Wednesday , April 24 2024

Două echipe de studenți de la Facultatea de Litere și Ştiințe ale Comunicării Suceava contribuie la debirocratizarea României în cadrul competiției studențești ”România fără dosar”

În cadrul evenimentului, 10 echipe de studenți, reprezentând 10 facultăți de la șapte universități din întreaga țară, lucrează alături de 10 mentori-deputați pentru crearea unor campanii de comunicare care să contribuie la încurajarea plăților electronice în toate categoriile sociale ale populației sau care să încurajeze instituțiile publice să se integreze cu platforma ghiseul.ro. Specializarea Media Digitală, din cadrul Facultății de Litere și Ştiințe ale Comunicării Suceava, s-a calificat în faza finală a competiției cu două echipe – Digi USV (Alexandru Neamțu, Ecaterina Morăraș și Emilia Vîntuleac) și Media USV (Daniela Căpusneac, Ioana Neamțu, Florina-Alina Pușcașu și Daniela Burac). Asist.univ.dr. Iulia Sîrghi-Covalciuc de la Facultatea de Litere și științe ale Comunicării va face parte din juriul competiției.

Hackathonul studențesc ”România fără dosar” a dat startul ediției a doua, care se desfășoară în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie a.c. În cadrul evenimentului, 10 echipe de studenți, reprezentând 10 facultăți de la șapte universități din întreaga țară, lucrează alături de 10 mentori-deputați pentru crearea unor campanii de comunicare care să contribuie la încurajarea plăților electronice în toate categoriile sociale ale populației sau care să încurajeze instituțiile publice să se integreze cu platforma ghiseul.ro.

Specializarea Media Digitală din cadrul Facultății de Litere și Ştiințe ale Comunicării, Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava, s-a calificat în faza finală a competiției cu două echipe: Digi USV (Alexandru Neamțu, Ecaterina Morăraș și Emilia Vîntuleac) și Media USV (Daniela Căpusneac, Ioana Neamțu, Florina-Alina Pușcașu și Daniela Burac). Asist.univ.dr. Iulia Sîrghi-Covalciuc de la Facultatea de Litere și Ştiințe ale Comunicării va face parte din juriul competiției.

Organizată de Universitatea din București și Camera Deputaților, competiția are drept scop accelerarea procesului de debirocratizare și de simplificare a proceselor administrative și aduce împreună mediul academic, actori politici și membri ai societății civile. Importanța unor astfel de demersuri a fost recunoscută și de ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, mentor în cadrul competiției la prima ediție. Acesta a susținut o sesiune online de debriefing cu studenții selectați pentru etapa finală și le-a explicat acestora așteptările echipei sale de la campaniile pe care le vor livra în săptămâna de lucru. Pe parcursul competiției, studenții au mai beneficiat de un workshop online cu Tudor Turcu, responsabil de comunicare în Autoritatea pentru Digitalizarea României, și de un training de Design Thinking oferit de Ascendis. Cele 10 echipe vor prezenta proiectele finale în fața juriului, la Parlamentul României, miercuri, 9 noiembrie începând cu ora 12.00.

”Am inițiat această competiție cu gândul că tinerii din România au nevoie să conștientizeze cât de important este rolul lor în societate, cât de multe pot schimba, cât de mult pot ajuta dacă aleg să se implice. Noi le dăm șansa să se implice la un nivel la care n-au mai putut până acum, prin contact direct cu autoritățile și impact real în societate. și ne bucurăm că, la doar a doua ediție, am putut deschide competiția și s-au înscris studenți de la șapte universități din țară, pentru că schimbarea trebuie să se petreacă simultan în spații cât mai vaste pentru a fi resimțită la nivelul societății”, a declarat Anamaria Nicola, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și științele Comunicării (Universitatea din București) și organizator al competiției.

Cei 10 deputați care vor lucra ca mentori ai echipelor studențești sunt:  Florin-Alexandru Alexe (PNL), Viorel Băltărețu (USR), Diana-Anda Buzoianu (USR), Ana-Maria Cătăuță (PSD), Andi-Lucian Cristea (PSD), Maria-Gabriela Horga (PNL), Bogdan-Gruia Ivan (PSD), Miklos Zoltan (UDMR), Ana-Loredana Predescu (PSD) și George-Cristian Tuță (PNL).

”Digitalizarea României este una dintre cele mai pregnante nevoi pe care le avem la nivel societății și mă bucur că putem contribui la acest proces și prin astfel de proiecte. E o bucurie că am atâția colegi deputați care înțeleg cât de importantă este colaborarea cu societatea civilă, cu mediul academic și mai ales cu tinerii care pot aduce idei proaspete și o energie fantastică pentru a produce schimbare”, a declarat chestorul Camerei Deputaților, deputatul George Tuță, co-organizator al competiției.

Din juriul competiției fac parte reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile și experți în domeniu: prof. univ. Camelia Cmeciu (FJSC), Alice Iacobescu (jurnalist), Iulia Sîrghi-Covalciuc (coordonator al postului de radio al Universității ”Ştefan cel Mare” Suceava), conf. univ. Alexandra Iancu (FSPUB), conf. univ. dr. Claudiu Tufiș (FSPUB), asist. univ. Bogdan Oprea (FJSC), Alin Panc (actor), Radu Puchiu (expert Aspen Institute), Mihai Rădulescu (jurnalist TVR), Cristian Şuțu (jurnalist Digi24) și Dragoș-Cristian Vlad (director Autoritatea pentru Digitalizarea României).

Dintre cele 27 de înscrieri în prima etapă, au fost selectate pentru etapa finală 10 echipe, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea din București, SNSPA, Universitatea Valahia Târgoviște, Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava, Academia de Studii Economice din București, și Universitatea Transilvania din Brașov.

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …