Friday , April 19 2024

Duminica sunt primele alegeri cand puteti vota legal de doua ori. Sfaturi pentru un vot corect

La alegerile de duminica se inregistreaza o situaţie inedită: orice cetăţean cu drept de vot dar indecis ar putea vota de două ori: nu însă pentru acelaşi lucru. Concret, dacă un alegător vine să voteze pentru europarlamentare, dar spune că nu vrea să voteze şi la referendum, poate face acest lucru. Dacă ulterior se răzgândeşte sau este convins de altcineva, şi vrea să voteze totuşi şi la referendum, poate reveni în secţie mai târziu şi va primi buletinele de vot cu întrebările aferente.

Tot ce este bine să ştiţi pentru votul de mâine:

– Inainte de a intra in cabina de vot, asigurati-va ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. Daca aceasta lipseste, votul va fi declarat nul.

– Daca este aglomeratie si credeti ca secretul votului dumneavoastra poate fi incalcat, mai bine mai asteptati sau instiintati presedintele sectiei de votare. Accesul alegatorilor in sala de votare trebuie sa aiba loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.

– Aplicati stampila cu mentiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit.

– Indoiti buletinul, astfel incat pagina goala care poarta stampila de control a sectiei de votare sa ramana in afara, si introduceti-l apoi in urna corespunzatoare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri si referendum) astfel incat sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.

– Daca gresiti aplicarea stampilei, puteti cere un nou buletin de vot, daca nu a fost introdus in urna. Primul va fi anulat.

– Restituiti stampila si primiti inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cartile de identitate) . Se va aplica un singur autocolant, indiferent daca votati doar la referendum sau la europarlamentare, verificarea urmand sa fie facuta in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

– Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …