Saturday , February 4 2023

Două gospodării din Vicovu de Sus în flăcări, după ce au fost lovite de trăsnet

incendiu vicov 1 [800x600]


Marţi seară, în jurul orei 19.00, în Vicovu de Sus a avut loc un incendiu puternic produs de un trăsnet care a afectat două gospo-dării aflate în apropierea punctului de trecere al frontierei din localitate. Conform datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava “la faţa locului s-au deplasat trei autospeciale şi o ambulanţă SMURD cu echipaje de militari de la Garda de intervenţie din localitate şi de la Detaşamentul de pompieri Rădăuţi, ajutaţi de lucrători de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Vicovu de Sus, Putna, Bilca şi Gălăneşti. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta violent la gospodăria lui Vasile G. şi la anexele gospodăreşti aparţinând lui Gică C., majoritatea construcţiilor fiind din lemn, existând pericolul de propagare la mai multe case de locuit şi anexe aflate în imediata apropiere. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 00.00.
Primului proprietar i-au ars adăpostul de animale şi depozitul de furaje, construcţie corp comun, pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, acoperişul casei pe 100 de metri pătraţi şi acoperişul bucătăriei de vară pe 50 de metri pătraţi. S-au degradat pereţii şi tavanele locuinţei şi bucătăriei de vară pe o suprafaţă totală de 120 de metri pătraţi. Celui de-al doilea proprietar i-au ars acoperişul comun al adăpostului de animale şi depozitului de furaje, pe o suprafaţă de 70 de metri pătraţi. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui trăsnet direct. Pompierii au salvat locuinţele şi anexele învecinate. Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti”.incendiu vicov 2 [800x600]
Locuitorii din zonă spun însă că trăsnetul ce a lovit cele două gospodării ar fi putut să fie direcţionat în altă parte dacă un vecin de-al lor Traian Schipor nu ar fi acceptat ca pe proprietatea sa se construiască un turn ce aparţine unei reţele de telefonie mobilă şi care, deşi are paratrăsnet în vârful acestuia, în loc să protejeze zona, atrage fulgere. Argumentul oamenilor din zonă este acela că cele două gospodării care au fost cuprinse de flăcări de pe urma trăsnetelor ce au însoţit furtuna din seara zilei de marţi, se află la mai puţin de 50 de metri de antena înaltă a firmei de telefonie mobilă, iar tuturora li s-a dat asigurări că, fiind instalat un paratrasnet pe această construcţie înaltă de peste 30 de metri, va fi asigurată şi protecţia locuinţelor din vecinătate pe o rază de 150 de metri, conform unor calcule făcute anterior de specialiştii în astfel de evenimente. Faptul că fulgerul nu a respectat recomandările fizicii clasice luate în calcul de societate de telefonie mobilă nu are darul să mulţumească pe vicovenii care s-au crezut sărăciţi de incendiile produse de trăsnetele din seara zilei de marţi. Mai mult aceştia şi-au îndreptat supărarea şi către Traian Schipor, cel care a obţinut un bun câştig de pe urma amplasării pe terenul său a antenei pentru telefonie mobilă şi care este considerată un blestem de către vecini, fiindcă spun ei şi în anii trecuţi a atras fulgere în zona apropiată. Ancheta ce va urma va clarifica circumstanţele exacte în care s-au produs cele două incendii şi dacă antena invocată este sau nu vinovată sau nu de atragerea fulgerelor în această zonă a oraşului Vicovu de Sus. (C.Z.)

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …