Tuesday , January 31 2023

DSP va monitoriza suspecții, pacienții dar și contacții celor diagnosticați pozitiv cu Covid 19, cu ajutorul unui Call Center

Sucevenii pot suna la numărul 021.414.44.30, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-16.00

Conducerea Direcției de Sănătate ­Pu­blică Suceava a decis să pună la dispoziția sucevenilor un Call Center, unde aceștia pot obține tot felul de informații legate de simptomele virusului Covid 19 dar și des­pre legislația în vigoare, în ceea ce privește izolarea pacienților diagnosticați pozitiv cu Covid 19, dar și a contacților acestora. ”Începând din data de 30.09.2020, ora. 9.00, Direcția de Sănătate Publică Suceava pune la dispoziția populației un număr de Call Center la care cetățenii, pentru a putea primi informații cu privire la virusul SARS CoV 2, pot accesa una din următoarele trei opțiuni: Informații Simptome, Informații Contact Direct, Informații Izolare. Numărul 021.414.44.30 poate fi apelat din toate rețelele de telefonie fixă sau mobilă, în intervalul orar orele 8-16, de luni până vineri”, a explicat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava.

Specialișții din cadrurl DSP vor explica, prin telefon, ce înseamnă caz covid, ce înseamnă contact direct și ce înseamnă caz pozitiv. ”Orice persoană cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respiratiei), este un caz suspect, iar în caz confirmat este o persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice. Un contact direct este o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19, o persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor), o persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă), o persoană care  a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și cu o durată de minim 15 minute, dar și o persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri”, a completat Gabriela Băncilă.

Cadrele medicale sunt îngrijorate din cauza creșterii masive a a cazurilor de Coronavirus și avertizează populația să rămână acasă în izolare din momentul în care recunoaște simptomele descrise, să sune la medicul de familie și să îl informeze despre starea medicală, să anunțe DSPSV urgent prin e-mail ( [email protected]) sau telefonic la nr. 0230-514557. Un echipaj al Ambulanței, trimis de către DSP, se va prezenta la domiciliul indicat, unde se va face testarea pentru SARS-CoV -2, iar conducerea DSP va emite o decizie prin care cazurile suspecte sunt obligate să stea izolate la domiciliu sau la alta adresa declarată. Dacă starea de sănătate se agravează, trebuie să se sune la 112, pentru consult medical și eventual la internare. Dacă rezultatul este pozitiv, atunci DSP va emite o decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică și paraclinică, care durează maxim 48 de ore, în funcție de starea de sănătate a pacientului. Această prezentare la spital, se face apelând la 112( de către DSP/pacient), menționând decizia primită de la DSP. Medicul care face examinarea pacientului va recomanda izolare în spital/la domiciliu/intr o altă locație în funcție de rezultatele evaluării. DSP va emite o decizie care să cuprindă recomandarea medicului cu perioada de izolare, în baza căreia pacientul va putea primi concediul medical. Măsura izolarii încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinarilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există. Dacă rezultatul testării este negativ, atunci, de la data primirii rezultatului, decizia de izolare la domiciliu își pierde valabilitatea, iar pacientul va beneficia de concediu medical direct de la medicul de familie, pentru diagnostic de infecție respiratorie non COVID. (Cristina RUŞTI)

secretarasite

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …