Saturday , April 20 2024

Ei sunt cei 28 de “Cetățeni ai Centenarului”

Lista cu „Cetățenii Centenarului” a fost definitivată. 28 de personalități din diferite domenii vor primi acest titlu pe 28 Noiembrie, de Ziua Bucovinei. Printre ei, scriitorul Norman Manea, dramaturgul Matei Vișniec, campioana la atletism Violeta Beclea Szekely, reputați medici, oameni de afaceri și politicieni. Două titluri vor fi acordate post-mortem: arhitectului Nicolae Porumbescu și fostului primar al Sucevei Constantin Sofroni. Cel mai tânăr  „Cetățean al Centenarului” va fi David Turturean, recent medaliat cu aur și argint la olimpiade internaționale de Astronomie și Astrofizică 

Lista cu cele 28 de personalități ale munici­piului Suceava care vor primi de Ziua Bucovinei, pe 28 Noiembrie, placheta „Cetățenii Centenarului” a fost definitivată. În conferința de presă de ieri, primarul Ion Lungu a dat citire listei cu cei care vor primi titlul respectiv: Lucia Bohatereț, singurul cetățean din municipiul Suceava care are vârsta de 101 ani, educatoare; ÎPS Pimen – Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților; Sofia Vicoveanca – interpretă de muzică populară; Gheorghe Flutur – președintele Consiliului Județean în perioada 2008 – 2012 și 2016 – prezent, fost senator în mandatele 2000 – 2004; 2004 – 2008, 2012 – 2016, Ministru al Agriculturii în perioada 2005 – 2006; Norman Manea – scriitor; Constantin Gorcea – arhitect; Gavril Mîrza – fost președinte al CJ Suceava în perioada 1996 – 2008, anterior fiind vicepreședinte al CJ, iar ulterior fiind senator (2008 – 2012) și deputat (2012 – 2016); Constantin Sofroni (titlul acordat post-mortem) – fost primar al Sucevei în perioada 1996 – 2000, anterior fiind președinte al Consiliului Județean și subprefect; Sorin Avram – jurnalist; Nicolae Turtureanu – fost director CFCH Suceava; George Sîrbu – dirijor; Sanda Maria Ardeleanu – universitar, fost deputat în mandatele 2008 – 2012 și 2012 – 2016; Stelian Nistor – actor și om de afaceri; Cristian Anton Irimie – medic, secretar de stat în Ministerul Sănătății în perioada 2008 – 2012, anterior deținând funcții de conducere precum director și președinte al consiliului de administrație al Spitalului Județean și director la Direcția de Sănătate Publică; Vasile Rîmbu – managerul Spitalului Județean; Matei Vișniec – reputat dramaturg, cu o strălucită carieră în România și Franța și al cărui nume este purtat de Teatrul Municipal Suceava; Gheorghe Vasile Ciubotaru – șef secție Neurochirurgie la spitalul Bagdasar Arseni din București; Viorel Nuțu – om de afaceri; Doru Ghiocel Olaș – arhitectul ­Ca­tedralei „Nașterea Domnului” din Suceava, însă de numele său sunt legate și alte proiecte interesante, precum cel al bisericii de lângă Palatul de Justiție; Nicolae Porumbescu (post-mortem) – arhitect celebru, cunoscut pentru proiecte care au modelat frumos clădiri din oraș precum Casa de Cultură și blocul (sediul) E.On, dar și monumentul Unirii; Ştefan Pușcașu – medic, investitor în domeniul ­me­dical privat; Zaharia Cojocaru – general în rezervă; Fior Dafin Mureșanu – neurolog, președinte al Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare; Violeta Beclea Szekely – atletă, vicecampioană olimpică la Sidney; Dan Popescu – directorul Colegiului Național «Ştefan cel Mare»; Mihai Pînzaru PIM – caricaturist; David Turturean – elev, medaliat cu aur și argint la olimpiada internațională de astrofizică.

 

Cei mai mulți dintre cei 28 de „Cetățeni ai Centenarului” au și titlul de «Cetățean de Onoare» al municipiului Suceava. Primarul Sucevei a mai precizat că tot pe 28 Noiembrie, cei 28 de „Cetățeni ai Centenarului” vor mai primi un album personalizat al Marii Uniri, îmbrăcat în piele.

 

Despre fiecare dintre aceștia, Ion Lungu a avut de spus câte un cuvânt bun. De exemplu, despre ÎPS Pimen a spus că în perioada când a fost arhiepiscop în Suceava s-au făcut peste o sută de biserici, din care 15 doar în municipiul reședință de județ. Despre Gheorghe Flutur a afirmat că datorită lui s-a modernizat DN 17, s-a demarat șoseaua de centură a Sucevei, s-au obținut finanțările și au demarat lucrările la reabilitarea Cetății de Scaun și la modernizarea Aeroportului de la Salcea. Despre Gavril Mârza, Ion Lungu a spus că datorită acestuia Primăria Suceava are sediul din prezent, chiar dacă parte este primit în folosință gratuită de la CJ Suceava și că altminteri municipalitatea avea și astăzi sediul „prin cine știe ce garaje”. Despre Viorel Nuțu a spus că este unul dintre oamenii de afaceri cei mai cunoscuți și cu o bună ­re­putație din Suceava de după 1989, comparabil cu implicarea lui Nicolae Turtureanu înainte de 1989 în mediul economic de la acea vreme. ­Des­pre Cristian Anton Irimie și Vasile Râmbu a precizat primarul de Suceava că aceștia au un merit foarte mare în modernizarea Spitalului Județean. Finalul i-a aparținut elevului David Turturean, care, după cum s-a exprimat primarul, „va duce steagul mai departe”. (D.P.)

Vezi si

Autoutilitară încărcată cu lemn fără acte, descoperită ca fiind sub sechestru cu ajutorul aplicației ”E-dac”

Folosind  aplicația E-Dac, polițiștii suceveni au reușit sâmbătă dimineață identificarea și imobilizarea un autoturism ce …