Thursday , February 9 2023

DSP avertizează populația să nu consume ouă sau carne de pasăre dacă nu sunt bine gătite

Recomandările vin după ce au fost confirmate cazuri de gripă aviară la păsări în zona Fălticeni

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică avertizează populația în ceea ce privește consumul de ouă și carne de pasăre deoarece au fost confirmate cazuri de gripă aviară la mai multe lebede din zona iazului din Fălticeni. ”În cursul zilei de 4 ianuarie 2023, DSP Suceava a fost informată de către  DSVSA Suceava că a fost identificat genomul virusului influenței aviare prin Real Time RT-PCR, la 15 cadavre de lebădă de iarnă și un cadavru de rață sălbatică, în fondul de vânătoare 63 în zona iazului Acumularea Fălticeni 2-„La insulă”, în municipiul Fălticeni”, a declarat Gabriela Budeanu, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de tulpinile de tip A, ale virusului gripal. Toate păsările sunt susceptibile la această infecţie, deşi unele specii sunt mai rezistente la infecţie decât altele. Transmiterea infecţiei la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave şi produsele patologice eliminate de acestea cât si cu cadavrele lor.

”Ca o precauţie, toate produsele provenite de la păsări, inclusiv ouăle şi sângele de pasăre trebuie preparate cu atenţie (fierbere/prăjire). Boala la om se manifestă cu febră peste 38 grade, tuse, dificultate în respiraţie, dureri musculare şi ale globilor oculari. În cazul apariţiilor acestor semne de boală, se recomandă apelarea celui mai apropiat serviciu medical, evitând automedicaţia. Urmare a confirmarii genomului virusului influentei aviare la 15 cadavre de lebada si un cadavru de rata salbatica  în Fondul de Vânătoare  63, în zona iazului Acumularea Fălticeni 2-„La insulă”, vă rugăm să țineți cont de măsurile generale de prevenire ale acestei boli: spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar, nu manipulați păsări moarte, supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave și cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate”, a completat Gabriela Budeanu, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava. (C.R.)

Vezi si

4 percheziții la Suceava și Liteni. Un cimitir de mașini a eliberat certificate false de distrugere pentru autoturisme din care erau apoi vândute piese și părți din caroserie

Miercuri dimineaţă, patru echipe formate din 8 polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii …

2 comments

  1. No Philippino balot? What gives! Hahaha

  2. Haoleu mo!
    Adica lebada de Austria trebuie pusa la foc molcom si fara chicken sushi?