Thursday , June 1 2023

Prefectul Moldovan: O comisie va face timp de 10 zile verificări ale modului în care sucevenii folosesc instalațiile de gaze

În urma  exploziei produse în dimineața zilei de luni la un apartament din municipiul Suceava, prefectul Alexandru Moldovan a convocat de îndată o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cadrul căreia ISU Suceava a prezentat o situație cu privire la acest tip de eveniment.

”Datele comunicate nu au fost de natură să ne confere o stare de confort, de siguranță”, consideră prefectul Sucevei.  Astfel, în perioada 2020 – martie 2023, la nivelul județului s-au înregistrat 9 explozii neurmate de incendiu, pe fondul acumulărilor de gaze și a consumării accidentale a acestora în urma inițierii cu o sursă de natură electrică (întrerupător) sau flacără deschisă în spații închise (provenită de la o brichetă/chibrituri). În aceeași perioadă de referință s-au înregistrat 100 intervenții pentru asigurarea/supravegherea zonei ca urmare a acumulării/scăpării de gaze combustibile, marea majoritate pe teritoriul municipiului Suceava.

”S-a desprins astfel concluzia că în zona utilizatorului final, al celui casnic, exploatarea instalațiilor de gaze naturale nu se realizează în condiții dintre cele mai bune, și este firesc să ne punem întrebarea ce nu este în regulă, ce poate fi îmbunătățit astfel încât evenimente precum explozia produsă la sfârșitul anului trecut în cartierul Burdujeni să nu se mai repete”, a spus prefectul Moldovan.

”Voi semna luni ordinul prin care o comisie de verificare alcătuită din reprezentanții ISU, ITM, ai Inspectoratului Județean în Construcții, ai Primăriei Suceava și furnizorului de gaze naturale va desfășura timp de 10 zile activitate pe raza municipiului Suceava. Ne interesează în primul rând modul în care sunt exploatate instalațiile de utilizare ale gazelor naturale de către consumatorii vulnerabili, cu precădere persoanele în vârstă, precum și modul în care s-au executat verificările și reviziile acestor instalații prin firmele autorizate. Funcție de concluziile rezultate, vom stabili măsuri și acțiuni care să conducă la remedierea deficiențelor și asigurarea unui climat de siguranță pentru comunitate.

Fac un apel către toți cetățenii să trateze cu maximă atenție și responsabilitate această problemă a utilizării gazelor naturale. În același timp, solicit ferm tuturor instituțiilor cu responsabilități în domeniu să fie mult mai prezente în spațiul public în ceea ce privește diseminarea măsurilor de prevenire”, a transmis prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan. (O.S.)

Vezi si

Minivacanța 1-5 iunie, ideală pentru drumeții în Bucovina

Vicepreședintele  Consiliului Județean Suceava,  Niculai Barbă, îndeamnă turiștii și sucevene să efectueze în minivacanța din …

One comment

  1. Cati membrii are comisia asta? Ce poate acoperi in 10 zile comisia asta?
    Este un fel de “Taci din gura tarane ca edilii alesi se ocupa de siguranta si bunastarea ta!”
    Rusine.