Tuesday , January 31 2023

Două profesoare au obținut un sprijin financiar de 10.000 de euro din mediul privat și au inaugurat prima sală de clasă SMART de la Colegiul ”Nicu Gane” Fălticeni

Dana Anton și Anca Şoldănescu au inaugurat recent această sală de clasă, care are o suprafață aproximativă de 50 de mp și va fi folosită de elevii celor patru clase a V-a. În prezent, sala de clasă este dotată cu echipamente digitale și dispune de whiteboard, smartboard, smart TV, videoproiector, sistem audio performant, o imprimantă multifunctională, un laptop și o tabletă grafică. Reacția pozitivă a elevilor a determinat echipa formată din cele două profesoare să continue strângerea de fonduri, tot din mediul privat, iar în prezent lucrează la transformarea unei noi clase într-o clasă SMART, care va fi folosită de una din clasele de a IX-a.

Profesoarele Dana Anton și Anca Şoldănescu (Foto: Codrin Anton)

Două profesoare de la Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni au inițiat, în urmă cu circa două luni, un proiect ambițios, prin care și-au propus amenajarea primei săli de clasă SMART din acest liceu, cu sprijin financiar obținut din mediul privat. Dana Anton și Anca Şoldănescu au inaugurat recent această sală de clasă, care are o suprafață aproximativă de 50 de mp și va fi folosită de elevii celor patru clase a V-a. Această sală propune elevilor o nouă perspectivă asupra modului de interacțiune la școală și oferă cadrelor didactice un spațiu în care pot aborda metode moderne de lucru cu elevii.

”Îmi doream de mult timp să lucrez într-un spațiu unde să dispun de toată tehnologia necesară unor altfel de ore cu elevii și am decis să solicit sprijin din partea reprezentanților din mediul privat. M-am bucurat să găsesc deschidere din partea unor companii cu notorietate, care își doresc să sponsorizeze astfel de proiecte educaționale. Cu siguranță, într-un astfel de spațiu, elevii își vor dezvolta abilitățile digitale, atât de necesare pentru job-urile viitoare. Nu putem nega faptul că trăim într-o lume tot mai digitală, iar, în domeniul educației, tehnologia reprezintă pasul necesar adaptării și acceptării unei generații noi de elevi”, a transmis Dana Anton, profesor de limba engleză la Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, inițiatoarea proiectului.

Sala de clasă înainte de amenajare

În prezent, sala de clasă este dotată cu echipamente digitale și dispune de whiteboard, smartboard, smart TV, videoproiector, sistem audio performant, o imprimantă multifunctională, un laptop și o tabletă grafică. Potrivit inițiatoarelor proiectului, sala a fost amenajată într-un design specific spațiilor moderne de învățământ, cu scopul de a le crea elevilor un mediu de lucru atractiv, care să le încurajeze creativitatea. A fost comandat mobilier modern, au fost înlocuite jaluzelele, corpurile de iluminat, a fost eliminat lambriul și a fost montat parchet de trafic intens, pentru a crea o atmosferă mai călduroasă. În spatele clasei s-a creat o zonă de lectură și o minibibliotecă, de unde elevii pot lua acasă cărți cu împrumut.

Sala de clasă SMART

”Oricât de mult dotăm cu aparatură tehnologică o sală de clasă, nu trebuie să uităm de partea sa vizuală. La școală, dimensiunile încăperii și designul reprezintă elemente-cheie pentru a stimula învățarea și creativitatea elevilor. Mă bucur că am contribuit la amenajarea unei săli de clasă SMART, în așa fel încât a fost percepută de elevi ca un mediu deschis, prietenos și stimulator”, a spus Anca Şoldănescu, profesor de arte plastice, implicată direct în dezvoltarea proiectului.

O a doua clasă SMART, pentru elevii unei clase a IX-a, următorul proiect

Reacția pozitivă a elevilor a determinat echipa formată din cele două profesoare să continue strângerea de fonduri, iar în prezent lucrează la transformarea unei noi clase într-o clasă SMART, care va fi folosită de una din clasele de a IX-a. Fondurile atrase pentru modernizare vin tot din mediul privat. Elevii claselor a V-a au fost foarte încântați de proiect, iar în prima zi când au intrat în noua lor sală de clasă au mai rămas chiar și după ore pentru a se bucura împreună de spațiul în care vor învăța în următorii ani. ”Au fost mulți oameni în spate care s-au implicat și ne-au făcut o clasă cum nu am mai văzut, o clasă SMART. Îmi place foarte mult sala de clasă pentru că îmi dă un vibe de <acasă>. În pauză stau foarte mult în clasă. Acum vin la noi foarte mulți elevi curioși din celelalte clase în pauze și se aglomerează clasa. Vă mulțumim foarte mult domnule Erbașu, mulțumim doamna dirigintă Anton și doamna profesoară Șoldănescu!”, a transmis elevul David G.

”Această clasă modernă îmi dă un vibe super fain. Îmi place că putem folosi toate dispozitivele moderne, ador tablourile de pe pereți și-mi plac băncile și scaunele care sunt moderne și comode. Clasa aceasta nu a fost transformată printr-o bătaie din palme, totul a durat 2 luni. Sponsorii noștri ne-au dăruit toate lucrurile frumoase pe care le folosim azi în clasa noastră SMART. Desigur, doamna dirigintă și doamna de desen au colaborat să poată crea o asemenea clasă modernă”, a transmis eleva Ioana V.

Investiția în acest proiect s-a ridicat la peste 10.000 de euro și a reprezentat un efort comun al sponsorilor implicați. Sponsorul principal este omul de afaceri Alexandru Erbașu, care a susținut inițiativa chiar de la început. Televizorul LCD a fost oferit de DEDEMAN, iar smartboard-ul, whiteboard-ul și sistemul audio au fost oferite de ALTEX. Proiectul a fost primit cu deschidere de conducerea Colegiului Național ”Nicu Gane”, prof. Anișor Vasiliu, director, și prof. Ioan Caulea, director adjunct, după cum a informat Dana Anton, inițiatoarea proiectului. (O. NUȚU)

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …

One comment

  1. Ei, poate se mai duc si pe la ore asa.