Tuesday , June 18 2024

Două incendii, la Țibeni și la Câmpulung Moldovenesc, izbucnite vineri după-amiază din cauza instalaţiilor electrice defecte

Vineri, 31 martie, militarii Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Satu Mare, au intervenit cu patru autospeciale de stingere, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din satul Țibeni, comuna Satu Mare.

Focul a fost semnalat la 112 la ora 16.35, iar la sosirea echipajelor, ardeau generalizat o casă de locuit și o anexă (magazin alimentar), corp comun, cu pericol de propagare la locuințele învecinate.

Au ars casa de locuit pe o suprafață de aproximativ 110 metri pătrați și bunuri din interior. Au mai ars anexa, corp comun, pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați cu bunurile din interior (produse alimentare, două lăzi frigorifice, două vitrine frigorifice și alte bunuri). Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost de natură electrică (scurtcircuit). Incendiul a fost lichidat la ora 18:55, iar pompierii au salvat locuințele învecinate.

Vineri seara, la ora 18.48, a fost semnalat un incendiu la o casă de locuit din municipiul Câmpulung Moldovenesc (strada Calea Bucovinei). Militarii Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, au intervenit cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD B2. La sosirea echipajelor, ardea acoperișul casei de locuit cu pericol de propagare la întreaga construcție.

Au ars astereala din lemn pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați și o c cameră de la nivelul mansardei pe o suprafață de aproximativ 10 metri pătrați. S-au degradat învelitoarea din tablă pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, elemente de tâmplărie, elemente de mobilier și alte bunuri din interior.

Și în acest caz, pompierii au stabilit drept cauză probabilă de izbucnire a incendiuluiefectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric defect sau deteriorat.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat restul construcției.

Având în vedere faptul că incendiile provocate de instalaţiile electrice au o pondere în totalul incendiilor cu pierderi materiale importante şi, în unele cazuri, şi cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al județului Suceava reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite.

 NU IMPROVIZAŢI!

 •  Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
 • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
 • Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.
 • La locuinţele particulare, cele mai afectate de incendii au fost podurile şi dormitoarele.
 • Majoritatea acestora ca sursă de aprindere de natură electrică s-au produs ca urmare a defectelor apărute în exploatarea cablurilor, montării necorespunzătoare pe materiale combustibile sau a suprasarcinilor. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

 • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
 • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
 • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
 • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
 • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.).
 • Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
 • Deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

 INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

 •  Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
 • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului.

Vezi si

A început modernizarea străzii Luceafărului din cartierul George Enescu

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a anunțat deschiderea unui nou șantier în zona George Enescu, …

error: