Wednesday , April 24 2024

Elevii "căpşunari" de la Alimentar, care au luat Bacul fără examene, rămân fără diplome

zap [800x600]

Mai mulţi elevi care plecaseră la muncă peste hotare fuseseră promovaţi în lipsă la Liceul Alimentar şi au obţinut şi diplome de Bacalaureat cu complicitatea mai multor profesori, inclusiv a unei părţi din conducerea unităţii de învăţământ. Istoria acestei poveşti aproape SF începe în perioada 2004 – 2006, cercetările încep după vreo doi ani şi deşi toţi scapă fără a sta după gratii pentru lungul şir de falsuri făcute, formulează apel faţă de o hotărâre a Judecătoriei Suceava care nu a făcut decât să anuleze diplomele de bacalaureat, foile matricole şi notele care au fost obţinute la diverse discipline. Tribunalul Suceava a respins, însă, toate apelurile formulate, însă şi această hotărâre chiar dacă este definitivă poate fi atacată cu recurs

Tribunalul Suceava a respins, pe 13 februarie, apelul făcut împotriva hotărârii Judecătoriei Suceava de a se anula diplomele de bacalaureat obţinute în lipsă de mai mulţi elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară. Maniera în care au fost obţinute diplomele respective a fost relatată cu mai multe ocazii în paginile cotidianului Obiectiv de Suceava, în esenţă fiind vorba despre elevi de la cursuri fără frecvenţă care au mers la muncă peste hotare, dar care au promovat atât la clasa unde au activat, cât şi examenul de bacalaureat. Bineînţeles că acest lucru s-a putut petrece în sistemul de învăţământ românesc şubrezit doar cu concursul mai multor profesori. Nu au fost străini de această complicitate nici persoane din conducerea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară.
Cercetarea a durat ani de zile, mai întâi manifestând o oarecare reţinere şi unii din Poliţie şi, ulterior, de la nivelul Parchetelor, probabil şi pentru că era foarte greu de crezut că se poate şi aşa ceva în sistemul de învăţământ. Ei bine, a fost posibil şi aşa ceva, lucru de care s-au convins până la urmă şi cei care au făcut cercetările.
Pe partea penală a acestei lungi telenovele cu elevi căpşunari s-a ajuns doar la nivel de amendă, şi aceea administrativă pentru că nu era pericol social să treci pe ochi frumoşi mai mulţi elevi care nu dăduseră pe la şcoală. Başca să mai ia şi Bacul în vreme ce alţii mai ghinionişti au picat pe capete, ce-i drept în anii care au urmat acestei întâmplări.
Pe cealaltă parte, a fost deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava un dosar în scopul anulării diplomelor obţinute. In primă instanţă, cum de altfel era şi de bun simţ, acest lucru a fost obţinut după ce procesul a început în 2011 şi s-a încheiat în ianuarie 2013.
n ce a hotărât Judecătoria în ianuarie 2013 şi cine sunt persoanele în cauză
Pe data de 8 ianuarie 2013, Judecătoria Suceava admite cererea şi anulează notele trecute în catalogul clasei a XI – a, Colegiul tehnic de industrie alimentară Suceava, anul şcolar 2004 – 2005, pentru Găitan Ilie la următoarele discipline: limba română, matematică, fizică, chimie, biologie, geografie, economie, religie, informatică, biochimie; operaţii I.A.
De asemenea, tot instanţa a anulat, pe data de 8 ianuarie 2013, notele trecute în catalogul clasei a XII – a, Colegiul tehnic de industrie alimentară Suceava, anul şcolar 2004/2005 pentru Gîtman Mihaela, la următoarele discipline: limba română, matematică, fizică, chimie, istorie, geografie, educaţie antreprenorială, religie, informatică, T.O.V., T.O.A.. Tot instanţa a anulat şi notele din catalogul clasei a XIII- a, anul şcolar 2005/2006 la disciplinele: limba română, tehnologii, biologie.
Totodată, Judecătoria Suceava a anulat notele trecute în catalogul clasei a XII-a, Colegiul tehnic de industrie alimentară Suceava, anul şcolar 2005/2006 pentru Mariana Gavrilovici, la disciplinele: chimie, istorie, geografie, T.O.A.
Aceeaşi instanţă a anulat şi notele trecute în catalogul clasei a XII- a, Colegiul tehnic de industrie alimentară Suceava, anul şcolar 2005/2006 pentru Găitan Mihaela, la disciplinele: limba română, matematică, fizică, chimie, geografie, religie, tehnologii, T.O.A. De asemenea, instanţa a anulat notele trecute în catalogul clasei a XIII – a, Colegiul tehnic de industrie alimentară Suceava, anul şcolar 2005/2006 pentru Angela Bujorean, la ştiinţe socio-umane ca şi lui Constantin Bujorean.
