Saturday , January 28 2023

Explozie într-un bloc din cartierul Burdujeni. 5 persoane rănite, 28 de familii sinistrate

O explozie a avut loc ieri dimineață, în jurul orei 4.00, într-un apartament de la etajul al doilea al blocului 139 de pe strada Rarău, din cartierul Burdujeni din Suceava. Cinci persoane au fost rănite. Cel mai grav este un bărbat de 60 de ani, proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagrația, care practic a fost aruncat pe geam de suflul exploziei. El a fost dus de urgență la un spital din Iași cu multiple traumatisme și arsuri pe 80-90% din suprafața corporală, medicii fiind rezervați asupra evoluției stării sale de sănătate. Conform primelor concluzii ale cercetărilor făcute ieri de specialiști, nenorocirea s-a produs în momentul în care a bărbatul a aprins lumina și a fost provocată astfel explozia acumulării de gaze din apartamentul său u familiile care locuiau în 28 de apartamente de pe două scări ale blocului respectiv au fost evacuate, autoritățile făcând eforturi mari să-i ajute pe sinistrați. Suflul exploziei a fost atât de puternic încât s-au spart geamuri și la blocurile învecinate. 22 de mașini parcate în jurul blocului au fost avariate

O explozie a avut loc luni dimineață, în jurul orei 4.00, într-un apartament de la etajul doi al blocului al blocului 139 de pe strada Rarău, din cartierul Burdujeni din Suceava. Au fost evacuate și s-au autoevacuat în jur de 40 de persoane din două scări de bloc. În primă fază, trei persoane au fost transportate cu ambulanțele SMURD și SAJ la Unitatea de Primiri Urgențe Suceava, una dintre ele fiind în stare gravă, cu multiple traumatisme și arsuri. O a patra victima, care a plecat, inițial, de la fața locului, a revenit în zonă și a fost  preluată de ambulanța SMURD.

Cel mai grav este un bărbat în vârstă de 60 de ani, proprietarul apartamentului în care a avut loc explozia. Suflul acesteia l-a aruncat efectiv pe bărbat pe geam. Pe lângă multiple traumatisme, el a suferit și arsuri pe 80-90% din suprafața corporală. Din cauza stării sale grave a fost transferat la Iași. Chiar dacă la început s-a discutat despre un transfer aerian, condițiile meteorologice nu au permis elicopterului SMURD să zboare. Pacientul era aseară sedat, intubat și ventilat mecanic, cadrele medicale ieșene fiind foarte rezervate în ceea ce privește evoluția stării acestuia de sănătate. ”Pacientul  a fost transferat de la Suceava cu Ambulanța, după ce a fost diagnosticat cu arsură pe suprafață de 90%, suprafață corporală, intubat, sedat, ventilat mecanic. Arsura este produsă prin explozie.  Este în îngrijirea colegilor din Clinica de Chirurgie Plastică și Arsuri și a colegilor din Terapie Intensivă. Este în stare gravă cu un prognostic rezervat, pentru că este vorba despre o arsură pe o suprafață mare cu consecințe extrem de grave asupra stării generale a organismului”, a declarat medicul Diana Cimpoeșu, medic șef al UPU SMURD Iași.

În explozie a fost rănită și soția bărbatului, o femeie de 60 de ani, care primește tratament de specialitate la Spitalul Județean, deoarece nu sunt locuri libere în țară, în unitățile speciale pentru arși. “Pacienta are arsuri pe suprafață mai mică, arsurile nu sunt grave, dar având în vedere că este și policontuzionată va rămâne pentru supraveghere în Spitalul din Suceava, pe secția de Chirurgie plastică pentru că în țară nu sunt locuri. Ulterior, când se va elibera un loc în țară, va fi reevaluată și dacă starea pacientei impune, va fi transferată”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean.

Rănită a fost și o femeie de 62 de ani, dintr-un apartament învecinat cu cel în care a avut loc explozia. Acesta se afla în pat și peste ea căzut practic planșeul apartamentului.  După o evaluare a stării de sănătate a pacientei, medicii au diagnosticat-o cu contuzii și o fractură la nivelul bazinului și nu a necesitat internare. ”Fractura nu pune probleme. Mai este și un al patrulea pacient, care  este doar policontuzionat și nu necesită internare”, a completat medicul Dan Teodorovici.

În cursul zilei de ieri, o a cincea victimă rănită în explozie, o femeie de 61 de ani, s-a prezentat la UPU fiind diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral, contuzie toraco-abdominală și contuzie de bazin.

Explozia a avariat puternic apartamentele de pe două scări ale blocului 139 (E și D), 28 de familii fiind nevoite să-și părăsească locuințele. Suflul extrem de puternic a spart și mai multe geamuri de la blocurile învecinate. De asemenea, au fost avariate 22 de mașini parcate în apropierea blocului. Deocamdată pagubele nu au fost încă evaluate.

Explozia a fost provocată de o acumulare foarte mare de gaze în apartamentul de la etajul 2. Autoritățile fac eforturi mari să-i ajute pe sinistrați

În urma exploziei de la blocul din Burdujeni, la fața locului s-au deplasat prefectul Alexandru Moldovan și primarul Ion Lungu, în calitatea loc de șefi ai comandamentelor județean, respectiv local pentru situații de urgență. Au avut loc ședințe ale comandamentelor respective iar, în după amiaza zilei de luni, a fost prezentată în conferință de presă o situație – sinteză a gravității faptelor.

Verificările au fost efectuate de o comisie formată din reprezentanți ai ISU, Inspectoratului în Construcții, Poliției, Poliției Locale și ai operatorilor de utilități. Din câte se pare, explozia a fost declanșată, cel mai probabil, de un arc electric de la întrerupătorul din dormitorul apartamentului unde se acumulaseră gaze.
La conferința de presă care a avut loc la sala Unirii a luat parte și comandatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, col. Costică Ghiață. „Explozia s-a produs în dormitorul apartamentului nr. 8 de la etajul doi al blocului 139 scara E. (…) Explozia a fost generată de o acumulare foarte mare de gaz metan și au fost afectate vecinătăți pe o raza de 20 de metri”, a afirmat inspectorul șef al ISU. În urma exploziei au rezultat pagube materiale importante atât în scara unde a fost explozia, cât și la scara alăturată, D. Potrivit șefului ISU Suceava, în jurul blocului explozia a afectat o centrală termică și o clădire de locuit, precum și 22 de autoturisme ce erau parcate în apropiere. Explozia a fost extrem de puternică și a fost afectată structura de rezistență a clădirii, astfel că oamenii nu mai pot locui în apartamentele din cele două scări de bloc. Deocamdată, este greu de făcut evaluarea pagubelor pentru că este periculos de intrat în bloc.

Col. Costică Ghiața a spus că pompierii suceveni au fost anunțați de explozie la ora 4:04 și au ajuns la intervenție la ora 4:11, timp în care au parcus cei șapte kilometri.

Întrebat cu privire la împrejurările în care s-a produs explozia, col. Costică Ghiață, inspectorul șef al ISU Bucovina al județului Suceava, a spus că urmează să se stabilească exact de unde a provenit scăparea de gaz natural, precizând că centrala termică ce era amplasată pe balconul bucătăriei împreună cu aragazul a fost verificată în anul 2019 și trebuia reverificată în 2021 atenționând că este importantă verificarea tuturor instalațiilor potrivit programării. Cu toate acestea, Costică Ghiață a evitat să se pronunțe cu privire la o anumită vinovăție – de altfel, sarcina aceasta nu cade asupra ISU, potrivit legii – și nici să dea un răspuns la întrebarea privind scurgerile de gaz care, pare-se, nu au fost simțite de cei care locuiau în apartament.
Pe de altă parte, este de menționat și faptul că Hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgentă – despre care a făcut referire prefectul Alexandru Moldovan și, ulterior, a informat primarul Ion Lungu – a fost validată, conform legii, la prânz și de Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă, structură condusă de prefectul județului. Prefectul a spus că unele familii și-au găsit deja adăpost la rude sau la prieteni. De altfel, prefectul Alexandru Moldovan a și specificat că este recunoscător administrației locale pentru modul în care s-a implicat.
De asemenea, prefectul a anunțat că va fi înființat un cont pentru ajutorarea acelor familii care au fost evacuate din cele două scări de bloc afectate de explozia de pe strada Rarăului. Prefectul Moldovan a precizat că va fi primul care va dona o anumită sumă și a făcut apel sucevenilor să ajute la rândul lor, în măsura în care este posibil.

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un Top 40 aeroporturi din Europa, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …