Friday , October 7 2022

Eveniment emoționant organizat la Muzeul Bucovinei pentru ÎPS Pimen, la împlinirea a 90 de ani

Muzeul Bucovinei a găzduit, vineri, 23 august, o dezbatere dedicată rolului Bisericii în viața județului și arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Înalt Prea Sfinția Sa Pimen. Duminică, 25 august, arhiepiscopul Pimen va împlini 90 de ani, iar peste o sută de persoane au participat la evenimentul organizat la Muzeul Bucovinei.

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, copleșit de emoții, a mulțumit celor prezenți pentru cuvintele de laudă – declarându-se printre altele „copilul răsfățat al bucovinenilor”, asta desigur după ce a ascultat discursurile de apreciere din partea oficialităților – după care a făcut o trecere în revistă a momentelor frumoase din viața sa, începând cu frumoasa-i copilărie din Buzău, continuând cu pregătirea de la Neamț, cu stagiatura de la Putna și încheind cu prezentul. Nu au lipsit nici afirmații cu o încărcătură deosebită, testamentară: „Las cu limbă de moarte, la slujba înmormântării să se audă „Balada” de Ciprian Porumbescu. Este istoria Bucovinei, arătând durerea și câteva momente de nădejde, de bucurie, Balada lui Ciprian Porumbescu”, a spus ÎPS Pimen Suceveanul, adăugând că pregătite sicriul – despre care a spus că l-a probat – și ștergarele, testamentul urmând a fi făcut în perioada următoare. De altfel, corul Seminarului Teologic a interpretat mai multe cântece dragi ÎPS Pimen iar Adrian Semeniuc a interpretat „Balada” lui Ciprian Porumbescu.

Evenimentul a avut loc la inițiativa Consiliului Județean, iar printre participanți s-au numărat alături de Înaltul Pimen, Prea Sfințitul Damaschin – episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților care, printre altele, spus despre chiriarhul locului că, deși este originar din județul Buzău, acum Înalt Prea Sfinția Sa este un bucovinean veritabil, arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie – care a spus că înainte de acest eveniment, ÎPS Pimen i-a dezvăluit cine va fi succesorul său și anume PS Damaschin – subprefectul Silvia Boliacu, șeful administrației județene Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu și directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

Din partea primarului Ion Lungu și a președintelui Gheorghe Flutur, ÎPS Pimen a primit diplome de recunoștință și buchete de flori.

De altfel, discursul șefului administrației județene sucevene a fost unul rostit cu vizibile emoții, amintind de un alt moment de mai mulți ani în urmă, la Iacobeni, când, la o inaugurare la care ceremonia religioasă a fost oficiată de un preot cunoscut de-al său, Gheorghe Flutur a lăcrimat. Președintele CJ Suceava s-a declarat onorat că a lucrat cu ÎPS Pimen și a reamintit că arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost primul român care, după Revoluție, l-a invitat pe Regele Mihai să revină în țară, după mai bine de 40 de ani de pribegie.

Din punctul de vedere al primarului Ion Lungu, pentru tot ce a făcut pentru Suceava și Bucovina, ÎPS Pimen merită să intre în istorie, iar strada care a fost recent denumită „Pimen Suceveanul” nu a fost aleasă întâmplător, ci este una din proximitatea Cetății de Scaun, deoarece ÎPS Pimen apreciază foarte mult personalitatea domnitorului Ștefan cel Mare. De altfel, și primarul s-a arătat emoționat, atunci când i-a oferit o diplomă omagială în semn de mulțumire și recunoștință.

ÎPS Teodosie prezent la evenimentul de la Muzeul Bucovinei, organizat în cinstea lui ÎPS Pimen a spus că se simte onorat de fiecare dată când slujește alături de ÎPS Pimen, cel care, cu dăruire, cu har și modestie a reușit să facă atât de multe lucruri pentru bucovineni și suceveni.

Silvia Boliacu a spus că ÎPS Pimen a ridicat Biserica din Bucovina la rangul pe care îl merită și a subliniat că ÎPS Pimen a devenit o personalitate a Bucovinei, acesta fiind vertical, modest și milostiv indiferent de titulatura pe care a avut-o de-a lungul timpului.

De asemenea, în sală au fost și consilierul județean Mihai Grozavu, prof. Oliviu Boldura, prof. Mihai Iacobescu, directorul Cadastru Suceava, Vasile Mocanu – a spus, cu ochii în lacrimi, că ÎPS Pimen este un om puternic și milostiv, demn de funcția pe care o ocupă și demn de recunoștința sucevenilor – mai mulți consilieri județeni și locali, reprezentanți ai instituțiilor subordonate MAI și Consiliului Județean, preoți din județ, între care și părintele Aurel Goraș, primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, fostul șef al ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, directorul ADR Nord – Est, Vasile Asandei, cadre universitare, precum și măicuțe venite de la mănăstirile din județ

Reamintim că evenimentul de vineri a avut loc în contextul în care la ultima ședință ordinară (luna iulie) a Consiliul Județean Suceava s-a hotărât să fie omagiat ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, iar înainte ca ierarhul locului să împlinească 90 de ani de viață, oficialitățile locale și județene i-au adresat cuvinte de laudă și i-au urat „La mulți ani!”.

Menționăm că în Ziarul Lumina – publicație a Patriarhiei Române – apare în ediția din 23 august mesajul Patriarhului Daniel, transmis cu ocazia împlinirii a 90 de ani de viaţă ai Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, 25 august 2019 din care cităm: „Aflat la o vârstă venerabilă, Părintele Arhiepiscop Pimen arată o dinamică misionară şi o hotărâtă statornicie a credinței. Această tărie sufletească l-a ajutat să slujească Biserica atât în vremuri grele, de încercări, cât şi în vremuri de libertate, urmând pilda Sfântului Apostol Pavel: „în multă răbdare, în necazuri, în nevoie, în strâmtorări, (…) în osteneli, în privegheri, în posturi, în curăție, în cunoștință, în îndelungă-răbdare, în bunătate, în Duhul Sfânt, în dragoste” (Cf. 2 Corinteni 6, 4 – 6). Astăzi, la ceas aniversar, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen şi asupra clerului şi credincioșilor din eparhia pe care o păstorește. Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1) să dăruiască Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen sănătate şi bucurii, păstrând aceeași râvnă sfântă pentru Biserică şi Neam, întru mulți şi binecuvântați ani!”.

În aceeași publicație apare și un articol exhaustiv sub semnătura PS Calinic Botoșăneanul, episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iașilor din care cităm: „Personal, consider că longe­vitatea vieţii omului este darul şi binecuvântarea exclusivă a lui Dumnezeu – Cel care ţine caierul vieţii fiecăruia – şi nici­decum acea „osteneală şi du­re­re” de care vorbeşte psalmistul. De acest dar şi binecuvân­tare s-a bucurat şi se bucură – şi îi doresc să se bucure cât mai mult – Înaltpreasfinţitul P­i­men, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădă­uţilor, care – în ziua de 25 august – împlineşte vârsta pa­tri­ar­hală de 90 ani, fiind năs­cut la 25 august 1929. (…) La 24 ianuarie 1991, Sfântul Sinod al Bisericii Orto­doxe Române a ales în demnitatea de arhiepiscop pe Prea­sfinţitul Pimen Suceveanul, E­piscop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Nici nu se putea o ale­gere mai potrivită! Înaltpreasfinţia Sa, deşi nu se născuse în Bucovina, se întorcea acasă. A şi spus în ziua instalării, în­tâm­plată în 4 martie 1991, plim­bându-se bucuros dintr-un capăt în celălalt al scenei: M-am întors acasă! Acesta i-a fost mesajul cuvântului de la instalare, mulţumindu-i – totodată – lui Dumnezeu, Sfântului Ioan cel Nou – ocrotitorul Moldovei, dar şi credincioşilor pentru a­ceas­tă reuşită (…) Dincolo de toate nedreptăţile pe care le-a trăit de-a lungul vieţii sale, raportându-ne doar la cele trei decenii de slujire arhiepiscopală, Înaltpreasfinţi­tul Pimen a ştiut să îmbine în mod armonios cele ale Martei cu cele ale Mariei (…)Acum, la ceas aniversar, când Înaltpreasfinţitul Pimen priveşte retrospectiv de pe Eve­restul  celor 90 de ani – încărcaţi de rod minunat – la toate Tabo­ru­rile şi Golgotele pe care le-a parcurs, purtându-şi cu demnitate povara crucii, dar şi la toţi cei dragi sufletului său stră­mu­taţi demult la cele veşnice – în semn de aleasă preţuire şi recunoştinţă – ca unul care fac parte din generaţia de călugări a anilor 1980, care a fost protejată de mânia fiarelor comuniste şi salvată de la risipire de Înaltpreasfinţia Sa – înalţ gând de rugăciune că­tre Milostivul Dum­ne­zeu (…) Întru mulţi şi buni ani cu sănătate de la Dumnezeu, έnalt­preasfinţite Părinte Arhie­pis­cop!”. (Dan PRICOPE)

Vezi si

O polițistă din Cernăuți a murit împușcată în cap de un pedofil pe care încerca să-l rețină în fața unei școli

O polițistă de patrulare, în vârstă de 22 de ani, a fost împușcată în cap, …

2 comments

  1. Desi exista o hotarare definitiva a instantelor ca a fost un securist, mai sarbatorim, la peste 30 ani de la revolutie, cel mai mare rau posibil in istoria poporului Roman. Rusine!

  2. Volumul cu informarile la securitate facute de Pimen cand apare ? A scris cu rivna sute de informari ce au distrus destine ale multor oameni.