Thursday , April 25 2024

Evaziune fiscală de 50 de milioane de euro, constatată anul trecut de inspectorii antifraudă în judeţul Suceava

In total, la nivel regional, confiscările, amenzile şi prejudiciile constatate de Direcţia Regională Antifraudă Suceava au depăşit 118 milioane de euro în 2014

ANAF Suceava [800x600]


Direcţia Regională Antifraudă (DRA) Suceava, care are sub supraveghere evaziunea fiscală din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vrancea a încheiat anul 2014 cu rezultate notabile în ceea ce priveşte sumele atrase suplimentar la bugetul de stat din economia subterană. O notă mică pentru judeţele Suceava şi Iaşi, unde au fost identificate cele mai pregnante cazuri de încălcare a legislaţiei economice, soldate cu amenzi, confiscări şi prejudicii incomparabil mai mari decât în celelalte patru judeţe din aria de responsabilitate a Direcţiei atinfraudă regionale, cu sediul la Suceava.
Concret, în cursul anului 2014, instituţia financiară a verificat 3210 contribuabili, 1078 din judeţul Suceava, fiind date 2958 amenzi, din care 988 în Suceava. Valoarea totală a acestora a fost de15,62 milioane de lei din care 5,24 milioane în judeţul nostru. In ceea ce priveşte confiscările, dintr-un total de 145,45 milioane de lei o sumă foarte mare, care a făcut de altfel diferenţa, este cea aferentă judeţului Suceava, în cuantum de 115,24 milioane de lei. Pe parcursul anului trecut au fost iniţiate un număr de 244 de acţiuni care au avut ca rezultat suspendarea activităţii unor contribuabili din care 78 în judeţul Suceava. In acelaşi interval au fost întocmite de către inspectorii DRA Suceava un număr de 98 sesizări penale din care 29 au vizat agenţi economici din judeţul Suceava. Valoare prejudiciului în aceste dosare penale a fost esimat în total de 369 de milioane de lei din care 104 milioane de lei vizează prejudicii constatate pe teritoriul judeţului Suceava. DRA Suceava a mai instituit, pe parcursul anului trecut, un număr de 143 de măsuri asiguratorii din care 38 în judeţul nostru, pentru bunuri în valoare totală de 432 milioane de lei, din care 144 milioane de lei în judeţul Suceava. Per total, amenzile, confiscările şi prejudiciile constatate de Direcţia Regională Antifraudă Suceava au însumat în anul 2014 suma de 530,8 milioane de lei, adică 118,2 milioane de euro în bani europeni din care, în judeţul nostru, încălcările legislaţiei economice au condus la prejudicierea bugetului de stat cu 225 milioane de lei, adică 50,12 milioane de euro.
Seful Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava, Cosmin Georgescu, a transmis că în perioada următoare vor fi făcute verificări în zona produselor accizabile – alcool, băuturi alcoolice, carburanţi, ţigări, pentru identificarea comercianţilor care nu respecăt legea în zona achiziţiilor intracomunitare dar şi în alte zone de activitate care au fost identicate cu risc mare de evaziune fiscală în baza unei analize de risc efectuate la nivel naţional de către structurile ANAF. Ca o concluzie, DRA Suceava a terminat anul 2014 cu un bilanţ bun – o sumă de 118 milioane de euro extraşi din economia subterană, amenzi, confiscări şi prejudicii. O treime din această sumă, peste 50 de milioane de euro, provine din judeţul Suceava, urmează judeţul Iaşi, cu o sumă comparabilă, diferenţa de 18 milioane de euro reprezentând evaziuni fiscale în celelalte judeţe ale razei de competenţă a DRA Suceava – Botoşani, Bacău, Neamţ şi Vaslui.
Gold&Platin, o afacere moartă demult, bună pentru statistica structurilor antifraudă
Nici judeţul Suceava nu ar fi fost în topul regional al evaziunii fiscale dacă nu ar fi existat o de mare anvergură identificată la mulţi ani după ce a sucombat. Este vorba despre falimentara firmă Gold&Platin, unde au fost efectuate, în luna februarie a anului trecut confiscări în valoare de 20 de milioane de euro. Suma reprezintă bani rezultaţi din tranzacţii angro neautorizate cu produse petroliere, promovate de firmele din grupul de firme celebru cândva. Este vorba, deocamdată despre o confiscare doar pe hârtie, este drept, în condiţiile în care Gold&Platin a dispărut demult de pe scena economică judeţeană şi nu numai, reprezentanţa Opel din Scheia a acestei societăţi fiind preluată de un alt investitor care a transformat spaţiul într-o reprezentanţă Mercedes, iar benzinăria de alături, pe care un turc pe nume Hatinoglu o cumpărase în 2006 de la SC Civica Suceava a tot fost mutată de pe o firmă pe alta până când a ajuns, în 2011, în proprietatea SC Bucovina Petrol Company SRL Scheia. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …