Friday , September 30 2022

Exercițiu de alarmare în județul Suceava: ISU pornește astăzi sirenele pentru testarea echipamentelor și informarea populației

Intre orele 10-15.00, se vor auzi semnalele de alarmare, compuse din cinci sunete a câte 16 secunde fiecarealarmare

Inspectoratul ­Ge­neral pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară, de marți până vineri, la nivel național, un amplu ­e­xercițiu pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.

Simulările au început de ieri, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mij­loacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților. Astăzi, ­e­xercițiul se va desfășura și pe teritoriul județului Suceava

În perioada vizată, sucevenii vor auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10,00 – 15,00. De asemenea, în funcție de ­ca­racteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

IGSU le recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “Exercițiu”.

Înștiințarea, avertizarea, pre-alarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum și pentru ­li­mitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. De asemenea, sistemul de înștiințare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

La nivel național există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.

Seful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că exercițiul vizează și obișnuirea populației cu sunetele de alarmare.

“Este un exercițiu prin care testăm sirenele, obișnuim populația și încercăm să pregătim ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună așa sau ce înseamnă când sună altfel. Exerciții similiare s-au făcut și în alte țări. Dacă luăm Germania, recent a avut loc un exercițiu pe plan național prin verificarea sistemelor de înștiințare publică”, a declarat Arafat, joi, într-o conferință de presă.

 

Vezi si

Leii ucraineni refugiați la Rădăuți au ajuns în Africa de Sud

Simba și Mir, cei doi lei care luni au fost preluați de la Grădina Zoologică …