Monday , September 26 2022

Două oferte depuse la licitația pentru proiectul de amenajare a zonei de agrement din lunca râului Suceava

Valoarea maximă a lucrărilor a fost estimată la aproape 13 milioane de lei, municipalitatea suceveană depunând un proiect în acest sens pentru accesarea unor fonduri europene nerambursabile. Durata lucrărilor ar trebui să fie de 15 luni de la emiterea ordinului de începere, municipalitatea sperând că va putea semna contractul de lucrări până la finele acestui an. Până ieri au fost depuse două oferte, ambele din partea unor importante firme sucevene: una din partea firmei Con Bucovina, cealaltă fiind depusă de firma General Construct, în asociere cu firma Art Peisaj și având ca subcontractor declarat societatea Tehnoelectric

Licitația pentru realizarea unei zone de agrement în lunca râului Suceava – circa jumătate de kilometru în amonte și jumătate de kilometru în aval de podul de la Bazar – a trecut de primul pas care dă emoții tot mai mari, în ultima perioadă, autorităților locale: depunerea ofertelor. Până ieri la ora 15:00 au fost depuse oferte din partea a două firme sucevene. Prima a fost a societății Con Bucovina, care a ofertat de una singură în procedura organizată de Primăria municipiului Suceava iar a doua este a firmei General Construct care, însă, a venit în asociere cu firma Art Peisaj, dar și având ca subcontractor declarat societatea Tehnoelectric.

Valoarea totală estimată este de 12.994.477,9 lei, durata efectivă a lucrărilor fiind de 15 de luni iar criteriul de atribuire al contractului este prețul cel mai scăzut. În acest sens, Primăria Suceava a făcut demersuri pentru atragerea unei finanțări nerambursabile europene – Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” a Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Termenul stabilit de autoritatea contractantă pentru evaluarea tehnică și cea financiară a ofertelor este data de 3 ianuarie, însă există semnale că municipalitatea vrea ca procedura să fie finalizată mai repede. Ba chiar, într-o abordare mai optimistă, primarul Ion Lungu anunțase, luna trecută, că proiectul „Revitalizare spațiu public urban (…)” va putea avea desemnat executantul până la sfârșitul anului 2019.

Asta în condițiile în care procedurile de licitație fiind lansate, cu “clauză suspensivă”, încă de pe 1 august iar primarul Ion Lungu spera că, cel mai probabil, contractul de finanțare va fi semnat în luna septembrie. „Am demarat procedura de licitație pe 1 august (anunțul de participare fiind însă expediat pe data de 14 august – n.red.), însă noi dorim să o finalizăm cât mai repede. Este o licitație cu clauză suspensivă, având în vedere faptul că încă nu a fost semnat contractul de finanțare. Este o investiție foarte importantă, așteptată de suceveni, iar eu sper să putem face licitația, să o adjudecăm, să semnăm contractul de finanțare, iar din primăvară să ne apucăm efectiv de lucru”, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei.

Obiectivul principal al proiectului este reconversia și refuncționalizarea unui teren degradat din municipiul Suceava în vederea îmbunătățirii, revitalizării, reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului în mediul urban. Terenul în suprafață de 155.560 mp este situat în albia minoră a râului Suceava, pe malul drept în sens aval. Implementarea proiectului va genera reconversia unui teren degradat și abandonat din municipiul Suceava în vederea creării unei grădini publice/parc cu funcțiuni de zonă de agrement, recreere și petrecere a timpului liber pentru comunitate. La prețul contractului se pot adăuga cheltuielile diverse și neprevăzute, doar dacă este cazul. Cheltuielile diverse și neprevăzute reprezintă cheltuieli incluse în structura devizului general al obiectivului de investiții, iar utilizarea sumelor aferente acestora se realizează în funcție de necesități, prin încheierea unui act adițional la contractul inițial. În acest context, actul adițional va reprezenta expresia aplicării mecanice a clauzelor contractuale sau a unei modificări nesubstanțiale în conformitate cu dispozițiile Legii.

Pentru demonstrarea capacității tehnice și profesionale în cazul contractelor de achiziție de lucrări, ofertanții vor prezenta lista lucrărilor executate în ultimii 5 ani (calculați până la data limită de depunere a ofertelor) din care să rezulte că au fost executate, în conformitate cu normele profesionale în domeniu, lucrări similare cu cele care fac obiectul prezentei proceduri (lucrări de construcții de civile/industriale/ drumuri, etc., de aceeași complexitate cu lucrările care fac obiectul prezentei proceduri) în valoare cumulată de minim 12.000.000,00 lei fără TVA în cadrul a unui sau cel mult 4 contracte, însoțită de certificări de bună execuție care să indice beneficiarii, valoarea, perioada și locul execuției lucrărilor avute în vedere la încadrarea în pragul valoric minim impus.

O parte din suprafața vizată este în albia minoră, potențial inundabilă. Municipiul Suceava s-a asociat cu Administrația Bazinală de Apă „Siret”, în vederea implementării Proiectului „Revitalizare spațiu public urban”, respectiv la celui de înființare a unei zone de agrement pe malul râului Suceava. Asocierea a fost votată de Consiliul Local Suceava, în ședința ordinară a lunii aprilie.

Potrivit prezentării succinte a proiectului, zona „A” – din amonte de podul de pe Calea Unirii – va fi destinată amenajărilor pentru activități sportive (platformă pentru aerobic și fitness, spațiu de joacă pentru copii, terenuri de tenis, volei și badminton), iar zona „B” – din aval de podul de pe Calea Unirii – va avea un „caracter de loisir”, respectiv de relaxare, odihnă în aer liber și activități culturale. Printre altele, se vor amenaja alei pietonale, piste pentru biciclete, sisteme de iluminat de tip spot – îngropate, sisteme de irigare subterană, un sistem pentru acces wi-fi la internet, dar și spații pentru practicarea sportului în aer liber. De asemenea, se vor planta arbori și arbuști și se vor face dotări cu mobilier urban. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

DSP a primit 31.100 de doze de vaccin antigripal

Medicii de familie din județ se pot prezenta la sediul Direcției de Sănătate Publică pentru …