Wednesday , April 24 2024

E.ON Distribuţie, chemată să despăgubească firmele care au pierdut bani din cauza întreruperilor de curent

Sute de mii de euro pierd anual firmele sucevene din cauza întreruperilor de curent neanunţate de E.On. De la preluarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din partea de nord a Moldovei, firma nemţescă nu a investit nimic în reabilitarea acestora, rezumându-se doar la încasarea de facturi, chiar şi în avans. Directorul general al SC Test Prima Suceava, care a pierdut doar luni peste 30.000 de lei din cauza unei pene de curent, va da în judecată pe “nemţii” de la E.On, cerând despăgubiri până la ultimul leu şi pentru toate celelalte zeci de pierderi rezultate din întreruperile de curent cauzate de avariile tot mai multe pe care E.On nu le mai poate gestiona în Suceava 

eon [800x600]

Tot mai mulţi patroni suceveni reclamă faptul că firma cu capital german “E.On Distribuţie” care gestionează distribuţia de energie electrică în judeţul Suceava şi în alte judeţe ale Moldovei a ajuns cu atitudinea superioară pe care o manifestă în relaţia cu clienţii români într-o zonă a indolenţei de-acum insuportabile. De ani întregi întreprizătorii locali, mai mari sau mai mici, se lovesc de atitudinea de zid construit de această dată de către entitatea nemţească occidentală atunci când au necazuri în ceea ce priveşte ritmicitatea furnizării energiei electrice, în baza unor contracte economice care ar fi trebuit să fie ferme, aşa cum nemţeşte au fost învăţaţi să se comporte în afaceri patronii români, cu partenerii lor occidentali. Din păcate, constată Viorel Juravlea, director general al SC Test Prima SRL, “nemţii” de la “E.On Distribuţie”, nu au altă preocupare vizibilă decât cea de încasare a facturilor, dacă este posibil şi în avans, lucrările de întreţinere a reţelelor electrice sunt inexistente, iar solicitările de intervenţii în caz de avarii, sunt purtate printr-un număr nesfârşit de tastări pe telefon până în zona imposibilului, unde, cineva transmite, cu o voce ingenuă faptul că “momentan toate echipele de pe teren sunt ocupate, nu are cine să preia solicitarea dumneavoastră, vă rugăm să reveniţi”.
Dacă ar fi doar o chestiune legată de arderea unui bec ori a unui neon pe o scară de bloc, atitudinea celor de la “E.On” ar putea fi scuzată. Insă patronilor de afaceri în industrie ori construcţii, pentru care o pană de curent şi neintervenţia rapidă a celor care se ocupă de întreţinerea liniilor electrice, cu staţiile şi punctele de transformare aferente înseamnă pierderi de sute de mii de euro într-o singură zi, nu le arde deloc de glumă.
Zeci de întreruperi de curent în jumătate de an, pe o singură stradă
Incepând cu luna ianuarie a acestui an, pe reţeaua de furnizare a energiei electrice aparţinând firmei “E.On Distribuţie” doar pe strada Petru Rareş a municipiului Suceava, au fost cel puţin 30 de întreruperi de furnizare a curentului electric care au dus la pierderi de zeci şi chiar sute de mii de lei pentru agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în zonă. Pagubele cauzate proprietarilor de locuinţe din zonă a căror aparate electrocasnice distruse de şocurile de tensiune de pe reţeaua de curent electric încarcă şi mai mult “factura” sucevenilor către E.On Distribuţie, pe care însă firma nemţească nu şi-a asumat-o până acum. O atitudine pe care patronul Viorel Juravlea de la Test Prima şi-a asumat-o, ar putea să schimbe atitudinea beneficiarului de servicii în domeniul energiei electrice faţă de furnizor şi în acest demers ar putea fi cooptate, pe lângă Protecţia Consumatorului, entitate care în general îşi face datoria dând sancţiuni firmei Eon în urma reclamaţiilor făcute de consumatorii casnici, dar care ar putea avea în vedere şi consumatorii industriali, şi Oficiul Concurenţei, care ar putea analiza, măcar cu viteza de melc pe care o ştie toată lumea, implicaţiile asupra mediului de afaceri din Moldova a monopolului de facto asupra furnizării de energie electrică ce îl deţine firma “E.On Distribuţie”.
“Anul acesta, la sediul firmei de pe strada Petru Rareş, curentul electric s-a oprit de cel puţin 30 de ori. De fiecare dată, am cerut în mod civilizat la E.On să vină cineva responsabil să rezolve aceste avarii. De fiecare dată, răspunsurile au fost în <doi peri>, în sensul că, dacă nu ne convine felul în care este furnizat serviciul E.On Distribuţie, să ne schimbăm furnizorul. Numai că, nu numai pe strada Petru Rareş dar nici în Suceava, nici în judeţul nostru şi nici în judeţele învecinate nu există un alt furnizor pentru energie electrică. Cu alte cuvinte, au făcut mişto de noi”, a concluzionat Viorel Juravlea. El a arătat cum în data de luni, 27 iulie, a avut loc un şoc de tensiune pe strada Petru Rareş (unde este sediul firmei Test Prima, n.r.) acesta ducând la deteriorarea iremediabilă a serverului ce conţine baza de date a firmei, arderea unor calculatoare şi, ca bonus, şi a combinei frigorifice folosite de angajaţi.
O “cădere de tensiune” neanunţată de E.On a blocat două instalaţii industriale, producând într-o singură zi o pagubă de 30.000 de lei
Ghinionul firmei Test Prima cu “Eon Distribuţie”, au continuat şi ieri, în data de 28 iulie. Pe liniile de înaltă tensiune, de această dată în afara municipiului Suceava, în zona Milişăuţi, pe la ora 10.00, a căzut din nou curentul. In zona respectivă, firma de construcţii suceveană are o staţie de staţie de asfalt şi una de preparare betoane. Când curentul s-a oprit, malaxoarele de la cele două staţii au înţepenit, iar fluxul normal de producţie nu a mai putut continua, fiindcă utilajele s-au blocat în timpul funcţionării. Doar pentru ziua de ieri, paguba estimată de directorul Test Prima în afacere, prin întreruperea neanunţată în prealabil a furnizării  energiei electrice, depăşeşte 30.000 de lei.
“Pentru această pagubă certă dar şi pentru toate celelalte disfuncţii create prin oprirea fără atenţionare prealabilă a furnizării energiei electrice de către Eon Distribuţie, pentru faptul că echipele de intervenţie în caz de avarie ajung foarte târziu sau sunt de negăsit, vom acţiona în instanţă această societate comercială care s-a dovedit în anii de când au devenit proprietari pe distribuţia de energie electrică în zona noastră că mai mult încurcă decât să ajute mediul de afaceri sucevean”, a declarat Viorel Juravlea care, în acest context a făcut un apel şi la ceilalţi agenţi economici autohtoni care au avut de suferit de pe urma proastelor servicii oferite de E.On Distribuţie, firmă cu capital majoritar nemţesc să acţioneze la fel, crezând că doar în acest fel cei de la Eon Distribuţie vor putea fi convinşi că se apuce de investiţii, de întreţinere şi reparaţii a reţelelor de distribuţie în primul rând, să nu aibă ca ţintă doar încasările şi “să facă burta mare”. “Chiar şi pe vremea lui Ceauşescu era un grafic de reparaţii pe reţelele de alimentare cu energie electrică. Cu atât mai mult pe liniile industriale, de înaltă tensiune. Au ajuns să crească copacii mai înalţi decât firele de înaltă tensiune. Stâlpii metalici ruginesc de jos în sus, bălăriile se ridică în jurul lor şi nimeni nu le taie. O să ajungem să găsim morţi pe sub liniile de înaltă tensiune şi nu ştim de unde provin. Si asta pentru că «nemţii» de la E.On nu fac nimic pentru întreţinerea reţelelor electrice româneşti de pe urma cărora se îmbogăţesc”, a conchis Viorel Juravlea. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …

3 comments

  1. Fratilor eu spun sa ne grupam mai multi in parte civila si sa actionam in judecata firma EON sa cerem despagubiri tehnice si morale sa nu le mai arda de facut bani si obrazul gros cu noi. Aporpo cei care lucreaza la EOn sunt si ei bineveniti, dac au curaj! HAIDETI SA RUPEM MONOPOLUL, PANA CAND SA FIM JEFUITI DE ZESTREA NATIONALA DE CARE DOAR SE FOLOSESC NISTE STRAINI DE ALTFEL BINE INTENTIONATI.

  2. Niste mari nesimtiti cei de la E.ON, isi bat joc de romani. In Germania, nu cred ca au tupeul sa faca asa ceva.

  3. Ar trebuie acționați in instanța si de persoanele fizice. Eventual constituit unguri reprezentat de un avocat