Thursday , April 18 2024

Două mari sensuri giratorii, aprobate pe strada principală a Sucevei. Cel de la Stadion a fost respins

Deznodământ previzibil la ședința de joi, 27 octombrie, a Consiliului Local al municipiului Suceava u proiectele aflate pe ordinea de zi la numerele 12 și 13 au fost adoptate iar cel aflat la punctul 38 și care, ulterior, a fost mutat la punctul 13′ a fost respins. Primele două erau sensuri giratorii la două intersecții de pe străzi importante ale Sucevei –  Bulevardul  1 Decembrie cu Calea Obcinilor și  intersecția străzii Traian Vuia cu Calea Unirii – ,  iar al treilea era planificat/dorit de dezvoltatorul imobiliar Trutzi a fi amenajat într-o zonă foarte importantă și circulată, intersecția de la Primărie, mai exact la intersecția dintre strada Universității cu Bulevardul 1 Mai. Care au fost argumentele care au dus la adoptarea acestor decizii diferite.

Așa cum cotidianul Obiectiv de Suceava a anticipat luni, ședința Consiliului Local Suceava care a avut loc joi, 27 octombrie a fost una interesantă, cel puțin prin prisma deciziilor luate cu privire la cele trei sensuri giratorii „problemă”: trei obiective de investiții similare – sensuri giratorii pe artera principală a Sucevei – două din ele regăsindu-se în cadrul a două proiecte distincte iar unul, în cadrul unui răspuns negativ dat unui dezvoltator imobiliar. Nu e mai puțin adevărat că în prima parte a ședinței s-a făcut apel ca proiectul aflat pe locul 38 să fie mutat pe locul 13′ și, în acest fel, s-a putut lua o decizie mai rapidă. Însă după cum au decurs lucrurile, acest aspect nu a fost de natură să schimbe foarte mult situația în teren.

Primele două proiecte – aflate la numărul 12 și 13 de pe ordinea de zi a ședinței CL Suceava de joi, 27 octombrie – se referă la sensurile giratorii din Obcine (intersecția bulevardului 1 Decembrie cu Calea Obcinilor), Calea Unirii (intersecția cu Traian Vuia) și celălalt se referă la intersecția de la Primărie (strada Universității cu bulevardul 1 Mai).

Sensul giratoriu oval din Obcine

Abia ce s-a finalizat o dispută în CL Suceava cu privire la sensul giratoriu din Obcini – care nu era prevăzut în proiectul adoptat cu patru ani în urmă privind sensuri unice pe arterele principale ale Sucevei și care a fost pus pe masa consilierilor locali la ședința aceasta – discuțiile au contiuat. Disputa nu a fost însă lipsită de importanță: era vorba de desființarea unei treceri de pietoni. Interesul unor cetățeni din zona respectivă – blocurile ANL de pe strada Pictor șerban Rusu Arbore – este pus în umbră după ce o trecere de pietoni prevăzută în proiectul aprobat cu ani în urmă este desființată prin prezentul proiect.

Consilierul Radu Pricope (dreapta)

Consilierul local Radu Pricope (Pro-România) a avut o abordare critică. Nu a găsit însă un ecou printre consilieri. Viceprimarul liberal Lucian Harșovschi a avut o altă abordare – invocând inclusiv un aviz dat de Poliție pe o planșă, deși avizul nu era pe proiect, ci pe DTAC  – numai că această abordare nu l-a convins pe Radu Pricope. Prin urmare, s-a lăsat cu o promisiune pentru locuitorii blocurilor ANL de la Obcini în genul că “se va face” și trecerea! După cum am menționat, discuțiile pentru punctul 12 cu privire la sensul giratoriu de la Obcini erau departe de a lua sfârșit. A fost nevoie a se parcurge deja “tradiționalele” (uneori inutilele) momente de încrâncenare între viceprimarul Lucian Harșovschi și consilierul local Dan Ioan Cușnir. Iar printre “victimele colaterale” a fost și colegul de partid al lui Lucian Harșovschi, Bogdan Păstrăv care era președintele ședinței. Unele încordări de mușchi au fost pitorești incursiuni în penibil.

Consilierul Dan Ioan Cușnir

Ca de obicei, Dan Ioan Cușnir nu acceptă niciun fel de observație cum că ar fi depășit timpul alocat sau că ar vorbi pe lângă subiect. Uneori are partea sa de dreptate, dar abordările ultimative precum “ne ridicăm și plecăm!” (din ședință) sunt copilării politice. Au urmat alte contre, inclusiv cu Bogdan Păstrăv iar consilierul local social democrat l-a atacat neprincipial. Imediat – probabil dornic de “revanșă” – Lucian Harșovschi i-a luat apărarea colegului său de partid, reproșându-i rapid lui Dan Ioan Cușnir că și ei, liberalii pot să iasă din ședință. În final, după discuțiile inutile care au devenit un obicei, proiectul pentru sensul giratoriu din Obcini a fost aprobat, cu câteva emoții. 14 voturi doar pentru. Radu Pricope s-a abținut, mai ales că nu a fost deloc convins de explicații și de promisiuni cum că se va face o trecere de pietoni la sensul giratoriu.

Sensul giratoriu de la intersecția străzii Traian Vuia cu Calea Unirii

Între timp, primarul Ion Lungu a revenit la ședința CL de la care plecase pentru a oficia o cununie civilă. Se discuta deja cu privire la proiectul 13, cel despre sensul giratoriu de la intersecția străzii Traian Vuia cu Calea Unirii. Este interesant faptul că Dan Ioan Cușnir avusese răgaz să spună în CL că lipsa primarului demonstrează cât de puțin se preocupă de astfel de subiecte și de faptul că în loc să aibă în prim plan comunitatea, are în prim plan oficierea de cununii civile. De cealaltă parte, când primarul se învoise de la ședință pentru a putea oficia cununia civilă a unui cunoscut artist de la Ansamblul “Ciprian Porumbescu” nu fusese ridicată nicio obiecție de la Dan Ioan Cușnir, deși era de față, iar Ion Lungu a spus cât se poate de tare și de clar de ce lipsește. La fel, nici după ce a revenit Ion Lungu la ședința CL nu a avut nimic de comentat consilierul local PSD cu privire la absența edilului de la punctul 12 de pe ordinea de zi a ședinței. Comportamentul acesta merită expus pentru a lăsa cititorului posibilitatea de a vedea un tablou mai amplu al modului în care se pune problema la ședință și care sunt, de fapt, raporturile. În cazul proiectului 13, au fost iar anumite abordări negative,  iar la finalul discuțiilor, care au fost ceva mai scurte decât la punctul 12, proiectul privind sensul giratoriu de la intersecția dintre străzile Apeductului și Traian Vuia cu Calea Unirii a fost votat. De data asta cu 15 voturi DA, față de 14 la punctul precedent.

Totuși, după dezbateri pe marginea unor proiecte inclusiv cu impact asupra bugetului local, s-au reluat discuțiile privind sensurile giratorii. De data asta propunerea unui dezvoltator imobiliar – Trutzi – pentru un sens giratoriu la intersecția de la Primărie, mai exact la intersecția dintre strada Universității cu bulevardul 1 Mai. Şansele erau însă mici să fie luată în considerare solicitarea. Discuțiile în CL Suceava din nou au fost însă mari pentru sensurile giratorii, mai exact al treilea. Era la un pas să se voteze rapid. Dar pasul a fost ratat și s-a trecut la  dezbatere: acuzații, discuții, contre șamd. Protagonistul a fost din nou Dan Ioan Cușnir, dar nu singur. A simțit nevoia să intervină și celălalt viceprimar, Teodora Munteanu.

Sensul giratoriu propus de Trutzi Real Estate SRL

De cealaltă parte, Ion Lungu și Lucian Harșovschi au luat cuvântul și au încercat să atragă atenția că nu este firesc să fie o strategie cu privire la axul rutier principal pe sens unic din care lipsește sensul giratoriu la intersecția respectivă și, totuși, să fie adoptată o cerere care să modifice studiul aprobat (este o documentație de avizare a lucrărilor de intervenție – DALI) din 2018 când se punea foarte serios problema introducerii sensurilor unice. Un nou studiu de trafic este însă în curs iar asta a complicat situația. La fel cum a complicat situația și povestea cu privire la sensul giratoriu despre care dezvoltatorul ansamblului rezidențial cu peste 500 de apartamente în spatele stadionului și pentru care Ion Lungu și Lucian Harșovschi au arătat că ar fi vorba de soluții de fluidizare a traficului, fără a fi obligatoriu un sens giratoriu. Până la urmă, votul s-a tranșat în defavoarea solicitantului, proiectul fiind respins. (D. P.)

Vezi si

18 percheziții la Hânțești și Vârfu Câmpului, într-un dosar de braconaj piscicol

Poliţiştii din Botoşani efectuează, miercuri dimineaţă, 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, …

One comment

  1. Asa! Proiectul de la compania particulara este oferit gratis. Nu e bun asa fara sa fie cheltuiti bani de la bugetul local pe ceva studii. Si apoi comisioane nix? Nu este posibil tovarasi!