Monday , March 4 2024

Două tablouri de Rubens de la Muzeul Brukenthal vor fi restaurate și ar putea fi expuse şi la Suceava

Două dintre capodoperele Muzeului Naţional Brukenthal de la Sibiu, pictate de Rubens, vor fi restaurate în 2024 cu bani obţinuţi dintr-o sponsorizare, după care vor fi expuse la Iaşi şi Suceava, a declarat vineri, managerul muzeului sibian, Alexandru Chituţă.

Foto: Ora de Sibiu

“Anul acesta s-a semnat un contract, nu l-am semnat pe Muzeul Brukenthal, pentru că ne blocam în cheltuirea banilor, te mai poţi bloca şi dacă ai bani şi nu poţi să îi cheltuieşti, pentru că ai diferite ordonanţe să nu cumperi diferite obiecte de inventar, care trec de 2.500 (de lei n.r.) şi trebuie să faci memorii la minister. Şi atunci avem un contract de colaborare şi contractul de sponsorizare care s-a făcut, s-a făcut cu Asociaţia colegilor noştri de la Restaurare, Brukenthal von Studio, care este o asociaţie în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal şi s-a semnat contractul. Este una dintre cele mai mari sponsorizări pe care Muzeul Naţional Brukenthal a primit-o în istoria instituţiei. Sunt 50 de mii de euro, de la JTI, (…) în cursul anului viitor vom primi suma aceasta, de 50 de mii de euro, care va fi folosită pentru activitatea muzeului”, a explicat managerul Alexandru Chituţă, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

El a arătat că este necesară “o sumă importantă” pentru a fi cumpărate materialele necesare pentru restaurarea celor două lucrări de Rubens.

 

“Vom cumpăra diferite obiecte de inventar, ne gândim să cumpărăm şi un autovehicul pentru Muzeul Naţional Brukenthal, însă suma importantă va merge în expoziţia dedicată Sibiului şi o sumă importantă va merge în asigurarea materialelor pentru restaurarea celor două lucrări de Rubens, pe care Muzeul Naţional Brukenthal le are. Sunt expuse în expoziţia Capodopere. Vom restaura şi aceste lucrări de Rubens, mai ales că avem solicitări ca în 2024, o parte din lucrările din Muzeul Naţional Brukenthal, din expoziţia Capodopere să fie expuse în diferite oraşe din România”, a arătat Alexandru Chituţă.

Potrivit managerului Muzeului Naţional Brukenthal, tablourile de Rubens de la Sibiu este posibil să poată fi admirate în 2024 la Iaşi şi Suceava. (Agerpres)

Vezi si

250 de medici stomatologi au participat la un curs organizat de Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava

Sâmbătă, 2 martie 2024, Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava (CMS-SV) a organizat o întâlnire la care …