Saturday , December 9 2023

Elevii de la “Petru” au făcut o demonstraţie cu “mini-satelitul” cu care au câştigat Competiţia Naţională de CanSat

La demonstraţie au luat parte doar cei trei elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional “Petru Rareş“,Tudor Andronic, Alexandru Hânţescu şi Emanuel Tabără, precum şi profesorul coordonator de proiect, Victor Sutac. Elevii au nevoie de sponsorizări pentru a putea achiziţiona noi piese pentru dotarea CanSat-ului, pentru a putea înregistra mai mulţi parametri

nexus [800x600]


Elevii de la Colegiul Naţional “Petru Rareş“ ce au participat la finala primei Competiţii Naţionale de CanSat dedicată elevilor de peste 14 ani din România, au făcut o demonstraţie şi pentru cei de acasă, pentru a se putea familiariza cu acest gen de inventţii şi competiţii.
La demonstraţie au luat parte doar cei trei elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional “Petru Rareş“, Tudor Andronic, Alexandru Hânţescu şi Emanuel Tabără, precum şi profesorul coordonator de proiect, Victor Sutac. Aceştia au explicat cum funcţionează CanSat-ul creat de ei şi, de asemenea, au făcut şi o demonstraţie pentru cei prezenţi, arătându-le o mică parte din activitatea pe care au desfăşurat-o la Timişoara. Totodată, Victor Sutac a precizat că, după ce vor modifica CanSat-ul vor încerca să facă o demonstraţie pentru un public mai larg, folosindu-se de un balon cu heliu.
“Dacă la Competiţia Naţională de la Timişoara a fost mai uşor, la Competiţia Europeană va fi puţin mai complicat pentru că vor participa echipe din toate ţările din Europa şi, deşi condiţiile de participare sunt aceleaşi, sunt convins că vom avea o concurenţă pe măsură”, a declarat Victor Sutac, profesor coordonator al proiectului.
De data aceasta elevii au nevoie de sponsorizări pentru a putea achiziţiona noi piese pentru dotarea CanSat-uli, pentru a putea înregistra mai mulţi parametri şi pentru a putea câştiga şi această competiţie. Unele dintre piese trebuie înlocuite pentru a putea afla cu precizie toate informaţiile necesare câştigării acestei probe.
“Sunt foarte mulţumit de rezultate, am muncit mult, dar câştigul este pe măsură”, a spus Emanuel Tabără.
Si ceilalţi doi colegi ai lui Emanuel Tabără s-au declarat mulţumiţi de succesul pe care l-au avut şi îşi doresc să se întoarcă din Portugalia tot cu premiul întâi.nexus t - 2 [800x600]
Competiţia Europenă de CanSat este organizată de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) lângă Lisabona, Portugalia, în perioada 25 – 28 iunie 2015.
Amintim că ESERO România (Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială) a organizat la Timişoara în perioada 3 – 4 aprilie finala primei Competiţii Naţionale de CanSat dedicată elevilor de peste 14 ani. CanSat-urile celor opt echipe finaliste au fost lansate la înălţimea de un kilometru pentru a coborî apoi cu paraşuta la sol. Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale s-a calificat direct în finala La acest concurs s-au calificat opt echipe, a câte patru elevi, din ţară, iar echipa “Nexus T” Suceava a ocupat locul întâi, calificându-se astfel la etapa internaţională ce va avea loc în Portugalia. Lansarea CanSat-urilor a avut loc la Aeroportul Utilitar Timişoara, Aerodromul Cioca de la înălţimea de 1.000 de metri dintr-un motodeltaplan în cursul dimineţii de vineri. (I.G.N.)

Vezi si

„Fii bun, nu doar de Crăciun”, iar Iulius Mall te premiază!

La Iulius Mall Suceava ai parte de o întreagă experiență senzorială, în special în această …