Thursday , September 29 2022

DSP începe monitorizarea cazurilor de infecţii respiratorii

vaccin


Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava vor începe de săptămâna viitoare, monito-rizarea cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii, pneumonii şi gripă. Prin urmare, medicii de familie şi medicii din spitale vor raporta la DSP Suceava numărul persoanelor care se vor îmbolnăvi în perioada următoare. Monitorizarea acestor afecţiuni va dura până la primăvară. In curând va debuta şi campania de vaccinare antigripală, medicii din cadrul DSP Suceava urmând să transmită la Ministerul Sănătăţii necesarul de doze de vaccin pentru campania de imunizare antigripală 2014-2015. Ca în fiecare an, prioritate la vaccinare vor avea persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar şi personalul medical. Campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
Vaccinarea, cea mai bună metodă de prevenire a gripei
Prin urmare, medicii recomandă vaccinarea, mai ales că nu există efecte adverse, dar şi evitarea zonelor aglome-rate şi o igienă riguroasă, care au un rol important în prevenirea gripei. “Ca măsuri generale de prevenţie recomandăm evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu bolnavul de gripa, vaccinarea înainte de perioadele cunoscute ca fiind favorabile apariţiei gripei. Se recomandă vaccinarea antigripală în fiecare an, în perioada octombrie-decembrie, păstrarea unei igiene corporale riguroase, iar spaţiilor închise trebuie să fie aerisite, încălzite şi luminoase”, recomandă specialiştii DSP Suceava.
Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecţiuni respiratorii cro-nice, dar şi diabeticii şi cardiacii, copiii şi adulţii cu astm bronşic, care au o evoluţie gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar şi persoanele vârstnice.
In cazul gripei, automedicaţia nu este recomandată, aşa că la primele semne de boală este recomandată prezentarea la medicul de familie. Un vaccin costă 30-40 lei, în timp ce trecerea prin boală este foarte costisitoare şi poate avea urmări foarte grave. Specialiştii recomandă o alimentaţie echilibrată, bogată în legume şi fructe. (C. R.)

Vezi si

Primarul Lungu felicită Foresta după meciul cu UTA Arad și anunță că acum se toarnă fundațiile la Baza sportiva tip 1, unde va fi construit un nou stadion

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a participat la meciul de fotbal din Cupa României dintre …