Alte stiri
Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a fost pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor
acum 2 hours
Firma ieșeană ENSYS RENEWABLE SOLUTIONS a câștigat licitația organizată de SC ACET SA Suceava pentru realizarea unui parc fotovoltaic la stația de captare a apei de la Berchișești. Anunțul oficial a fost făcut vineri, dar contractul fusese încheiat cu data de 18 septembrie. Valoarea pentru care a fost încheiat contractul de realizare a parcului fotovoltaic de la stația de captare a apei de la Berchișești este de 10.309.887,8 lei fără TVA, reprezentând 58,0336 % din suma estimată de ACET și anume 17.765.373,88 lei.
Facem precizarea că numărul ofertelor depuse la licitația de pe data de 25 iulie a fost de 12, fiind unul record, cel puțin pentru ACET: DATACOR, ENERGO POWER, NEXTE RENEWABLE S.R.L., ELNET INSTAL, Restart Energy One, TESLA POWER SYSTEMS, ELSACO SOLUTIONS, ENSYS RENEWABLE SOLUTIONS, ADREM INVEST (Leader) în asociere cu VOLTA X SOLAR SYSTEMS S.R.L., ELECTRO-ALFA INTERNATIONAL (Leader) în asociere cu GENERAL ME.EL ELECTRIC, VISUAL FAN (Leader) în asociere cu WALDEVAR ENERGY și ELPROEX (Leader) în asociere cu Urbio Palagio SRL.
Din cele 12 oferte, doar una a fost considerată inacceptabilă iar celelalte 11 au fost declarate conforme și, prin urmare, față de acestea s-a făcut evaluarea după criteriul „cel mai bun raport calitate – preț” unde doar 30% din punctaj reprezintă prețul ofertei, 25% fiind dat de termenul de predare al proiectului tehnic și documentațiilor pentru Avize/Acorduri, 20% reprezintă punctajul pentru termenul de livrare produse în 30 de zile (orice ofertă de peste 45 de zile nefiind conformă), 15% de durata contractului de 90 de zile (orice ofertă de peste 110 zile urmând a fi descalificată) iar diferența de 10% din punctaj o reprezintă durata suplimentară pentru perioada de garanție. Durata perioadei de garanție trebuie să fie de minim 60 de luni pentru parcul fotovoltaic iar cei de la ACET au acordat (la criteriul „Durata suplimentară pentru perioada de garanție”) un punctaj maxim oricăror oferte cu o durată de garanție de cel puțin 120 de luni și, pe de altă parte, pentru acele oferte care nu vor avea nici măcar 60 de luni garanție nu numai că nu vor acord punctaj, dar vor fi descalificate ca neconforme.
Dar iată că și în aceste condiții, economia realizată este de peste 41% față de valoarea estimată inițial. Speranțele pe care și le-au pus cei de la operatorul regional de apă și canalizare din județul Suceava în acest parc fotovoltaic sunt legate de faptul că vor putea să reducă simțitor consumul de energie electrică. Și deși acele speranțe le-au fost puse la încercare pentru că la o primă licitație (când criteriul de atribuire era „prețul cel mai scăzut”) nu a fost depusă nicio ofertă valabilă, iată că la a doua – după ce în timpul derulării procedurilor – s-a decis modificarea condițiilor și a criteriului de atribuire, numărul ofertelor a depășit așteptările. Motivul pentru care se dorește o „autonomie energetică” la stația de captare de la Berchișești este legat de faptul că aceasta este cel mai mare consumator de energie electrică pe care îl are ACET SA. În continuare, o posibilă problemă rămâne finalizarea parcului fotovoltaic până la sfârșitul lui 2023, fiind condiții destul de stricte pe fonduri europene care au fost obținute din economii ale altor proiecte. (Dan PRICOPE)
Laboratorul de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava (SCJU) a fost dotat cu …