Thursday , December 1 2022

Elev cu media 4, transferat cu aprobarea Cristinei Teodorovici la un liceu unde ultima medie de admitere a fost 8,08

Ilegalităţile pe baza cărora s-au aprobat transferurile în rândul admişilor în clasa a IX-a încep să iasă la iveală. Ministrul secretar de stat, Vasile Salaru a declarat, ieri, pentru OBIECTIV, că s-au constatat mai multe ilegalităţi în urma verificărilor efectuate de corpul de control, dând ca exemplu aprobarea unui transfer al unui elev care are media puţin peste patru şi a reuşit să intre la un liceu în care ultima medie de admitere a fost peste opt. Salaru a precizat că Cristina Teodorovici, preşedinta comisei judeţene de admitere la liceu, va fi dată pe mâna procurorilor u ministrul secretar de stat a spus din nou, ieri, că Gheorghe Lazăr, actualul şef al ISJ, nu va mai ocupa această funcţie  

teodorovici [800x600]

Ilegalităţile făcute de şefii învăţământului sucevean au ieşit la suprafaţă. Ministrul secretar de stat, Vasile Salaru a declarat pentru cotidianul Obiectiv de Suceava că, deşi raportul corpului de control nu este încă gata, s-au sesizat până în prezent mai multe ilegalităţi. Salaru a mai spus că reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice vor face sesizări către organele de anchetă penală. “Corpul de control şi-a încheiat deja misiunea, colegii noştri sunt deja la Bucureşti şi lucrează la raportul pe care îl voi avea luni. Impreună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vom decide ce măsuri vom lua. E limpede că au fost multe abateri de la lege şi vor fi alte organe care îşi vor spune cuvântul aici. Nimeni nu este mai presus de lege. Cine a încălcat legea, suportă consecinţele legii, noi sancţionăm administrativ, dar dacă sunt şi alte păreri ale organelor în drept, se vor lua măsurile pe care cei în drept le vor considera de cuviinţă. Din punctul nostru de vedere, aveţi convingerea că o sesizare vom face”, a explicat Vasile Salaru, care a mai precizat că s-a verificat cerere cu cerere, document cu document, însă până ieri la orele 16:00 nu se ştia o cifră exactă.
Unul din cazurile foarte grave în ceea ce priveşte aprobarea transfe-rurilor, pe care Salaru a ţinut să îl precizeze este acela al unui elev care are o medie de admitere sub cinci, iar ultima medie de admitere în liceul pentru care a solicitat transferal este peste opt. Acest lucru nu a împiedicat-o pe adjuncta Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava să dea un răspuns favorabil cererii, chiar dacă nu a respectat legea. “Criteriile pe care le-a adoptat Comisia Judeţeană Suceava nu respectă, nici pe departe, nici spiritul, nici litera legii, pentru că este inadmisibil ca un copil cu media patru şi ceva să fie admis la un liceu, unde ultima medie de admitere a fost 8,08. Acesta este un exemplu pe care l-am aflat de la colegii mei. Dacă la acest “et caetera” doamna Teodorovici va argumenta în faţa procurorilor şi judecătorilor cum a gândit dumneaei, e problema dumneaei. Din punctul meu de vedere e clar: ea, inspector general adjunct nu va mai fi, iar calificativul va fi diminuat. Organele de cercetare penală îşi vor spune cuvântul vis a vis de altceva”, a explicat ministrul secretar de stat Vasile Salaru.
Ministrul secretar de stat a mai precizat că adjuncta ISJ Suceava, Cristina Teodorovici nu va fi scutită de “pedeapsa maximă”, acesteia aplicându-i-se măsurile maxime prevăzute de lege. “Avem convingerea că nu vor exista măsuri intermediare pentru dumneaei, vor fi cele maxime pe care le putem da, cele pe care le avem în legea educaţiei”, a susţinut Salaru.
Intrebat de soarta “generalului” Lazăr, Vasile Salaru a explicat că Lazăr nu a avut o implicare directă în ceea ce priveşte aprobarea transferurilor în masă, însă, ca şI conducător al Inspectoratului şi acesta va fi sancţionat şi, sub nicio formă nu va mai ocupa fotoliul pe care stă de atâţia ani. “Dumnealui nu a făcut parte din comisia de admitere a elevilor în clasa a IX-a, nu pot să iau acelaşi măsuri ca şi împotriva preşedintelui şi a membrilor comisiei de admitere în liceu, dar asta nu înseamnă că dumnealui nu va avea sancţiuni, mai mici, dar sigur le va avea. Pe viitor eu nu îi voi propune domnului Cîmpeanu să îl numească inspector general în conti-nuare, ceea ce înseamnă că nu va mai fi. Dacă eu nu îi fac propunerea domnului ministru, dumnealui nu are ce ordin să semneze”, a precizat Vasile Salaru, care a mai spus că va fi o altă propunere, cu certitudine, însă nu se ştie, încă, cine va ocupa funcţia de conducere a ISJ Suceava.
Vizibil deranjat de situaţie, Salaru a mai spus că personalul din învăţământ ar trebui verificat mai îndeaproape pentru a se evita asemenea situaţii. “Principala noastră grijă în acest moment este legea educaţiei şi statutul personalului din învăţământ şi buna începere a noului an şcolar. Nu trebuie să intre în liceu elevi care nu au dreptul să urmeze cursurile în liceul respectiv pe baza notelor pe care le-au luat la Evaluarea Naţională”, a precizat Salaru.
In ceea ce priveşte “a toate acope-ritoarea etcaetera” folosită ca portiţă de scăpare de către actuala adjunctă a ISJ Suceava, ministrul secretar de stat a specificat că procurorii şi judecătorii vor fi cei ce vor decide corectitudinea aplicării legii. “Eu vreau să vă spun că la cele 523 de cereri ce au fost în Suceava, în mod normal, doamna Teodorovici, cea care ştie “etcaetera”, ar trebui să ştie că şedinţele comisiei judeţene, pentru că nu numai o persoană aprobă, ci o comisie judeţeană, ar fi trebuit să dureze cinci zile. Fiecare caz în parte ar fi necesitat măcar trei – cinci minute de discuţii şi de consemnare într-un proces verbal. Când a făcut dumneaei această şedinţă şi cum a făcut-o? Dar va răspunde în faţa altora. Trebuie să vot pe fiecare proces verbal în parte, şi atunci o să o cred pe cuvânt pe doamna Teodorovici. Să mai vorbească de “etc.”, a concluzionat ministrul secretar de stat, Vasile Salaru.
Reamintim că după repartizarea computerizată a elevilor de clasa a IX-a, 523 de elevi au cerut să fie transferaţi de la o unitate liceală la alta sau de la un profil la altul. Dintre aceste cereri înregistrate la ISJ Suceava, 326 au fost aprobate, astfel cei 326 de elevi puteau să aibă posibilitatea să studieze într-un liceu de prestigiu, chiar dacă nu aveau medii de admitere necesare, dacă Obiectiv de Suceava nu semnala situaţia absurdă de la ISJ Suceava. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Ioan Stan, de 1 Decembrie: Faptele noastre bune, realizările noastre, sunt cel mai înalt omagiu pe care îl putem aduce țării

Senatorul Ioan Stan, liderul PSD Suceava, a transmis un mesaj în care arată că încărcătura …

8 comments

  1. Există clase cu 40 de elevi la anii 2,3,și 4 în liceele din județ

  2. Dâ,intr-adevar,si gradatiile s-au repartizat celor care au urmarit sa-si fabrice suprapunctaje,la cine pila a ruginit,desi au olimpici internationali,li s-au taiat f multe puncte,cred ca si aici ar fi trebuit verificate dosarele pdntru gradatie,in special la romana,ce mai,azi plicul face legea

  3. Madam Chirilă de la personal nu e străină de nimic-posturi ,titularizări fantomă fără acoperire..De multe posturi Teodorovici și lazar nici nu știau ,li se punea foaia sub nas să semneze,la ingramadeala de hartii.Multi au profitat de neglijența lor.Acolo e o cloacă condusa de Chirilă.La posturi e lozul mare nu la transferuri de nimic.

  4. Cum sa nu vorbeasca urat cu directorii, cand chiar sunt slugile ei, altfel care misca in front, era imediat inlocuit. Si normal ca directorii luau pozitia ghiocelului, mai ales acei care au trecut cu plicul pe la ea, ca tot ea era si sefa comisiei la gradatiile de merit, altfel cum ar ajunge un director sa aiba peste 90 de puncte, cand s-a autoevaluat doar cu vreo 82. Sau anul acesta cand la matematica cel putin erau toti de pe lista cu peste 90 de puncte, dar olimpici la obietul asta daca or fi fost vreo 2-3 si aia vai de mama lor, ca nu prea am vazut prin ziare sa fi venit cu premii la nationala. Stai si te intrebi de unde atatea merite si la invatatori, unde am vazut si punctaje de 99 de puncte. N-ar fi rau sa fie cautata madama asta la conturi, ca la cat aur are pe ea zici ca e comoara piratilor ambulanta. Sa o vad acuma cum mai sta cu aroganta si tupeul. Draga!

  5. Sa se aprobe mai multe clase la liceele solicitate si celelalte sa dispara,fara solicitari.Unii elevi suntb obligati sa urmeze un liceu care ramane la urma fara sa doreasca acel liceu.Un examen de 2 ore nu e elocvet pentru viitorul unui tanar.Ar trebui lasati toti peste 5 saa decida ce liceu vor.Nu mai suntem pe vrremea cominismului cand erau tinerii fortati sa invete in licee industriale.Nu se mai poate asa ceva.Vor fugi toti tinerii din tara.

  6. Salar trebuie demis. E paralel cu învățământul si cu legea. Si el trebuie cercetat pt neglijenta in serviciu sau complicitate la Infracțiunile imputate inspectorilor. Ceea ce s-a întâmplat acum e o tradiție in învățământul românesc. Abia acum le-a descoperit?! Atunci nu merita sa mai ocupe postul de ministru secretar de stat. Toti trebuie sa răspundă începând cu ministrul educației. Sper ca dl Ponta sa facă curatenie la M. Educației.

  7. Pai e presedinta tuturor comisiilor unde se fac bani… Doar nu pe competenta e acolo!

  8. vorbea f. urat cu directorii de scoli, de parca erau slugile ei. Multe porcarii le-a facut fortand verbal directorii sa accepte situatii ilegale – erau amenintari cu demiterea celor care nu accepta !