Saturday , February 24 2024

Elev de la Seminarul Teologic Ortodox Suceava, singurul calificat la etapa națională a Olimpiadei ”Cultură şi spiritualitate românească” cu nota 10

Sâmbătă, 11 martie a.c., la Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” Suceava a avut loc etapa județeană a Olimpiadei interdisciplinare ”Cultură şi spiritualitate românească”, o competiție pentru disciplinele limba şi literatura română şi religie. Olimpiada a devenit tradiție în județul nostru,  proiectul inițial fiind propus de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, încă din 2008.

La această etapă au participat 196 de elevi, din 45 de unități școlare din județ, 112 concurenți la nivel gimnazial și 84 la nivel liceal. Elevul Sebastian Juravle, clasa a 12-a, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolitul Dosoftei” Suceava, s-a calificat la etapa națională, fiind singurul candidat din competiție care a reușit să obțină nota 10. De asemenea, s-au calificat la faza națională elevi de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, clasa a XI-a, de la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, clasa a X-a, Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, clasa a IX-a, Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, la clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava, la clasele a VII-a și a VI-a, și Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, la clasa a V-a.

Această olimpiadă interdisciplinară reprezintă un concurs de excelenţă care se adresează elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplinele limba și literatura română și religie (toate cultele) și are ca obiectiv fundamental promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră, concurenţii urmând a proba abilităţi de susţinere a unei argumentări personale, bazate pe studiu comparativ şi pe exprimare culturală.

Tematica olimpiadei se circumscrie genericului Frumuseţea sacră a lumii, subtemele de abordat în acest an fiind următoarele: Creația ca dar al iubirii divine (clasa a V-a); Eu și universul meu familiar (clasa a VI-a); Omul în comuniune cu semenii și divinitatea (clasa a VII-a); Iubirea ca formă de comuniune și împlinire (clasa a VIII-a); Libertate și responsabilitate în lumea contemporană (clasa a IX-a); Conștiința și demnitatea în viața tinerilor (clasa a X-a); Frumosul în creația divină (clasa a XI-a); Existența între sacru și profan (clasa a XII-a).

Competiția vizează, deopotrivă, manifestarea unor atitudini pozitive faţă de formele de expresie culturală, care contribuie la afirmarea identităţii culturale româneşti în spaţiul universalităţii. Prin valorificarea domeniilor de conţinut propuse, dezvoltate la disciplinele limba şi literatura română și religie, concurenții pot demonstra competenţele de comunicare şi culturale proprii, ca bază pentru activitatea de performanţă, olimpiada aceasta asigurând punerea în valoare a contribuţiei religiei la cultura şi civilizaţia universală, prin conexiunile dintre limbă, literatură și artă. (O. N.)

 

Vezi si

“Micii Luptători – Șansa la viață” – proiect de 700.000 de euro pentru dotarea a 5 paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți la Maternitatea Suceava

Poate părea mult ca aproximativ 140 de mii de euro să fie dotările pentru un …