Thursday , April 25 2024

Empatii sub semnul artei, la “Casa Octavian” din Sucevița 

Simpozionul Internațional de Creație și Documentare (Tabăra): “EMPATII SUB SEMNUL ARTEI”, desfășurat în septembrie 2022, la Sucevița – “Casa Octavian”, (format din două serii, fiecare a câte 15 artiști vizuali) a reunit autori din România, Republica Moldova, Rusia și Italia, care au participat cu opere create în stiluri diverse, aparținând unor  secțiuni ale artelor vizuale cuprinzând: pictura, ceramica, grafica, artele decorative/textile, sculptura – reprezentată prin basoreliefuri, fotografia și artele digitale.  EXPOZIȚIA FINALĂ a TABEREI, are vernisajul joi, 22 sept 2022, orele 13,30.

În deschidere, prezintă manifestarea artistică: ORGANIZATORII TABEREI, adică: subsemnata, OFELIA HUȚUL: (pictor și critic de artă, Doctor în estetică) – în calitate de Manager al Festivalului Internațional A.R.T.E., (aflat sub patronajul Filialei ieșene a U.A.P.R.) și sub auspiciile căruia se desfășoară Tabăra de creație, și: Av. Dr. OCTAVIAN NISTOR MATEICIUC, în calitate de Sponsor, gazdă a Pensiunii “CASA OCTAVIAN” și coordonator al evenimentului. De asemenea, mai vernisează expoziția: CRITICII DE ARTĂ: Prof. Univ. Dr. ELEONORA BRIGADA, artist vizual și GABRIEL OBREJA, artist plastic.

Apoteotic, în finalul vernisajului, va avea loc un miniconcert al violonistului DAVID  MARCIAN.

În privința ipostazelor estetice “etalate” în EXPOZIȚIA FINALĂ a TABEREI INTERNAȚIONALE de CREAȚIE și DOCUMENTARE, se poate spune că lucrările selectate pentru a fi expuse au fost alese în așa fel încât să existe posibilitatea ca fiecare identitate artistică să se evidențiaze separat, dar, în același timp, să poată și “să concerteze” armonic cu piesele alăturate, cu operele “vecine” pe simeze.

Astfel, s-a reușit a se armoniza lucrările executate într-o manieră oarecum clasică, în care s-a avut în vedere reabilitarea realului și în care, evident, temele au fost inspirate din realitate și apoi re-create fără mistificări -armonizate, spuneam, cu cele care consemnează imaginarul și care reprezintă viziuni eliberate de reprezentări figurative – plonjeuri sugestiv articulate, asamblaje de forme interesante, în cromatici explozive, de un intervenționism entuziast, fie el sondabil …sau …mai puțin “deschis” decodificărilor.

Expozițiile taberelor sunt adevărate spectacole de artă vizuală/plastică. Ele reprezintă cuceriri estetice fără egal prin spontaneitatea și ineditul lor.

Succesul evenimentului se datorează circumstanțelor favorabile din cadrul acestor veritabile cantonamente artistice, în care dialogul artiștilor cu sinele dar și cu ceilalți devine unul esențial și în cadrul căruia fiecare artist își dorește să se remarce – așadar, poate, și datorită unei INERENTE competiții.

Concluzionând, putem afirma că “exteriorizările” transpuse pe pânze sunt uneori metafore subtile, alteori esențe ale lumii reale, ale concretului resorbit în mentalul artistului într-un fel propriu, dar – toate sunt admirabile prin forța lor de expresie, prin unicitate și originalitate.

Indiferent de faptul că operele artiștilor se pot alinia – fie în rândul celor de tip “clasic”, ce se constituie în lecturări ale narațiunilor memorizate și ulterior re-construite pe pânze în stiluri proprii, fie că acestea – aparțin artei abstracte, cu semnificații și simboluri multiple, se poate reuși, totuși, la panotare, (cu toate acestea), să fie alăturate într-o expoziție colectivă armonică și să se perceapă de către privitor ca fiind un “tot” unitar în care aceste pendulări stilistice și diferitele forme și cromatici care împletesc cosmogonii diverse să se pună în relație unele cu altele.

Pe întregul ei ansamblu, manifestarea artistică de la “Casa Octavian” din Sucevița, din septembrie 2022 este – și aceasta – una reușită, memorabilă!

Felicităm călduros pe întregul personal al locației, cu totul deosebit,  și pe directorul organizator, Octavian Nistor Mateiciuc, față de care artiștii participanți invitați îi datorează recunoștință atât pentru felul ales în care au fost tratați (cu maximă  considerație!), dar și pentru că au fost răsfățați nu numai cu delicii culinare și serate muzicale – într-o atmosferă de poveste ci și cu excursii importante la obiective turistice de renume. Mulțumim! Respect și admirație pentru promovarea artelor vizuale și culturii românești și nu numai, d-le Mateiciuc! Deja suntem nerăbdători să demarăm, împreună cu dvs. NOI PROIECTE!

Critic, Dr. în Estetică – Ofelia HUȚUL, artist vizual

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …