Thursday , February 2 2023

DSP Suceava a primit aproape 2.400 de doze de vaccin ROR

Acestea vor fi distribuite în cursul săptămânii viitoare, medicilor de familie din județ

vaccinare

Direcția de Sănătate Publică Suceava și-a refăcut stocul de vaccine împotriva rujeolei, după ce județului nostru i-au fost repartizate aproape 2.400 de doze, mai exact 2.390. Acestea urmează să fie repartizate în zilele următoare, medicilor de familie din județ. “Reamintim că acest vaccin oferă protecție împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului iar vârsta recomandată pentru administrarea acestui vaccine este de 12 luni, când se administrează prima doză, respective cinci ani, pentru a doua doză”, a explicat Andrei Ianovici, director general în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava. Acest vaccin conține variante de viruși vii de rujeolă, rubeolă și oreion și funcționează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli.

Chiar dacă la nivelul județului nostru nu au fost raportate decese sau complicații ale bolii, situația este una alarmantă deoarece rata de vaccinare este de aproximativ 60%, Ministerul Sănătății propunând o rată de 95%.Copiii neimunizați pot cauza focare epidemice. Intrarea în colectivitate poate fi condiționată de vaccinurile pe care le-a făcut copilul, iar măsura se aplică atât în școli, cât și în grădinițe, unde copilul ar putea răspândi rujeolă sau rubeolă. Părinții care refuză vaccinarea își asumă responsabilitatea pentru o eventuală îmbolnăvire a copilului, în schimb, în co­lectivitate sunt expuși la risc toți copiii.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Fălticeni, că România are asigurat stocul de vaccin antirujeolic până la sfârșitul lui 2017, în cursul acestei săptămâni fiind transmise în teritoriu alte 109.000 de doze. ”Vaccinul ROR a ajuns la Unifarm zilele trecute și am semnat alaltăieri ordinul. Au fost transmise în teritoriu 109.000 doze. Mai vin cele 10.000 pe care le-am adunat de la depozitele din țară și am identificat o cantitate de 300.000 de doze. Între timp și celălalt producător s-a mobilizat”, a spus Bodog. El a precizat că a solicitat OMS să repartizeze vaccin antirujeolic în România și a primit un răspuns favorabil, astfel încât să fie asigurat necesarul de vaccin pentru tot acest an. ”Am făcut apel la Organizația Mondială a Sănătății să mobilizeze resurse de vaccin în România, pentru că epidemia de rujeolă nu este o epidemie doar a României. știm foarte bine că epidemia nu are granițe. Nu stă la frontiere să-și prezinte pașaportul. Rujeola poate trece și în țările vecine, motiv pentru care s-au mobilizat stocuri alocate altor țări europene pe care le-au adus spre România și, noi, în momentul de față, suntem în procedură să le achiziționăm. Aceste doze vor asigura necesarul de vaccin rujeolic al României pentru tot anul”, a afirmat Bodog, adăugând că s-a constituit un comitet interministerial pe care-l coordonează, pentru a se analiza toate modificările legislative și procedurile făcute astfel încât să nu se mai ajungă în situații similare cu cea de acum. În opinia ministrului Sănătății, se impun contracte multianuale în vederea achiziționării acestor vaccinuri pentru a oferi predictibilitate și siguranță. ”S-a ajuns în această situație pentru că în anii trecuți nu s-au făcut contracte pe termen lung. Noi toate contractele le facem pe perioadă de patru ani, cu specificarea foarte clară, contractuală, a cantităților, astfel încât firmele să știe că pentru România, în 2018, trebuie să producem 400.000 de doze sau 500.000 de doze. Vaccinul nu este un medicament care se produce în două-trei-săptămâni sau o lună. Sunt procedee care durează treizeci de luni, patruzeci de luni și trebuie să asigurăm predictibilitate și pentru producători”, a arătat Florian Bodog. (C.R.)

Vezi si

200 de mii de lei de la Primăria Suceava pentru gala de kickboxing la Cetatea de Scaun

Primăria Suceava va finanța cu 200.000 de lei gala de kickboxing programată pe 30 iunie …