.

Cazul SC LACTIS Bălăceana SRL

Același Dumitru Ştefan a fost implicat și într-un alt dosar cunoscut opiniei publice, privind o afacere ratată de o altă firmă suceveană, SC LACTIS Bălăceana SRL, unde prejudiciul a fost estimat la peste 2.000.000 lei.

În octombrie 2016, procurorii din cadrul Di­rec­­ției Naționale Anticorup­ție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaților SC Lactis Bă­lăceana SRL, Viorel Moră­rașu, Eusebiu Adrian Catri­nescu și Dumitru Ştefan pentru săvârșirea infracțiunilor de „folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe ne­drept de fonduri din bugetul general al Uniunii Euro­pene sau din bugetele admi­nistrate de aceasta ori în nu­mele ei” și “complicitate la aceeași infracțiune”. Procurorii anticorupție au sta­bilit că, în perioada 2010 – 2012, inculpații, în calitate de beneficiari, antreprenor, res­pec­tiv consultant în cadrul pro­iectului „Construire fermă vaci, localitatea Bălăceana, ju­dețul Suceava”, au întocmit în fals și au depus la autoritatea contractantă – Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (în prezent Agenția pentru Fi­nanțarea Investițiilor Rurale), alăturat cererii de finanțare nr. F 12101101 3500008 din data de 31 mai 2010, o serie de do­cu­mente false în baza cărora au obținut, pe nedrept, suma de 2.006.938,63 de lei (516.526,28 lei – tranșa 1 plus 1.026.961,68 – tranșa 2 plus 463.450,67 lei – tranșa 3) reprezentând contribuția din fonduri europene la proiectul mai sus menționat”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

Din păcate, nu toate dosarele în care a fost implicat consultantul respectiv au fost lucrate cu aceeași viteză și se pare că există suspiciuni temeinice și cu privire la o fermă de porci deținută de un cunoscut constructor din Marginea, lucrată în același regim copy-paste de consultantul Dumitru Ştefan.

De altfel, respectivul personaj a avut multe probleme cu legislația fiscală și înainte de scandalurile provocate în județul Suceava.

În 2012, „Ziarul de Iași” a scris despre controale făcute de procurori la doi angajați ai actualului CRFIR și la sediul firmei Power Land LTD, deținută la acel moment de soții Georgiana și Dumitru Ştefan.

Nici cu Fiscul nu este prima întâlnire a lui Dumitru Ştefan, el fiind acuzat de un prejudiciu de circa 100.000 lei la bugetul de stat printr-o altă firmă, Sinergis SRL. Ştefan a fost trimis și în judecată pentru evaziune fiscală, însă Judecătoria Iași l-a achitat în noiembrie 2010 pentru că pe timpul procesului a achitat datoria. (O.S.)

 

 

 

 

 

 

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …