Tuesday , April 16 2024

După un an de eforturi, DEDEMAN a obţinut autorizaţia pentru un mare centru comercial în zona Burdujeni

Cu aproape o lună în urmă, a fost emisă autorizaţia de construcţie de Primăria municipiului Suceava pentru realizarea unui centru comercial pentru desfacerea materialelor de construcţie, pe un teren unde odinioară a fost platforma industrială ROMUPS. Magazinul respectiv va fi pentru desfacerea materialelor de construcţii şi va avea regim de înălţime P+E parţial, suprafaţa construită fiind una într-adevăr considerabilă pentru un astfel de magazin: 13.622,17 mp

romups [1600x1200]
Terenul pe care va fi ridicat noul centru comercial DEDEMAN

Primăria municipiului Suceava a emis, după o îndelungată vreme, autorizaţia de construcţie pentru cei de la Dedeman care intenţionau să îşi mai amenajeze un centru de desfacere a produselor pe terenul fostului ROMUPS. Autorizaţia de construcţie a fost relativ recent emisă de Primăria municipiului Suceava după ce Dedeman SRL Bacău a făcut demersuri îndelungate pentru obţinerea autorizaţiei. La un moment dat, după aprobarea unui plan de urbanism în Consiliul Local, vecinii de peste drum ai noului centru comercial ce urma să se construiască au încpeut să facă demersuri în scopul de a se amâna demararea acestei investiţii, poate chiar anularea.
Dedeman nu a renunţat la acest obiectiv de investiţii, considerând că zona este foarte bună pentru a nu profita de ocazie. Astfel, cu patru săptămâni în urmă, mai exact pe data de 8 octombrie 2014, Primăria Sucevei a emis autorizaţia pentru Dedeman conform căreia ar urma să fie realizat pe amplasamentul respectiv un centru comercial. Magazinul respectiv va fi pentru desfacerea materialelor de construcţii şi va avea regim de înălţime P^E parţial, suprafaţa construită fiind una într-adevăr considerabilă pentru un astfel de magazin: 13.622,17 mp. Dacă se are în vedere şi spaţiile de la etaj, atunci aria desfăşurată a noului Dedeman va fi de 14.178,43 mp. De asemenea, autorizaţia a fost amisă şi pentru lucrările de sistematizare verticală: drumuri şi platforme, parcaje şi spaţii verzi; cabina poartă şi împrejmuire teren proprietate; organizare de santier.
Dedeman activează pe piaţa din anul 1992 şi opereaza în prezent o reţea de 40 de magazine. Compania se află în plin proces de extindere la nivel naţional. Magazinele au suprafete cuprinse intre 6.000 si 18.000 de metri pătraţi oferind o gamă sortimentală diversificată de peste 45.000 de produse.
In judeţele Moldovei, sunt 12 magazine Dedeman, trei fiind în judeţul Bacău – unul în municipiul Bacău, altul în Comăneşti iar altul în Oneşti, două în judeţul Iaşi – ambele în municipiul Iaşi, două în judeţul Neamţ – unul în Piatra Neamţ şi altul în Roman, în celelalte cinci judeţe fiind amplasate câte un singur centru comercial în municipiul reşedinţă. Bihor, Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Satu Mare şi Sălaj sunt singurele judeţe din România unde Dedeman încă nu a realizat niciun centru comercial, însă pentru  judeţele Bihor, Ialomiţa şi Satu Mare, Dedeman are în plan amenajarea unor magazine.
Reamintim că încă din vara anului trecut s-a încercat obţinerea autorizaţiei de construcţie, iar tot de atunci ar fi şi primele semnale în spaţiul public privind opoziţia unor potenţiali concurenţi faţă de proiectul de la Dedeman. In iulie 2013, temerea proprietarilor Shopping City Suceava (SCS) că un nou proiect de retail pe fosta platformă industrială de la Romups i-a făcut pe cei care deţina centrul comercial de pe fosta platformă industrială a Mobstrat să tacă tot felul de afirmaţii în presă şi demersuri la diferite instituţii.
Pe platforma de la Romups, în prezent dezafectată şi pe care cresc tot felul de bălării, dar situată aproape atât de calera ferată şi de strada principală, oferea o bună oportunitate de dezvoltare a unei imense platforme logistice Dedeman. Argo Real Estate Opportunities Fund – proprietarii din Marea Britanie a Shopping City Suceava (SCS) nu au văzut cu ochi buni acest lucru, comunicând în mass-media locală că a aflat de contrucţia unui nou centru comercial din presă, după ce, cu o zi mai devreme, Argo Real Estate Opportunities Fund anunţase că ar fi contestat la autorităţi proiectul respectiv de retail. Ulterior, s-a precizat că SCS a făcut doar „o obiecţie verbală” şi au lăsat să se înţeleagă că se aşteptau la un „progres faţă de solicitarea SCS”.
Temerile SCS şi ale proprietarilor acestora sunt fondate pe date colectate până la închiderea Galleria Mall şi publicarea rezultatelor oficiale ale recensământului populaţiei şi locuinţelor. Totuşi, un adevăr indiscutabil a fost spus de către SCS şi anume că deşi puterea de cumpărare în Suceava este redusă (un venit mediu net de 258 Euro/cap de locuitor), Suceava are cei mai mulţi metri pătraţi de retail modern pe cap de locuitor datorită celor trei centre comerciale – în iulie 2013 analiza lua în calcul doar anul 2012 când încă mai funcţiona Galleria Mall. Potrivit sursei citate, numărul de metri pătraţi de retail modern la Suceava este de 562 de metri pătraţi la 1000 de locuitori, în condiţiile în care în Bucureşti avem o medie de 245 de metri pătraţi cu perspective de extindere până la 373 metri pătraţi până în 2015. „Dacă şi acest proiect (Dedeman – n.red.) se va materializa, Suceava va avea cca 700 mp la mia de locuitori, adică de aproape trei ori mai mult decât are Bucureştiul, în condiţiile în care putere de cumpărare este mult mai redusă, iar numărul de vizitatori mai mic – populaţia oraşului Suceava a scăzut de la 105.000 în 2002 până la cca 86.000, conform rezultatelor ultimului recensământ (Argo Real Estate Opportunities Fund citează, de fapt, din datele provizorii pentru că în datele finale oraşul ar avea o populaţie stabilă de 92 de mii de locuitori – n.red.). O aglomerare de mall-uri nejustificată economic va conduce la rezultate negative pentru toate firmele implicate, de la dezvoltatori la retaileri”, se mai arata în acel comunicat.
Din câte se pare, demersul proprietarilor britanici ai SCS a fost făcut avându-se în vedere practicile economice din Regatul Unit unde reglementările privitoare la centre comerciale sunt mai stricte. Primăria Suceava nu poate da curs solicitării pentru că nu are abilităţi legale în acest sens, fiind o problemă de concurenţă iar singurele obstacole legate de emiterea autorizaţiei ţin de alte criterii specificate de lege cum ar fi cele din domeniul urbanismului.
Un semnal că totuşi situaţia se îndreptase a fost dat tot de Primărie pentru cei de la Dedeman odată cu emiterea în 14 august a.c. a unei autorizaţii pentru a fi deviată conducta subterană şi cea supraterană de distribuţie a gazelor naturale, conducta având presiune medie. Cu o săptămână mai devreme, fusese dată o altă autorizaţie în scopul devierii unui tronson al circuitului primar de termoficare din municipiul Suceava. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …

One comment

  1. bucovinean cinstit

    Sa traiti fain!