Totodată, Judecătoria Suceava a decis la data de 8 ianuarie 2013 că anulează notele trecute în catalogul clasei a XII – a, Colegiul tehnic de industrie alimentară Suceava, anul şcolar 2005/2006 pentru Claudiu Ungureanu, la disciplinele: tehnologii şi T.O.A., la fel ca şi notele trecute în cataloagele claselor a XI- a (anul şcolar 2004/2005) şi a XII-a (anul şcolar 2005/2006), de la acelaşi liceu, pentru Daniel Gheorghe Tabrea, Ia următoarele discipline: limbă română, limba engleză, matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie, economie, religie, informatică, biochimie, operaţii LA.
Un alt fapt dureros pentru elevii respectiv a fost acela că Judecătoria Suceava a anulat diplomele de bacalaureat emise de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Tineretului şi foile matricole aferente acestora, pentru Mariana Gavrilovici; Ilie şi Mihaela Găitan; Mihaela Gîtman; Angela şi Constantin Bujorean Angela; Claudiu Ungureanu. Hotărârea nu era definitivă şi, după cum era specificat în procedură, persoanele nemulţumite puteau face apel în 15 zile de la comunicare.
n printre apelanţi sunt şi profesori care au recunoscut greşeala
Se face apel în 2013 şi este de mai multe ori amânată cauza din cauza unei lipse de procedură în legătură cu intimata Mariana Gavrilovici. Iniţial, pronunţarea hotărârii era aşteptată spre final de ianuarie, apoi până pe data de 11 februarie, iar în final Tribunalul a amânat pronunţarea hotărârii privind apelul pe data de 13 februarie. Potrivit celor postate pe portalul instanţelor de judecată, apelurile au fost respinse de Tribunal ca fiind nefondate, însă hotărârea, chiar dacă este definitivă, poate fi atacată cu recurs.
Interesant poate fi şi faptul că pentru a nu se anula diplomele „căpşunarilor”, a fost declarat apel de o pensionară – Elena Brânduşa Ignat Voronca, de şcoală – prin Crăiţa Buda Niga şi profesoara Ana Cazacu, dar şi de unii aşa zisi elevi, afectaţi direct de hotărâre – Angela şi Constantin Bujoreanu, precum şi Claudiu Ungureanu.
Poate şi mai interesant este faptul că absolut toţi profesorii, deci şi apelanţii, în faza cercetărilor, puşi în faţa dovezilor fără echivoc, au recunoscut faptele arătând că era posibil ca terţe persoane să vină la ore în locul celor plecaţi, directoarea Crăiţa Buda Niga – unul din cei doi adjuncţi la vremea respectivă, precum şi Cleja Viorica – la acea dată director general, neavând nicio scuză pentru faptul că deşi li s-a cerut scris demararea oricărui demers de verificare a elevilor de la frecvenţă redusă nu au făcut nimic.
Interesantă abordare este că după ce au scăpat cu cazierul nepătat pentru falsul făcut cu diplomele elevilor, Crăiţa Buda Niga atât ca persoană fizică, dar şi ca director al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, face apel la sentinţa prin care sunt anulate diplomele, deşi în procesul penal au fost recunoscute faptele. Cu alte cuvinte, fapta este recunoscută, dar se încearcă a nu se îndrepta lucrurile şi a se favoriza în continuare pe cei care au promovat în lipsă.
Intrucât procesul, inclusiv cercetările preliminare a început înainte de 2008, iar faptele s-au consumat în anii 2004 – 2005, este interesant şi un alt exerciţiu de imaginaţie: câţi dintre elevii căpşunari care au luat Bacul fără să dea pe la ore şi pe la examene a reuşit, între timp, performanţa de a obţine o diplomă de licenţă la una din numeroasele specializări pe la diverse facultăţi din ţară, chiar şi după o reţetă similară cu obţinerea Bacalaureatului. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …

4 comments

  1. CARE erau directorii de atunci care tolerau așa ceva???NU SE SPUNE NIMIC DE EI NICIODATĂ!!

  2. Poate nu ar fi stricat sa ni se spuna si numele asa zisilor profesori, pe langa Igant, Cazacu, Cleja si Buda, care au promovat “din greseala” capsunarii.

  3. Profesorii care trebuiau să predea la frecvență redusă erau aleși pe anumite criterii ,nu oricine merita .

  4. Cazau de atâta răutate lasă repetenți la greu.