Monday , July 22 2024

Elevă de la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”, în lotul național al României la Olimpiada de Securitate Cibernetică

Etapa națională a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (OSC), competiție aflată la prima ediție și inclusă în premieră în calendarul oficial al olimpiadelor și concursurilor școlare de către Ministerul Educației, a avut loc în perioada 23-24 mai a.c. la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București.

Lotul sucevean a fost însoțit de profesoara Ivașcu Dayana-Luisa și a fost format din 6 elevi de la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc: Vitănescu Marcian-Ștefan, clasa a X-a, Gavriloae Darius, Anghel Ionuț-Cristian, Loghin Irina, Mucea SilviuIulian, Rață Darius-Marian, toți din clasa a XI-a și Sofian Adelin-Mihai, clasa a X-a, de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava. Eleva militar Loghin Irina, de la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc a obținut Premiul III, iar colegii săi Rață Darius-Marian și Mucea Silviu Iulian au primit Mențiune. Elevii au fost coordonați de prof. Mariuc Florin Constantin, de la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, iar eleva Loghin Irina a fost selectată în lotul național al României.

La faza națională este susținută o singură probă de concurs, care cuprinde itemi ce vizează aspecte teoretice și aplicații practice de tip Jeopardy. Tinerii interesați de participarea la OSC, respectiv RoCSC, s-au putut antrena pe platforma CyberEDU, https://www.cyber-edu.co, dezvoltată de Bit Sentinel și susținută de Orange, unde există numeroase resurse educaționale în domeniul securității cibernetice. Aceștia au putut rezolva exerciții din Arhiva Educațională, familiarizându-se în acest fel cu tipurile de probleme specifice concursurilor de securitate cibernetică. Tot pe platforma CyberEDU s-au desfășurat și probele oficiale ale OSC și RoCSC. Tematica specifică pentru OSC a inclus exerciții care integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de rețea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele, programare și scripting.

Olimpiada de Securitate Cibernetică este un eveniment educațional și competițional care are ca scop promovarea competențelor în domeniul securității cibernetice în rândul elevilor. Această olimpiadă oferă participanților provocări și probleme practice legate de securitatea informatică și îi încurajează să își dezvolte competențele în domeniu. (O. N.)

Vezi si

Trei zile pline de dansuri și cântece bucovinene la Câmpulung Moldovenesc. Show total susținut de Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu, urmat de un fabulos foc de artificii

În weekendul acesta, principalul eveniment din zona de munte a județului Suceava a fost Festivalul …