Saturday , November 26 2022

Două rute cultural-turistice care includ județul Suceava, lansate ieri de ANAT

Două rute cultural-turistice au fost lansate la Târgu Jiu, marți, de Ziua Mondială a Turismului, una dintre ele fiind Ruta Culturală Națională a Destinațiilor Eden, potrivit unui comunicat al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Conform sursei citate de Agerpres, tot marți a fost lansată Ruta Culturală Națională “Ruta destinațiilor turistice din România premiate de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET) cu trofeul de excelență Mărul de Aur, pentru dezvoltarea și promovarea turismului”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), o călătorie pe “Ruta Cultural Turistică Națională a Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN)” poate fi descrisă ca o adevărată lecție de cultură și presupune un itinerar lung, prin 20 de județe din România, respectiv Brașov, Vrancea, Neamț, Suceava, Buzău, Covasna, Sibiu, Mureș, Harghita, Maramureș, Bistrița, Alba, Cluj, Bihor, Hunedoara, Arad, Gorj, Vălcea, Constanța și Tulcea.

“Ruta Cultural Turistică Națională a destinațiilor turistice din România premiate de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor din Turism (FIJET) cu trofeul de excelență “Mărul de Aur” pentru dezvoltarea și promovarea turismului. Prestigiosul trofeu Mărul de Aur este acordat anual de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET), care are membri peste 800 de personalități de pe toate continentele și este comparat adesea cu faimosul premiu Oscar din cinematografie, iar obținerea lui de către Mănăstirile din Bucovina, Rezervația Biosferei Delta Dunării, Mărginimea Sibiului, Municipiul Târgu Jiu și Municipiul Oradea atestă din nou recunoașterea internațională a frumuseții și unicității României, cu plaiurile ei nemuritoare care te invită să le parcurgi”, subliniază MAT.

Odată cu lansarea acestor rute, la Târgu Jiu a avut loc întâlnirea anuală a Destinațiilor Eden.
Printre participanți se numără reprezentanți ai destinațiilor premiate Eden din România: Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Valeriu Claudiu Ştefan, președintele Consiliului Regional Sud-Est al ANAT, Laura Dragu Popescu, membru al Consiliului Director al ANAT, ștefan Baciu, președintele Clubului Presei de Turism – FIJET Romania, reprezentanți ai agențiilor de turism membre ANAT, ai Asociației “Acasă la Brâncuși”, ai Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, ai Consiliului Județean Gorj, precum și ai altor instituții și entități care au legătură cu lumea turismului.

Conform ANAT, motto-ul manifestării este “Împreună descoperim și promovăm România cu dragoste!” iar printre teme se numără descoperirea “României puțin cunoscute”.

Potrivit MAT, în perioada 2008-2019 în România au fost desemnate 39 destinații EDEN pentru cele 9 teme ale concursului: turismul și patrimoniul local intangibil, turismul și ariile protejate, turismul acvatic, turismul rural, turismul și regenerarea siturilor fizice, turismul accesibil, turismul și gastronomia locală, turismul cultural tangibil, turismul de sănătate și relaxare.
Proiectul EDEN a fost lansat de Comisia Europeană în anul 2006, urmărind creșterea vizibilității destinațiilor non-tradiționale, creșterea conștientizării asupra diversității și calității ofertei turistice europene, reducerea sezonalității, susținerea turismului durabil, crearea de rețele între destinații.
“Turiștii avizați, bine informați, caută în general destinații consacrate, certificate, confirmate că merită să mergi acolo, că acea alegere nu reprezintă pierdere de timp și de bani. Există o preocupare permanentă ca elemente de durabilitate și autentic, de originalitate, să fie scoase și puse în atenția publicului”, se menționează în comunicatul ANAT.
Printre reperele urmărite de organizatorii de călătorii se numără Certificare UNESCO, elemente de patrimoniu european, destinații premiate cu Mărul de Aur, destinații premiate Eden etc.
Recent au apărut și Rutele Culturale Turistice, de a căror avizare se ocupă Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. (Agerpres)

Vezi si

Uniunea Națională a Barourilor din România a donat trei ambulanțe noi, complet utilate, către instituții spitalicești din Ucraina

La 25 noiembrie 2022, la sediul spitalului din localitatea Ciudei, Ucraina, a avut loc predarea …