Thursday , April 25 2024

“Fabricile de facturi” dintr-o ţigănie din Iaşi, cercetate de Direcţia Antifraudă Suceava

60432194

Mai multe firme din judeţul vecin cu patroni ţigani, au intrat în atenţia Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava. “Este o nouă abordare a fenomenului” spune directorul Direcţiei Regionale, Cosmin Georgescu

 
Firme din judeţul Iaşi, aparţinând în principal unor “investitori” de etnie romă, sunt în aceste zile cercetate de inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava, considerate ca adevărate “fabrici de facturi”, pentru afaceri desfăşurate în principal în domeniul comerţului cu materiale refolosibile – fier vechi mai ales. “Este o nouă abordare a fenomenului” spune directorul Direcţiei Regionale Antifraudă, Cosmin Georgescu care promite că în scurtă vreme rezultatele verificărilor vor fi făcute publice.
In luna mai a anului trecut, 30 de persoane au fost prezentate de către procurorii DIICOT Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă într-unul dintre cele mai mari dosare de evaziune şi spălare de bani instrumentate în judeţul Suceava. Este vorba despre un prejudiciu adus statului estimat la prima ochire a procurorilor la aproape 10 milioane de euro. 39 de firme implicate, 118 învinuiţi, 91 de persoane audiate. Patroni ai unor firme cu renume au căzut pradă tentaţiei de a păcăli statul la sugestia unor indivizi fără pregătire, majoritatea de etnie romă, patroni de firme din Iaşi.
Oamenii de afaceri cu cea mai importantă notorietate din judeţul Suceava care au fost reţinuţi în acest dosar au fost Vasile Florea, patronul SC Flor Construct SRL şi Cosmin Păstrăv, patronul SC Hidrotera SRL. Afacerişti cu reputaţie, cei doi au acceptat să intre în jocul propus de indivizi fără experienţă în afaceri dar cu idei privind înşelarea statului, fără a se gândi la consecinţe. De exemplu, afacerile SC Flor Construct S.R.L. cu Marketing Reloaded SRL şi Alexia Mar Construct SRL atestă faptul că au fost înregistrate în contabilitatea firmei sucevene facturi fictive emise de societăţile comerciale controlate de etnici romi din judeţul vecin.
Cercetările procurorilor DIICOT Suceava în cazul de evaziune fiscală cu materiale de construcţii de la acea vreme au relevat că opt firme controlate de iniţiatorii grupului infracţional organizat au emis facturi fiscale fictive în valoare de 52,95 milioane de lei.
Potrivit referatului procurorilor transmis instanţei pentru arestarea preventivă a inculpaţilor, una dintre firme, Alexia Mar Construct SRL, a emis facturi fiscale fictive în valoare de 17.173.144 de lei, pentru 25 de firme, între care şi Florconstruct Suceava, firmă deţinută de Vasile Florea.
O altă firmă, Marketing Reloaded SRL, a emis facturi fiscale fictive în valoare de 10.005.539 de lei către 25 de firme, în timp ce Komezzo SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 6.265.969.4 de lei către 21 de firme.
Firma Kos Mital Invest SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.861.732 lei către şapte firme, Bucovina Forwating SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.021.783,5 lei către zece firme, Alexandra Best Construct a emis facturi fiscale fictive în valoare de 9.589.167.2 lei către 18 firme, Impuls Mark Mitel a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.939.383.3 lei către 13 firme, iar Kocotas Nicol a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.100.831,42 lei către trei firme. Cosmin Georgescu a ţinut să precizeze că investigaţia DIICOT de acum un an nu are neapărat o legătură directă cu cea făcută acum de Direcţia Regională Antifraudă şi, fără a detalia amănunte din afecere, a promis că, atunci când verificările vor fi terminate, vor fi oferite detalii suplimentare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …