Tuesday , April 23 2024

După trei ani de anchete DNA, Eugen Mogoș și Delia Moldoveanu revin la conducerea APIA Suceava

Ministrul Agriculturii a semnat vineri  ordinul de renumire în funcții – director, respectiv director adjunct – a celor doi. Ei și-au reluat funcțiile începând cu data de 1 aprilie 2017, după ce au fost anchetați circa trei ani de procurorii DNA, suspendați din funcție și trimiși în “exil” la Călărași și Neamț, pe posturi similare. Conducerea Ministerului Agriculturii a apreciat că, dacă DNA nu i-a trimis în judecată în tot acest interval, nu există niciun motiv ca cei doi să stea departe de casă și de slujba lor de bază

delia moldoveanu
Delia Moldoveanu

 Eugen Mogoș și Delia Moldoveanu au revenit pe funcțiile deținute până acum aproape trei ani, de director, respectiv director adjunct al APIA Suceava. Ordinul de revenire pe funcțiile deținute de cei doi până în luna iunie a anului 2014 a fost semnat de ministrul Agriculturii la sfârșitul săptămânii trecute și este aplicabil chiar de sâmbătă, 1 aprilie 2017. Cu alte cuvinte, cei doi își vor lua relua în primire posturile pierdute în urma anchetei procurorilor DNA ce i-a vizat, chiar de astăzi. Iacob Caciur, cel care a preluat cu titlu interimar funcția de șef al APIA Suceava, va reveni pe postul său de execuție, iar Eugen Mogoș și Delia Moldoveanu se vor întoarce de la structurile APIA din Călărași, respectiv Neamț, unde aproape trei ani au fost trimiși în “exil”, dar pe aceleași funcții – Mogoș director plin, Moldoveanu – director adjunct. Explicația funcționarilor APIA Suceava privind revenirea pe funcțiile deținute anterior a celor doi este aceea că, deși a fost anunțată de către DNA în mai multe rânduri pe parcursul ultimilor doi ani iminenta trimitere în judecată a lotului APIA Suceava, cu conexiuni până la conducerea centrală a agenției, nu s-a petrecut nimic în acest sens. Ministerul Agriculturii a considerat, astfel, că nu se mai justifică decizia de suspendare din funcție a celor doi și ca atare a dat ordin ca ei să se întoarcă la vechiul loc de muncă, pe funcțiile deținute anterior demarării anchetei procurorilor anticorupție. Desigur, există acum temeri în rândul lucrătorilor de la APIA Suceava care au “sifonat” la DNA asupra modului în care vor fi tratați la reînscăunarea celor doi șefi.

Un dosar vechi de trei ani

mogos apia3
Eugen Mogos

Ultimele știri despre dosarul APIA au venit de la DNA Suceava la sfârșitul verii anului trecut (2016), când Delia Moldoveanu a fost chemată din nou la audieri. Se preconiza atunci iminenta ­tri­mitere în judecată a dosarului după ce în luna iulie a anului 2015 procurorii DNA suceveni anunțau că sunt pe cale să finalizeze rechizitoriul în ancheta ce-i vizează pe foștii șefi de la APIA Suceava, urmând ca în scurt timp acest dosar să fie trimis în judecată. Foștii directori de la APIA din Suceava erau acuzați, în principal, de acordare preferențială de subvenții de la bugetul național și din bani europeni, prejudiciul fiind apreciat la 5 milioane de lei. Tot la acea vreme, directorul general APIA de la București, Gheorghe Benu, a rămas fără slujbă la Guvern, iar subalterna de la APIA Suceava,  directoarea adjunctă Delia Moldoveanu, inculpată în același dosar, a fost mai întâi destituită și foarte repede mutată pe aceeași funcție, în județul Neamț. Eugen Mogoș, directorul plin al APIA Suceava, a fost mutat cu slujba, pe aceeași funcție, în județul Călărași.

Persoanele acuzate în dosarul APIA

Singurele amănunte făcute publice în dosarul de corupție de la APIA Suceava sunt cele pe care chiar procurorii DNA suceveni le-au furnizat, în vara anu­lui 2014: aceștia  au instrumentat un dosar vizând fraudarea fondurilor europene prin intermediul APIA Suceava, cu complicitatea celor de la APIA Central. Principalii inculpați în dosar sunt Delia Moldoveanu, fostă directoare adjunctă la APIA Suceava (care între timp a devenit directoare adjunctă la APIA Neamț), Nicoleta Cheler – consilier la APIA Suceava, Lya Chiriac și Ionela Melania Blănaru, de la APIA Suceava, Stela Tănase, Elena Boboriță și Adriana Chirea, de la APIA București. Alături de acestea au mai fost inculpați și medicul veterinar din Horodnicu de Sus, Neculai Toma, proprietarul de asociație de creștere a animalelor din Câmpulung, Ioan Piticari, medicul veterinar Lucian Ciobanu, de la DSVSA, fostul primar de Câmpulung, Constantin Gabriel Serban, dar și ex-directorul general al APIA București, Gheorghe Benu. Procurorul șef al  Serviciului Teritorial Suceava, Mihaela Mihai, a arătat la vremea respectivă  că audierile și culegerea de probe în dosarul fraudării fondurilor europene prin falsificarea bazei de date APIA, operațiune efectuată de la Suceava, este îndeajuns de complexă. Sute de fermieri au trebuit să fie audiați, mulți dintre aceștia oferindu-se singuri să dea declarații, nemulțumiți că împărțirea subvențiilor pe suprafața de teren agricol ori pe cap de animal s-a făcut în mod discreționar, unii care nu meritau primind astfel de subvenții, iar alții, care aveau acest drept, neprimindu-le.

Care sunt acuzațiile în dosarul APIA

Conform unui comunicat de presă al DNA făcut public în vara anului 2014, în sarcina Deliei Moldoveanu, fosta directoare adjunctă a APIA Suceava, procurorii DNA au reținut infracțiunile de “acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției” și “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, în timp ce fostul director general APIA, ­Gheor­ghe Dorel Benu, este acuzat de “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”. Potrivit actului de urmărire penală, Delia Moldoveanu, împreună cu mai mulți complici – funcționari publici din instituția unde lucrează, alți funcționari de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari și apropiați – a pus la cale o strategie prin care parohii și mănăstiri, entități deținătoare de teren agricol ori de animale, dar și fermieri au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvențiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafața de teren exploatată agricol. Pentru Eugen Mogoș, director executiv al APIA – Centrul Județean Suceava rezultă suspiciunea că acesta a săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. In ceea ce o privește pe Lya Chiriac, șef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA Suceava, în cauză a rezultat că aceasta a săvârșit infracțiunile de acordare de subvenții cu încălcarea legii; abuz în serviciu contra intereselor publice și dare de mită. Intre timp, ea s-a pensionat. Ionela Melania Blanariu, consilier în cadrul APIA  Suceava, este de asemenea inculpată în cauză pentru că ar fi săvârșit infracțiunile de  acordare de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată. Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, este inculpată în cauză, rezultând suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârșit infracțiunile de acordare de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a destinației subvenției, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată. Gabriel Constantin Serban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, este  și el inculpat în cauză pentru infracțiunile de complicitate la comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …

One comment

  1. Rusine apia. Rusine meadr. Felicitari dna.