Tuesday , November 29 2022

Europa Liberă: Intimidări prin citații „greșite” pe numele activistului de mediu Daniel Bodnar

Activistul de mediu Daniel Bodnar și fostul pădurar Gheorghe Calancea au fost chemați, marți, la sediul DIICOT Suceava pentru a fi înștiințați că sunt suspecți într-un dosar în care sunt acuzați de acces ilegal la un sistem informatic și deținere de droguri. Conform jurnaliștilor de la Europa Liberă, acuzația de „deținere de droguri” ar fi ajuns din greșeală în citație, uitată de un polițist neglijent. De asemenea, după accidentul grav pe care l-a suferit Bodnar, a ajuns în presă informația că acesta, deși nu era la volan, avea o alcoolemie de 0,05, informație infirmată de Medicina Legală. De unde interesul special al DIICOT Suceava pentru activistul de mediu? Încearcă să explice Europa Liberă:

Daniel Bodnar a postat pe pagina personală de Facebook citația și acuză o campanie de intimidare dusă de instituții ale statului împotriva sa. Conform documentului, cei doi sunt citați „pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de suspect și pentru audiere în cauza privind accesul ilegal la un sistem informatic în formă continuată (…) și deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu”.

Audierea nu a mai avut loc deoarece avocatul lui Bodnar a cerut amânarea întâlnirii după ce a intervenit o problemă medicală în familie.

În același timp, indirect, lui Bodnar i s-a comunicat faptul că citația a fost redactată greșit, acuzația de „deținere de droguri în vederea consumului propriu” fiind „uitată” în pagină de un polițist neglijent.

Jurnaliștii de la Europa Liberă au întrebat la DIICOT Suceava dacă citația a fost greșită, dar am fost direcționați către biroul de presă al structurii de la București, pe motiv că telefonic nu se poate stabili identitatea celui care solicită informații.

Nu este prima dată când activistul de mediu care urmărește și raportează transporturile ilegale de lemn este supus presiunilor și intimidărilor din partea autorităților locale.

CITIȚI continuarea pe Europa Liberă

Vezi si

Flutur: Despre Bucovina trebuie vorbit și luptat în fiecare zi

Săptămâna aceasta a debutat cu manifestări prilejuite de Ziua Bucovinei. Iar ziua de luni a …