Friday , April 19 2024

Două camioane indisponibilizate de polițiștii suceveni pentru transporturi ilegale de lemn

 Și în cursul zilei de miercuri polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos, fiind indetificate mai multe transporturi neconforme, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal.  Totodată, polițiștii au confiscat încă un vehicul de mare tonaj utilizat la transportul a peste 10 m.c. material lemnos, fiind întocmit și dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documentele specifice de transport. 

Astfel, miercuri, la orele 08:30,  pe DN 177C, în proximitatea Cantonului Silvic Izvor, de pe raza orașului Gura-Humorului, polițiștii au depistat un camion care părea a fi încărcată cu lemn.  Interogând aplicația SUMAL, s-a constatat că nu este emis niciun  aviz de însoțire electronic pentru mașina respectivă.  Polițiștii au oprit camionul respectiv, la volan fiind un bărbat de 29 ani, din Stulpicani. În camion erau mai mulți bușteni de material lemnos, pentru care  conducătorul auto nu a putut prezenta documentele specifice de transport. În urma inventarierii , a rezultat că în interiorul autoutilitarei se afla cantitatea de 11,90 mc buștean gater ce nu era însoțită de documente specifice de transport. Având în vedere cele constatate, organele de poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de: ,,transport cu orice mijloace de transport în volum de peste 10 m.c. a materialului lemnos, fără documente specifice de transport”. De asemenea, polițiștii au dispus indisponibilizarea autoutilitarei folosite la săvârșirea faptei și a cantității de 11,90 mc buștean gater molid.

Tot pe 24 mai, , în jurul orelor 06:00, pe DN 17 Pojorâta,  polițiștii au oprit un camion cu  semiremorcă, încărcate cu material lemnos, lemn gater specia stejar, condus de către un bărbat de 31 ani.

Prin intermediul aplicației Sumal 2.0 a fost verificat numărul de înmatriculare al semiremorcii, aplicația generând faptul că există un aviz valabil pentru cantitatea de 31.652760 mc lemn gater specia stejar pedunculat. Cu ocazia verificărilor și a comparațiilor  efectuate s-a constatat că lemnul de pe autoutilitară prezintă lungimi diferite decât cele înscrise în aplicația Sumal 2.0.  S-a procedat la inventarierea materialului lemnos transportat cu ansamblul de autovehicule compus din autoutilitară ce tracta semiremorcă, stabilindu-se că transportase volumul de 32,10 mc buștean gater esență stejar, volum care se încadrează în toleranțele legale raportat la cel înscris în avizul de însoțire.

Totodată, în comun cu reprezentanții ISCTR Suceava, s-a stabilit faptul că, pentru autoutilitară licența de transport era expirată și totodată conducătorul auto a refuzat cântărirea acestuia. Astfel, s-a procedat astfel la sancționarea cu amendă în valoare de 12.000 lei și s-a dispus  măsura complementară a retragerii certificatului de înmatriculare, plăcuțelor de înmatriculare și imobilizarea autoutilitarei și suspendarea dreptului de utilizare pentru o perioadă de minimum 30 zile.

Totodată, șoferul a fost amendat cu 1.000 lei, iar cantitatea de 31,652760  mc lemn,în valoare de 36.590 lei, a fost   reținută, fiind dată în custodie la Atelierul de Producție Sadova.

 

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …