Tuesday , January 31 2023

DSP caută medic de familie pentru comuna Arbore

De luna trecută, nici locuitorii comunei Stroiești nu mai au medic de familie. În județ sunt comune care nu mai au medic de familie de aproape zece ani

Tot mai multe localități din mediul rural al județului rămân medici de familie, situația fiind tot mai grea mai ales pentru persoanele vârstnice, care nu au posibilitatea să se deplaseze în altă localitate.

Pe lista comunelor care caută cu disperare medic de familie, s-a adăugat de curând și comuna Arbore, care oferă și apartament de serviciu, într-un dispensar nou, complet utilat. ”Primăria comunei Arbore, cu sediul în comuna Arbore, județul Suceava solicită identificarea unui medic de familie care să asigure servicii de asistență medicală primară pe raza comunei Arbore. Unitatea administrativ–teritorială Arbore din județul Suceava pune la dispoziție cabinet medical dotat corespunzător în incinta noului dispensar uman, situat în centrul comunei. De asemenea medicul poate beneficia de cazare în apartamentul nou situat în aceeași clădire. Medicii de familie interesați se pot adresa pentru detalii suplimentare U.A.T. a comunei Arbore, sau după caz Direcției de Sănătate Publică Suceava”, au transmis reprezentanții DSP Suceava.

Reamintim că de pe data de 1 februarie, locuitorii din comuna Stroiești au rămas fără medic de familie după ce medicul Elena Șerban, după 18 ani de activitate în Stroiești, a încheiat un alt contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în municipiul Suceava. Localnicii o acuză că i-a lăsat fără asistență medicală, majoritatea fiind bătrâni și cu posibilități financiare restrânse și că încearcă să-i mențină pe listele sale, oamenii fiind nevoiți să facă naveta la Suceava, dacă au nevoie de un consult medical sau de o rețetă. Se știe că cei mai bine plătiți medici de familie sunt cei cu un număr cât mai mare de pacienți asigurați, înscriși pe liste, și se pare că medicul Șerban încearcă să profite de faptul că nu mai este medic de familie în comună și să-i determine pe pacienți să nu se transfere la un alt medic de familie, dintr-o comună învecinată sau din municipiul Suceava. Chiar dacă nu este moral ceea ce a făcut, se pare că medicul șerban nu a încălcat legislația în vigoare. ”Aceasta a depus la sediul CAS o solicitare de încetare a contractului pe care îl avea în comuna Stroiești și a dorit să încheie un alt contract, pentru municipiul Suceava. A depus toate avizele necesare, iar contractul s-a încheiat începând cu data de 1 februarie”, a explicat Anda Sălăgean, purtător de cuvânt în cadrul CAS Suceava. Aceasta a mai completat că pacienții se pot înscrie, pe baza cărții de identitate și a cardului de asigurat, la un alt medic de familie, iar acesta din urmă, va solicita fișa pacienților noi, de la fostul medic. ”Ei se pot înscrie la un alt medic. Legislația le permite acest luccu, ba mai mult, medicul șerban, are șase luni la dispoziție să-și înscrie pacienții pe listele sale. Cine nu mai dorește, poate opta pentru un alt medic”, a completat directorul Anda Sălăgean.

De menționat că medicul Elena Șerban avea pe listele cabinetului de la Stroiești, 2.500 de pacienți, dintre care 2.109 sunt pacienți asigurați.

Alte câteva mii de pacienți, marea majoritate asigurați, nu au medic de familie în comunele Cârlibaba, Poieni-Solca, Vulturești și Crucea, aici ultimul medic de familie încheindu-și activitate în 2013. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …

One comment

  1. Situatia este in felul urmator : Consilul Local Stroiesi impreuna cu Primarul acestei localitati au majorat chiria pe spatiul in care isi desfasura activitatea Dna Doctor Serban la un pret exorbitant ( chirie echivalenta cu un spatiu in Mall Bucuresti ) , faptul ca nu au ajuns la un consens Dna Doctor Serban a fost nevoita sa plece din Stroiesti dupa 18 ani de activitate . Ulterior acelasi spatiu a fost pus la dispozitie catre noul medic de familie cu titlu gratuit ! Ma inteb unde e moralitatea despre care vorbiti in articol ? Principalii vinovati despre acesta situatei este :Consilul Local Stroiesi impreuna cu Primarul acestei localitati .

    E de preferat , stimata redactie , sa va informati corect pt a informa corect cititorii—daca tot vorbim de MORALITATE !

    Sa auzim de bine !