Tuesday , August 3 2021

Două grupări de proxeneți, destructurate de procurorii DIICOT Suceava

Procurorii DIICOT Suceava au făcut percheziții în Suceava, Botoșani și Gherla pentru a destructura două grupări de traficanți de persoane, care au obligat mai multe tinere să se prostitueze în folosul lor. Din cele două rețele ar fi făcut parte nu mai puțin de 16 persoane, unele dintre ele având legături strânse cu clanul Turu din Burdujeni

Unul dintre suspecții aduși ieri la audieri la DIICOT Suceava
Unul dintre suspecții aduși ieri la audieri la DIICOT Suceava

Ieri dimineață, în cadrul operațiunii ZIUA Z, procurorii DIICOT au declanșat o amplă acțiune de combatere a fenomenului infracțional organizat, derulată concomitent pe teritoriul a 28 de județe – Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui, Galați, Brăila, Vrancea, Covasna, Brașov, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud și municipiul București -, fiind făcute 238 de percheziții domiciliare ce au vizat nu mai puțin de 227 de suspecți.

Acțiunile concertate ale procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism declanșate ieri la nivel național sunt rezultatul investigațiilor derulate în 20 de dosare penale instrumentate de 14 structuri teritoriale ale DIICOT și Structura Centrală, ce vizează destructurarea mai multor grupări infracționale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată ce intră în competența direcției, respectiv trafic de droguri de risc și de mare risc, trafic de persoane, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă, precum și infractiuni cu violență, santaj, lipsire de libertate în mod ilegal și tentativă de omor.

In urma activităților de urmărire penală desfășurate de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava s-a stabilit faptul că, în perioada 2010 – 2014, un număr de 16 suspecți de pe raza municipiilor Suceva și Botoșani s-au ocupat în mod curent de recrutarea, adăpos­tirea, transportarea, transferarea sau preluarea de tinere minore sau majore în vederea exploatării acestora prin determinare sau obligare la practicarea prostituției

În acest caz au fost depistate două grupări infracționale organizate specia­lizate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, trafic de persoane și ­pro­xenetism, unii sau unul dintre membrii primului grup fiind în legătură cu cel de-al doilea grup. Membrii acestor grupări  au acționat împreună sau separat în diferite perioade de timp, în scopul exploatării sexuale a mai multor tinere minore sau majore. Perchezițiile au fost desfășurate în cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, la mai mulți membri ai clanului Turu, la Botoșani și Gherla.

De asemenea, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani au făcut 15 percheziții domiciliare pe raza județelor Suceava și Botoșani, în cadrul unei acțiuni vizând combaterea traficului de droguri de risc, de mare risc și de substanțe cu efect psihoactiv.

În acest caz s-a reținut că, începând cu anul 2016, în cartierul Primăverii din municipiul Botoșani, o grupare de persoane, organizată pe baza relațiilor de rudenie, de amiciție ori generate de interese financiare, a pus bazele și a dezvoltat în județul Botoșani o rețea complexă de distribuție a drogurilor de risc și mare risc și a substanțelor cu efect psihoactiv către numeroase persoane consumatoare, în special tineri.

Acțiunea este efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, ai inspectoratelor de poliție județene, cu luptători ai structurilor de intervenții și acțiuni speciale ale Poliției Române și ai structurilor de intervenție speciale ale Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și al Direcției Generale Anticorupție. (Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

Comuna Dărmănești continuă să se dezvolte sub bagheta primarului Dan Chidoveț

Recent, au fost asfaltate două tronsoane de drum  în zona “Gării” și în zona “Sub …