Monday , January 30 2023

Expoziție stradală de bandă desenată pe tema Holocaustului, pe Esplanada din centrul Sucevei

Expoziții stradale de bandă desenată care prezintă fragmente din istoria comunităților locale în perioada Holocaustului din România vor fi organizate de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în perioada 3 decembrie 2021 – 4 ianuarie 2022, în municipiile Bacău și Suceava.

Vernisajul „Povestiri din Holocaust. Suceava” va avea loc pe 4 decembrie 2021, la ora 11:30, în zona centrală, pe esplanada munici­piului Suceava. Expoziția va fi deschisă până pe 4 ianuarie 2022.

O lecție de istorie altfel și, totodată, un proiect al memoriei, „Povestiri din Holocaust. Istorii locale” este realizat de Institutul „Elie Wiesel” și finanțat de Fundația EVZ (Republica Federală Germania) prin programul „Local History”.  Prin intermediul artei, proiectul ne aduce mai aproape de istoria comunităților în care locuim, încurajându-ne să o descoperim și să o înțelegem, se arată într-un comunicat emis de INSHR. Poveștile despre viața evreilor sau romilor din diverse localități din România, trimiși la muncă obligatorie, deportați în Transnistria, excluși din viața economică, socială, culturală, sunt dezvăluite cu ajutorul benzilor desenate realizate de ilustratorii Octavian Ungureanu, Ionuț Popescu și  Anghel Şerban. La pregătirea conținutului expozițiilor au colaborat cercetători ai Institutului, elevi și cadre didactice de la liceele partenere.

„Povestiri din Holocaust. Istorii locale” debutează cu expozițiile de bandă desenată din Bacău și Suceava și va continua în 2022 cu ilustrarea istoriei tragediei comunităților de evrei și romi din Vrancea, Galați,  Dolj și Argeș.

Expoziția din Suceava este organizată în parteneriat cu Colegiul Național „Ştefan Cel Mare”, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”,  Consiliul Județean Suceava și Primăria Municipiului Suceava.

 

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un top european, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …