DSP Suceava a primit prima tranșă de vaccin antigripal – 2.500 de doze. Necesarul este de 45.000

19 septembrie 2018, 10:40

Din peste 45.000 de doze solicitate pentru această iarnă, Ministerul Sănătății a repartizat pentru început județului nostru doar 2.500 de doze. Acestea vor ajunge la Serviciul Județean de Ambulanță și la secțiile cu risc ridicat din cadrul unităților spitalicești din județ

Direcția de Sănătate ­Pu­blică Suceava a primit de la Ministerul Sănătății prima tranșă de vaccin antigripal necesar pentru această iarnă. Din totalul de peste 45 de mii se doze solicitate, în depozitul DSP au ajuns 2.500 de doze, acestea urmând să fie distribuite Serviciului Județean de Ambulanță și unităților spitalicești din județ. «Direcția de Sănătate Publică Suceava a primit în cursul zilei de azi (n.r. ieri) un număr de 2.500 de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2018-2019, care reprezintă o primă tranșă din cantitatea de vaccin repartizată de Ministerul Sănătății județului Suceava. Aceste doze vor fi distribuite cu prioritate către Serviciul Județean de Ambulanță Suceava, secțiilor cu risc crescut din cadrul spitalelor (UPU, CPU, ATI, Maternitate, Boli Infecțioase) și medicilor de familie pentru vaccinarea cazurilor deosebite care se încadrează în grupele de risc, și anume persoane cu vârsta cuprinsă între șase luni și 64 de ani aflate în evidența medicilor de familie cu afecțiuni ­me­dicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienței uman, gravide, persoane, adulți, copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, toate persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani. DSP Suceava a solicitat în acest an repartizarea unui număr total de 46.000 de doze de vaccin. Necesarul de vaccin solicitat va fi completat în următoarele trei tranșe pe care le vom primi în cursul lunilor octombrie și noiembrie 2018», a declarat medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, director în cadrul DSP Suceava.

În cursul anului 2017, la nivelul județului Suceava au fost vaccinate 33.278 de persoane.

Potrivit medicilor epidemiologi suceveni, vaccinul antigripal din sezonul 2018-2019 va asigura o rată de protecție mai mare față de iernile trecute.

Reamintim că necesarul estimat pentru sezonul 2017-2018, la nivelul județului nostru, a fost de peste 55 de mii de doze, dar în depozitele Direcției de Sănătate Publică au ajuns doar 33.270 de doze.

Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronic, gravide, copii și cadre me­dicale. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă ­po­pulației să țină seama și de o serie de măsuri preventive.

Astfel, este necesar să fie respectate normele ­ge­nerale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie și păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe și legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor la afecțiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap și de gât sau tuse, trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp, medicul de familie.

Totodată, specialiștii atrag atenția că unele persoane afectate de viroze respiratorii au tendința de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor, astfel că automedicația devine o mare problemă în această perioadă a anului. (C.R.)

reportersite