DSV Suceava a pus sechestru pe tot laptele LaDorna destinat elevilor, găsit în depozitele firmei

reportersite
15 martie 2016, 8:46

Inspectorii DSV Suceava au pus sechestru pe 5.000 de cutii de lapte LaDorna destinate programului guvernamental “Laptele și cornul” . Această decizie a fost luată după ce elevi din trei județe au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. Inspectorii DSV au prelevat mai multe probe și așteaptă ca rezultatele testelor de laborator să lămurească despre ce este vorba  

laptic dornaInspectorii sanitar-veterinari din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava au pus sechestru pe aproximativ 5.000 de cutii de lapte destinate elevilor în cadrul programului guvernamental “Laptele și cornul”, cutii ce urmau să fie distribuite în școli de firma LaDorna. A fost, astfel, sistată derularea acestui program în județele în care firma câștigase licitații pentru furnizarea laptelui în școli. Decizia a fost luată după ce elevi din județele Brașov, Galați și Cluj au ajuns la spital și au necesitat asistență medicală, având simptome de toxiinfecție alimentară. “S-a pus sub sechestru tot ce s-a găsit în depozitul de la Vatra Dornei, nemaiputând astfel să facă vreo livrare. Am trimis o echipă de inspectori care a prelevat probe pentru a vedea exact unde este problema. Copiii din trei județe, Cluj, Brașov și Galați, care au băut lapte LaDorna, au ajuns la spital. Nu vrem să ne asumăm niciun risc în plus, iar până nu aflăm despre ce este vorba, nu mai permitem nicio livrare ”, ne-a declarat doctorul Vasile Semeniuc, purtător de cuvânt în cadrul DSV.

Chiar dacă în Suceava încă nu a fost semnalat vreun caz de toxiinfecție alimentară în rândul elevilor, o parte dintre cadrele didactice au recomandat încă de ieri copiiilor să nu bea laptele primit la școală.

In cursul zilei de astăzi se așteaptă rezultatele probelor de laborator, după cum a declarat doctorul Vasile Semeniuc.

Lapte de la Dorna cu probleme, descoperit la Cluj

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj a oprit distribuirea laptelui prin programul guvernamental “Laptele și cornul” în școlile clujene, din cauza unor probleme de neconformitate. Seful DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, a declarat, luni, presei, că problemele sunt de ordin bacteriologic. “S-a sistat vineri și luni distribuirea laptelui în școlile din județul Cluj, iar buletinele de analiză au relevat în câteva probe anumite neconformități din punct de vedere bacteriologic. Recipienții în care se afla laptele, acele cutii, prezentau deformări. Dacă laptele din cutiile respective ar fi ajuns în consum, ar fi putut crea probleme copiilor, dar, din fericire, nu am avut niciun astfel de caz. Urmează să se verifice cauzele care au dus la înregistrarea acelor neconformități. Există posibilitatea ca distribuirea laptelui să se reia de marți”, a menționat Ioan Oleleu. Seful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, luni, că a primit mai multe sesizări de la directori de școli din județ.  “S-a luat măsura preventivă a blocării întregului lot de lapte care urma să fie distribuit vineri în județ. Distribuirea a fost sistată și luni. Nu avem niciun copil îmbolnăvit”, a precizat Valentin Cuibus. Licitația organizată de Consiliul Județean Cluj în 2013 pentru programul “Laptele și cornul” a fost câștigată de SC Dorna SA, pentru o perioadă de patru ani.

Firma respectivă a câștigat licitațiile pentru programul în școli în mai multe județe, printre care și Suceava. (Cristina RUSTI)

4 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

 1. relu 15/03/2016 la ora 21:38 -

  Domnule „jon” asta cu maxim doua grade unde ai aflat-o? Laptele este pasteurizat si inchis ermetic deci nu este necesar sa fie tinut in frigider (precum o conserva de …orice).Hai sa nu cautam musai un motiv doar sa ne aflam in treaba.

 2. bebe 15/03/2016 la ora 20:20 -

  Ciudat cum asa…dintr-o data, se imbolnavesc bebelusi in aceeasi marja de varsta si aceeasi boala, nu se stie cauza, se suspecteaza producatorii apoi se dovedeste ca nu aceea este cauza DAR NU SE STIE CARE ESTE, pana la urma, motivul imbolnavirii…
  Se imbolnavesc pe banda rulanta clase intregi de copii, dar nu din toate grupele de varsta care au consumat lapte.Se suspecteaza producatorul. se face valva. Se va dovedi ca e alarma falsa. CAUZA TOT NU SE VA STI.
  MARE INTREBARE:
  CE NI SE ASCUNDE??????????

 3. jon 15/03/2016 la ora 15:10 -

  cate scoli din suceava sau din romania au conditii de pastrare a la laptelui pentru elevi se stie ca trebuie o temperatura maxim doua grade

 4. Corneliu 15/03/2016 la ora 13:07 -

  In Suceava de ce nu sa anuntat nimic in scoli si laptele se distribuie in continuare? Sau nu conteaza sanatatea elevilor? Cu ocazia asta poate ne spune si noua LaDorna cat la suta este lapte natural si cat este lapte praf.