Monday , January 30 2023

DSP Suceava va primi săptămâna aceasta doze de vaccin antiHPV

Direcția de Sănătate Publică Suceava va primi în cursul acestei săptămâni, dozele de vaccin, necesare campaniei gratuite de vaccinare anti HPV. Aceasta va demara în luna ianuarie a anului 2020. Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20. 000 de doze vor fi distribuite începând din această săptămână. Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de patru ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV. Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 201 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat. “Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide și prin ignoranță, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferințe fizice și psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătății are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Reprezentanții DSP fac apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

În anii trecuți solicitările de vaccinare anti HPV au fost foarte mici în județul Suceava, astfel că, deși vaccinarea gratuită pentru prevenirea cancerului de col uterin s-a extins până la tinerele de 24 de ani, încă din decembrie, acestea nu s-au înghesuit să solicite vaccinul de la medicii de familie sau medicii de la cabinetele medicale studențești. În județul Suceava, au fost doar cinci solicitări de vaccinare la tinere cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani și una singură la categoria de vârstă 15-19 ani. Vaccinarea la fetițele din clasele a VI-a și a VII-a nu a avut nici ea mare succes.

În anul 2017 s-au înregistrat doar două cereri, iar în anul 2018 au fost 15 solicitări care însă nu au putut fi onorate din cauza lipsei vaccinului. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Un tânăr din Câmpulung și unul din Rădăuți, prinși în toiul nopții drogați la volan

În ultimele zile polițiștii au acționat pe drumurile publice, pentru prevenirea monitorizarea și fluidizarea traficului …