Wednesday , April 17 2024

Echipa Nexus de la Colegiul Național ”Petru Rareș” va reprezenta România la etapa europeană a concursului CanSat 2022

Echipa este formată din Paul-Andrei Ungureanu, clasa a-X-a, coordonatorul echipei; Alexandru Turculeț, clasa a-X-a, programare și analiza datelor; Tudor Dochia, clasa a-IX-a, electronică și proiectare; Elisa-Adelina Biliuță, clasa a-XI-a, proiectare și promovare; Bianca-Marcela Sava, clasa a-X-a, proiectare sistem de aterizare în siguranță; și prof. Victor Șutac, mentorul echipei. CanSat este o simulare a unui satelit real, iar provocarea pentru elevi este de a potrivi toate subsistemele majore găsite într-un satelit, cum ar fi senzorii și o comunicare a sistemului cu pământul, în volumul și forma unei doze de 330 ml.

Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava s-a făcut remarcat, din nou, la nivel național, în urma participării, în perioada 5-9 mai, la concursul Internațional CanSat, ediția 2022, care s-a desfășurat la Caransebeș. Echipa suceveană Nexus a fost desemnată câștigătoarea competiției naționale și va reprezenta România la etapa europeană, care va avea loc la Bologna, Italia, în perioada 20-25 iunie a.c.

Echipa Nexus este formată din Paul-Andrei Ungureanu, clasa a-X-a, coordonatorul echipei; Alexandru Turculeț, clasa a-X-a, programare și analiza datelor; Tudor Dochia, clasa a-IX-a, electronică și proiectare; Elisa-Adelina Biliuță, clasa a-XI-a, proiectare și promovare; Bianca-Marcela Sava, clasa a-X-a, proiectare sistem de aterizare în siguranță; și prof. Victor Șutac, mentorul echipei.

Prima ediție a Concursului Național CanSat, care s-a desfășurat la Timișoara în anul 2015, a fost câștigată tot de echipajul Colegiului Național ”Petru Rareș” Suceava, echipaj care a participat apoi la European CanSat Competition, organizată la Lisabona, în perioada 25-28 iunie 2015.

Competițiile CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală, începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea și colectarea datelor, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifică, design tehnic, analiza și prezentarea datelor, lucrul în echipă), cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).

CanSat este o simulare a unui satelit real, integrat în volumul și forma unei doze de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi este de a potrivi toate subsistemele majore găsite într-un satelit, cum ar fi senzorii și o comunicare a sistemului cu pământul, în acest volum maxim de 330 ml. ”Satelitul” este apoi lansat de o rachetă la o altitudine de aproximativ un kilometru sau cade de pe o platformă, dronă sau balon captiv. Pentru competiția românească și europeană, fiecare CanSat trebuie să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală și una secundară. Misiunea primară a CanSat-ului este impusă, fiind aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice. Datele sunt transmise de către CanSat la sol cel puțin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate și integrate pe un grafic. Misiunea secundară este la alegerea fiecărei echipe și poate consta din activități cum ar fi măsurarea unor parametri mai avansați – ca de exemplu accelerația, localizarea GPS, măsurarea radiației din mediul înconjurător – sau o activitate precum aterizarea la punct fix sau eliberarea unui rover la aterizare.

Evenimentul este organizat de ESERO (European Space Education Resource Office) și un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA). (O. N.)

Vezi si

Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, nominalizat la „Destinația Anului”, ediția 2024

Toți cei care iubesc Cetatea de Scaun a Sucevei și evenimentele care se organizează aici …