Friday , April 19 2024

DSP va distribui către centrele de evaluare Covid 1.300 de cutii de Molnupiravir

La nivelul județului nostru sunt patru centre pentru evaluarea pacienților diagnosticați cu Covid. Acestea funcționează pe lângă spitalele din Suceava, Rădăuți, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc

 Conducerea Direcției de Sănătate Publică a anunțat că vineri, 4 februarie, instituția va primi 1.300 de cutii de Molnupiravir, medicament folosit în tratarea Covid 19. Această cantitate va fi distribuită către cele patru centre de evaluare din județ, care sunt funcționale în acest moment. ”Pe data de 4 februarie, un transport de 1.300 cutii Molnupiravir va ajunge la DSP și va fi distribuit celor patru centre de evaluare, conform repartiției primite de la Ministerul Sănătății”, a declarat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Centrul de evaluare de la Spitalul Județean funcționeză zilnic, între orele 8.00-20.00, iar cel de la Spitalul Municipal Rădăuți este deschis în intervalul orar 10.00-18.00. Centrele de la unitățile spitalicești din Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc sunt deschise între orele 7.00-15.00, respectiv 8.00-16.00.

În vederea gestionării valului pandemic V, conform Ordinului MS nr.434/2021, privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor în contextul pandemiei de COVID-19, actualizat prin Ordinul MS nr.86/2022, în județul Suceava au devenit operaționale patru centre de evaluare, în structurile Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Spitalului Municipal „Sf. Dr. Cozma si Damian” Rădăuți, Spitalului Municipal Fălticeni și Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc. Din Ghidul de evaluare și tratament la nivelul centrelor de evaluare, categoriile de potenţiali pacienţi care ajung la evaluare sunt: pacienţii cu criterii de internare – vor fi îndrumaţi direct la spital, după evaluare clinică – și pacienţii fără criterii de internare, care vor fi evaluaţi astfel: primele 4 zile de boală – pacienţii asimptomatici: se va efectua examen clinic şi vor fi îndrumaţi în supravegherea medicului de familie. Această categorie de pacienţi nu are indicaţie de tratament antiviral la momentul evaluării; primele 4 zile de boală – pacienţii simptomatici: date clinice ± biologice ± imagistică, în cazul pacienţilor cu simptomatologie de tract respirator inferior”, a completat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt al DSP Suceava.

Centrele de evaluare ambulatorie sunt foarte importante, întrucât pacienții infectați vor fi investigați și vor beneficia de tratament, astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital, reprezentanții DSP subliniind faptul că este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale.

Medicii repetă faptul că este important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede, astfel putând fi prevenite cazurile severe.

Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. ”Joi dimineață va avea loc la Prefectură o ședință cu managerii spitalelor în vederea stabilirii politicii de gestionare a valului V”, a declarat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …