Sunday , July 21 2024

După canicula de ieri, azi și mâine sunt anunțate furtuni

Județul Suceava și cea mai mare parte a țării s-a aflat  luni, 1 iulie, sub cod galben de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare în care se arată că în Crișana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în Moldova se prgnozau temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată,   caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime au fost în general de 35…37 de grade, pe arii restrânse mai ridicate în sud și în est.   Conform site-urilor specializate, la Suceava temperatura a urcat luni după-amiază până la valori de 33-34°C, iar noaptea trecută acestea nu au coborît sub 19-20°C.

Meteorologii au emis însă pentru azi o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, cu ploi, grindină și vijelii, care vizează majoritatea județelor țării, inclusiv Suceava.

Astfel, conform ANM, în intervalul  2 iulie, ora 10 – 3 iulie, ora 10, în sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp. Conform meteorologilor, și miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării. (O.S.)

Vezi si

Copil rănit ușor, la Frasin, într-un accident produs de un șofer care nu a acordat prioritate

Sâmbătă, în jurul ora 13.05, C. Cosmin, de  29 ani, din  Târnăveni – Mureș,  conducea …