Saturday , November 26 2022

Eleva olimpică Rafaela Barac-Bologa, de la ”Ştefan”, a fost ministrul Educației într-o ședință de guvern susținută de copii

Zece membri ai Boardului Copiilor din România și doi copii ucraineni refugiați au fost, pentru o zi, miniștri ai copiilor într-o ședință de guvern, care a avut loc luni, 21 noiembrie a.c., la Palatului Victoria. Printre aceștia s-a aflat și Rafaela Barac-Bologa, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava.

ședința Guvernului Copiilor a fost moderată de Mădălina Turza, Consilier de Stat la Cancelaria Premierului și coordonator al Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile. Evenimentul a fost organizat pentru aniversarea, pe 20 noiembrie, a Zilei internaționale a drepturilor copilului, ce marchează 33 de ani de la adoptarea în cadrul ONU a Convenției cu privire la drepturile copiilor.
Pe parcursul ședinței de guvern, Victor, Yusif, Denisa, Rafaela, Ştefania, Renata, Filip, Sandra, Kira, Karina, Dragoș și Rareș și-au asumat rolurile de miniștri ai Educației, ai Muncii și Solidarității Sociale, ai Sănătății, ai Familiei, Tineretului și Egalității de Şanse, ai Finanțelor și Apărării, dar și ai Afacerilor Interne și Externe, propunând legi și măsuri menite să facă viața copiilor din România mai incluzivă, să combată discriminarea și sărăcia, să ajute copiii să se dezvolte armonios, dar și să beneficieze de educație incluzivă de calitate.

Rafaela a ocupat fotoliul de ministru al Educației și ”a propus” două proiecte de hotărâre de guvern care să vină în sprijinul Educației, și anume renovarea școlilor din mediul rural și transport gratuit pentru toți elevii. Aflată la București, eleva a participat, alături de un alt tânăr din Boardul Copiilor UNICEF România, și la emisiunea matinală a postului radio Magic FM, unde a discutat cu Liana Stanciu despre importanța participării tinerilor la luarea deciziilor care îi influențează, dar și despre viitorul tinerelor generații.

”Reprezentanta județului nostru a avut un discurs persuasiv și nuanțat, a surprins prin calitatea argumentării și prin atitudinea de lider. De altfel, Rafaela, de curând premiată cu aur și declarată învingător absolut la proba observațională de noapte la Olimpiada internațională de astronomie și științele spațiului pentru juniori 2022, este și președinte interimar în cadrul Consiliului Județean al Elevilor Suceava, reconfirmând de fiecare dată performanța”, a transmis IșJ Suceava.

Constituit la inițiativa UNICEF, Boardul Copiilor din România este un grup format din copii de diferite vârste, din diferite orașe, din mediul urban și rural, provenind din medii familiale și din sistemul de protecție a copilului, cu origini etnice diferite și cu o experiență variată în domeniul reprezentării.
”ședința de guvern a copiilor a fost o lecție de învățare deopotrivă pentru noi, adulții, dar și pentru copii. Propunerile miniștrilor copii au arătat cât de importantă este vocea copiilor în luarea marilor decizii. Pentru ei, în schimb, exercițiul de astăzi cu siguranță va fi un reper și o lecție despre importanța lucrului în echipă și responsabilitatea luării deciziilor”, a declarat Mădălina Turza, Consilier de stat. (Oana NUȚU)

Vezi si

Patru suceveni au ajuns la spital cu infarct miocardic acut în doar 24 de ore

Aceștia au salvați după ce au primit tratament în cadrul Centrului de Cardiologie Intervențională În …

Leave a Reply

Your email address will not be published.