Saturday , April 20 2024

După redistribuire, ALDE îi trimite în Parlament pe Băişanu şi Niţă. PNL mai primeşte un mandat de deputat, ocupat de Dumitru Mihalescul

Astfel, persoanele trimise de suceveni în Parlamentul României sunt: doi senatori PSD – Ioan Stan şi Virginel Iordache; cinci deputaţi PSD: Eugen Bejinariu, Maricela Cobuz, Ioan Cătălin Nechifor, Alexandru Rădulescu şi Emanuel Havrici; un senator PNL – Daniel Cadariu; patru deputaţi PNL – Ioan Balan, Angelica Fădor, Bogdan Gheorghiu şi Dumitru Mihalescul; un senator ALDE –  Ilie Niţă. Un deputat ALDE –  Stefan Alexandru Băişanu u pe lângă aceştia, din Suceava mai sunt deputaţii  Victoria Longher – reprezentând  comunitatea polonă, şi Andi Grosaru – reprezentând minoritatea italiană prin RO.AS.IT

nita cu baisanu
Senatorul Nita si deputatul Baisanu

După ce s-a certificat numărul total de voturi pentru fiecare localitate şi judeţ în parte şi în urma algoritmului stabilit de legislaţia electorală privind repartizarea mandatelor de parlamentar pentru fiecare formaţiune politică, s-a configurat spectrul politic după alegerile din 11 decembrie 2016, în judeţul Suceava. Astfel, formaţiunile politice ce şi-au depus liste de candidaţi la noi în judeţ şi care au obţinut un scor electoral mai mare de 5% sunt, precum se ştie deja, Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE). Cu precizarea că o contestaţie venită la Biroul Electoral Central de undeva din judeţul Ilfov a împiedicat declararea oficială a câştigătorilor fotoliilor de parlamentar din celelalte judeţe în cursul serii de ieri, pentru că această contestaţie nu afectează judeţul nostru, putem deja să anunţăm numele celor care vor reprezenta judeţul Suceava în noul legislativ, până în anul 2020.

mihalescu
Dumitru Mihalescul

Partidul Social Democrat nu a mai obţinut niciun loc în plus, rămânând cu cele două mandate de senator pe numele lui Ioan Stan şi Virginel Iordache. La Camera Deputaţilor, PSD Suceava va avea cinci reprezentanţi – Eugen Bejinariu, Maricela Cobuz, Ioan Cătălin Nechifor, Alexandru Rădulescu şi Emanuel Havrici. Partidul Naţional Liberal Suceava va fi reprezentat în Parlament de un singur senator – Daniel Cadariu. In Camera Deputaţilor erau desemnaţi, înainte de redistribuire, Ioan Balan, Angelica Fădor şi Bogdan Gheorghiu. La redistribuire, PNL a câştigat încă un fotoliu de deputat, al patrulea, ce va fi ocupat de Dumitru Mihalescul, om de afaceri rădăuţean care se află la a patra încercare de a accede la statutul de deputat în Parlamentul României.

Un câştigător norocos este în judeţul Suceava Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, care va trimite în deliberativul naţional doi parlamentari – un deputat şi un senator. Deşi scorul electoral obţinut în Suceava de ALDE nu a fost unul formidabil (5,71, respectiv 5,7%, n.r.) acesta a fost suficient pentru ca lista de candidaţi ALDE să intre în morişca redistribuirii şi pentru că la Suceava a obţinut unul dintre cele mai bune scoruri raportat la clasamentul naţional, preşedintele ALDE Suceava, Stefan Alexandru Băişanu, va fi deputat pentru un al doilea mandat în Parlamentul României şi va fi, oarecum impropriu spus, secondat de Ilie Niţă, fost vicepreşedinte liberal al Consiliului Judeţean, care va putea să-şi fructifice experienţa dobândită ca ales judeţen, în calitate de senator în Parlamentul României, din partea ALDE Suceava.
In felul acesta se poate spune că s-a tras linia şi din momentul în care noua configuraţie a Parlamentului va fi validată, ştim cine ne vor fi reprezentanţii la Bucureşti, în noua legislatură. Rememorăm: doi senatori şi cinci deputaţi PSD, un senator şi patru deputaţi PNL, un senator şi un deputat ALDE.
Suceava are însă alte două şanse în plus, pentru că doi parlamentari reprezentanţi ai minorităţilor naţionale provin din judeţul nostru. Este vorba despre Victoria Longher, aleasă fără emoţii de comunitatea polonă din România  ca deputat al minorităţii poloneze, şi de Andi Grosaru, care păşind pe urmele părintelui său, a  candidat şi a obţinut de asemenea peste 3.000 de voturi pentru a reprezenta în Parlamentul României interesele comunităţii italiene din ţara noastră. Dacă s-ar fi mobilizat şi comunitatea ucraineană din judeţul nostru prin organizaţiile altcândva foarte prezente în spaţiul public, s-ar fi putut ca şi sucevenii de etnie ucraineană să îşi trimită un reprezentant în Camera Deputaţilor. Din păcate, aceştia nu au reuşit să se mobilizeze în timp util şi în acest fel nu doar ucrainenii din judeţul Suceava, ci chiar întreaga comunitate ucraineană din ţară, una dintre cele mai importante, nu a reuşit să depună candidatura unei persoane care să apere interesele specifice acestei minorităţi.

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …

3 comments

  1. PNL -ul a facut o mare greseala primind pe cei de la PDL, consecintele au fost dezastruoase reliefate si in rezultatele f. slabe la ceste alegeri !!!
    Romanii nu vor uita niciodata guvernarea execrabila PDL-ista , cu Flutur, Balan, Basescu , Videanu, Udrea, cand au taiat salariile, pensiile, distrugand si vanzand industria , saracind populatia !
    Surprinzator acestia s-au cocotat (dupa cum se vede) din nou in sferele puterii ………

  2. Ce cauta doi infractori (PSD) ca Bejinariu si Nechifor in Parlamentul Romaniei?

  3. Dl Mihalescul se află la a treia încercare, nu la a patra cum ați scris dvs.
    Cel puțin așa rezultă din parcurgerea materialelor de presă din ultimii zece ani încoace.
    În 2008 a candidat din partea PDL pe colegiul 7 (zona Vicov, de fapt de la Ulma până la Solca) și a obținut peste 40% – cu peste 10% față de Titi Petrea (PSD) și peste 20% față de Gheorghe Coroamă (PNL).
    În 2008, două colegii de deputat – 2 (zona Burdujeni) și 9 (zona Dornelor) fuseseră câștigate cu peste 50%+1 de candidați PDL iar la nivel de județ PDL nu trecuse de 50%. Uurmătoarele trei colegii/mandate pe care le adjudeca atunci PDL erau după numărul (nu după procentul) de voturi valabil exprimate iar dl Mihalescul nu a avut pe colegiu o prezență mare la vot, deci nu a putut câștiga mandatul, în fața sa situându-se dnii Gospodaru, Uricec și dna Ardeleanu.
    În 2012, după contre/șantajuri cu Olărean și discuții cu Flutur – asta mai mult rezultă de pe bloguri și comentarii, nu din ce a fost dat, oficial, pe presa scrisă și audiovizuală – Mihalescul candidează din nou pe același colegiu 7.
    Fiind „valul USL”, Mihalescul nu obține peste 50%, ci se clasează pe locul doi după bucureșteanul Ovidiu Iane. A avut un rezultat bunișor, ținând cont de cât de mare a fost pe 13 decembrie 2012 „valul USL”.
    Procentual, dintre candidații ARD (de fapt PDL) Suceava, Mihalescul s-a situat pe locul patru, la mică distanță de dna Sanda Maria Ardeleanu (locul 3 după procentul obținut pe colegiile din județ de candidații ARD) și de Vasile Ilie (locul 2 după procentul obținut pe colegiile din județ de candidații ARD). Pentru că prezența la vot și, prin urmare, numărul de voturi valabil exprimate obținut pe colegiul 1 a fost ușor mai mare iar pe colegiul 3 (unde candidase Vasile Ilie din partea ARD) candidatul USL Gavril Mârza reușește să câștige puțin peste 50%, ARD a mai putut adjudeca în mod cert un singur mandat iar, legal, acesta îi revenea dnei Ardeleanu.
    La data respectivă s-a vehiculat – mai mult pe forumuri decât în articole de presă – că și lui Vasile Ilie trebuia să i se dea un mandat de deputat, dar pe niște combinații bizare/reparție la nivel național acesta i-a fost dat tocmai buzoiuanului Cezar Preda.
    Despre dl Mihalescul, în 2012 s-a spus doar că a băgat mulți bani degeaba în campanie.
    Poate că dl Mihalescul a mai încercat și cu alte ocazii să intre în Parlament, înainte de 2008, dar despre asta nu prea sunt relatări în presă.
    Din ce se observă, deocamdată, la dl Mihalescul abia a treia oară a fost cu noroc. Și discuții …