Tuesday , April 23 2024

Elevă a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”, câștigătoarea Concursului Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”

Eleva Irina-Elena Moloce-Sbera, din clasa a XI-a D, Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, sub îndrumarea profesoarei Alexandra Chifan, a obținut Premiul I la Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, ediția a VI-a, cu piesa de teatru ”Răni vechi, răni noi”, câștigând, totodată, marele premiu, în valoare de 1.000 de euro.

”Deși se pregătește intens pentru o carieră în medicină, Irina este polivalent înzestrată: nutrește dragoste pentru pictură, muzică și literatură, iubind să trăiască alături de personaje care aduc în cartea vieții sale pagini, capitole ce vor rămâne întipărite pentru totdeauna. Este o mare onoare că trofeul ajunge la Rădăuți, locul natal și de suflet al marelui dramaturg Matei Vișniec”, au transmis reprezentanții colegiului rădăuțean.

Locul II, cu un premiu de 500 euro, a fost obținut de o elevă din Roman, Neamț, iar pe locul trei – 300 euro, s-a clasat o altă suceveancă, Vasilica Karina. Festivitatea de premiere va avea loc sămbătă, 20 mai, ora 13.00, pe scena Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” Suceava.

Elena Moloce Sbera consideră Piesa de teatru ”Răni vechi, răni noi” un spectacol de o izbitoare actualitate tematică, în care se regăsesc personaje prinse într-un labirint al emoțiilor și discuțiilor infinte. ”Conceptul <un scriitor scrie cel mai bine despre ceea ce cunoaște> m-a ghidat în a descoperi poveștile personajelor mele. M-am gândit la oamenii care mă înconjoară și am sperat că niciunul nu se va simți atât de singur ca Teodora sau atât de rănit încât să se răzbune, precum Cosmina. Dar nu le-aș fi putut da viață dacă nu aș fi presărat și o bucată din gândurile, suferințele și bucuriile mele. Familia are o dualitate extraordinară, fiind locul unde alergi când îți este greu, dar poate provoca și o confuzie fără ieșire. Părinții sunt cei mai importanți oameni pentru copii. Copilăria ne influențează toată viața, iar rănile vechi ne vor impulsiona să provocăm altele noi, fie nouă înșine, fie altora. Mesajul meu este unul despre puterea necesară pentru a cere ajutor și o dorință de a destigmatiza importanța sănătății mintale”, a punctat câștigătoarea Concursului Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”.

O altă reușită, de nivel internațional, aparține elevei Iulia Halip Istrate, din clasa a X-a G, sub îndrumarea prof. Ioana Irina Simota-Ducra, care a participat la Concursul ”Magic Forest International Art Competition”, adresat tinerilor artiști din toată lumea. Inițial, s-au calificat 500 de lucrări ale unor elevi din întreaga lume, din care au fost selectate cele mai bune 30 de lucrări, printre care și lucrarea Iuliei, pentru a fi expuse la expoziția internațională de la Galeria Viimsi Ramatukogu din Tallin, capitala Estoniei, unde expun atât artiști consacrați, cât și artiști în devenire. (O. N.)

 

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …