Tuesday , April 23 2024

DSP a achitat anul trecut tratamente ale sucevenilor în străinătate în valoare de peste 750.000 de lei

Pentru doi pacienți din județul nostru s-a aprobat intervenția chirurgicală de transplant pulmonar

Doi suceveni cu probleme grave pulmonare, au beneficiat anul trecut de intervenție chirurgicală de transplant, în străinătate, pe banii statului. Direcția de Sănătate Publică a achitat costul celor două operații, în valoare totală de 492.000 de lei. Suma totală pe care Ministerul Sănătății a decontat-o prin DSP pentru tratamentul sucevenilor în străinătate, în cursul anului trecut, a fost de 758.600 de lei. ”S-a acordat o finanțare pentru tratament iradiere craniospinală cu proton-terapie, două transplante pulmonare în valoare de 492.000 de lei, un control post transplant în valoare de 130.000 de lei, un tratament post transplant pulmonar, de 2.000 de lei. S-a mai acordat și o finanțare pentru tratament iradiere cu proton-terapie în valoare de 146.000 de lei și un control periodic post proton-terapie, în valoare de 9.000 de lei”, a explicat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Pentru a putea beneficia de astfel de tratamente costisitoare, în străinătate, pacienții suceveni trebuie să depună un dosar la Direcția de Sănătate Publică. Dosarul trebuie să conțină o cerere din partea bolnavului sau aparținătorului, documentele medicale ale bolnavului (copie de pe fișa pacientului, bilet de ieșire din spital, analize, recomandarea medicului curant pentru tratament în străinăte, depuse de către pacient sau de către  aparținător. Pe lângă aceste documente, mai trebuie și o declarație de consințământ cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal procesul verbal  pentru trimitere la tratament medical în străinătate completat de comisia  de specialitate teritorială pentru care formularul se ridică de la Direcția de Sănătate Publică. Propunerile comisiei teritoriale de specialitate trebuie să cuprindă cel puțin trei clinici unde bolnavul poate efectua tratamentul recomandat, furnizând și datele de contact ale acestora: adresa, telefon. La dosar trebuie anexată și corespondența cu clinica din străinătate, care se efectuează la nivelul direcției de sănătate publică, în care să se precizeze: acceptul clinicii, costul estimativ al tratamentului, modalitatea de plată, numărul de cont al clinicii.

Pacientul trebuie să depună și un angajament scris că în termen de trei zile de la întoarcerea în țară va prezenta Direcției de Sănătate Publică Județeană Suceava documentele justificative privind utilizarea sumei aprobate pentru tratamentul în străinătate. Dosarul complet se trimite de către  Direcția de Sănătate Publică Suceava la Ministerul Sănătății. (C.R.)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …