Wednesday , February 1 2023

DSP Suceava a mai primit o tranșă de vaccin antigripal

16.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns în depozitul DSP Suceava. Sucevenii nu se înghesuie să se vaccineze antigripal, iar din cele peste 75.000 de doze de vaccin antigripal s-au folosit aproximativ 27.000 de doze

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită din sezonul epidemic 2020-2021, Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a mai primit recent încă o tranșă de  vaccin gripal tetravalent, respectiv 16.500 doze, ajungându-se asfel la aproape 75.000 de doze din cele peste 90.000 de doze de vaccin antigripal solicitate. DSP Suceava a primit două tipuri de vaccin gripal tetravalent, Influvac și Vaxigrip. Campania de vaccinare gratuită vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta de peste 65 ani, persoane cu boli cronice, în special boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice, copii și bătrâni institutionalizați, femei gravide, personal medical, conform strategiei Ministerului Sănătății și recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

”Reamintim că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire (persoane cu vârsta de peste 65 ani, persoane cu boli cronice, în special boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice, copii în vârstă de până la 6 ani) să se adreseze medicului de familie pentru a primi vaccinul antigripal”, au menționat reprezentanții DSP Suceava.

La nivelul județului nostru ar fi necesare pentru această iarnă peste 90 de mii de doze de vaccin antigripal, cifră transmisă și la Ministerul Sănătății de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Mai precis, este vorba despre un total de 90.426 de doze de vaccin antigripal, dintre care 4.221 pentru cadre medicale, 35.477 pentru bolnavi cronici, 3.790 pentru copii, 787 pentru gravide, 2.788 pentru rezidenții din instituțiile de ocrotire socială și 43.363 pentru persoane peste 65 de ani, dar se pare că sucevenii sunt destul de reticenți în această iarnă în privința vaccinului antigripal, deoarece doar puțin peste 27.000 de suceveni s-au vaccinat până acum. ”Până în prezent, în județul Suceava s-au vaccinat împotriva gripei peste 27.000 persoane din categoria celor vulnerabile. Se pare că, în contextul actual, pacienții nu se prezintă la medicul de familie”, a confirmat Gabriela Băncilă, putător de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Potrivit medicilor epidemiologi suceveni, vaccinul antigripal din sezonul 2020-2021 va asigura o rată de protecție mai mare față de iernile trecute și recomandă vaccinarea, mai ales că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populației să țină seama și de o serie de măsuri preventive.

Astfel, este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie și păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe și legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor la afecțiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap și de gât sau tuse, trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp, medicul de familie. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

”Spune NU cariilor!”, campanie de igienă orală derulată în 94 unități de învățământ, la inițiativa Grădiniței ”Țăndărică” Suceava

”Scopul campaniei a fost îndeplinit cu succes prin intermediul numeroaselor activități desfășurate prin mijloace de …