Thursday , December 8 2022

Dosarul Fediuc, în drum spre instanţă

fediuc [800x600]

Procurorii DNA au finalizat ancheta în dosarul de contrabandă în care, alături de un preot din Botoşani,15 poliţişti de frontieră, 16 vameşi şi 7 contrabandişti, va fi trimis în judecată şi fostul şef al PTF Siret, comisar şef Nelu Fediuc u rechizitoriul va fi trimis în aceste zile Curţii de Apel Suceava 

Procurorii Serviciului Teritorial Suceava DNA au finalizat ancheta şi urmează să pună în următoarele zile pe masa judecătorilor rechizitoriul în dosarul în care urmează să fie judecaţi pentru contrabandă comisarul şef Nelu Fediuc, fost şef al PTF Siret, preotul Dumitru Horga din Cândeşti, judeţul Botoşani, alături de alţi 15 poliţişti de frontieră, 16 lucrători vamali şi 7 persoane suspectate că au efectuat operaţiuni de contrabandă cu ţigări, în anii 2008 şi 2009.
La sfârşitul lunii aprilie a acestui an, DNA – Serviciul Teritorial Suceava a început urmărirea penală faţă de 39 de inculpaţi într-un dosar de contrabandă prin Vama Siret. Printre aceştia 16 vameşi şi 16 poliţişti de frontieră. Conform anchetatorilor, în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, preotul Dumitru Horga, de la parohia din localitatea Cândeşti, judeţul Botoşani, a iniţiat, constituit şi coordonat activitatea de contrabandă cu ţigări din Ucraina a unui grup infracţional organizat ce avea ca scop introducerea unor însemnate cantităţi de ţigări prin Vama Siret, peste plafonul admis de Regulamentul Vamal, cu sprijinul cointeresat al unor poliţişti de frontieră şi lucrători vamali. Astfel, acesta ar fi oferit diferite „atenţii şi cadouri” comisarului la acea dată Nelu Fediuc, şef al Punctului de Trecere al Frontierei Siret, pentru a le facilita trecerea prin vamă a ţigărilor fără plata taxelor aferente. Procurorii DNA au stabilit că în perioada august 2008 – februarie 2009, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul comisarului Nelu Fediuc şi a persoanelor pe lângă care acesta intervenea – lucrători de poliţie de frontieră de serviciu în PTF Siret şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret – cantitatea de 286.240 de pachete cu ţigări de provenienţă Ucraina, prejudiciu creat bugetului de stat fiind de 1.519.800 de lei.
După începerea urmăririi penale, comisarul Nelu Fediuc a rămas fără funcţie de conducere şi a fost pus la dispoziţia Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetul Marmaţiei conducerea unităţii distribuindu-l pe o funcţie de execuţie la sediul inspectoratului din judeţul vecin, Satu Mare. Conform legislaţiei pe baza căreia funcţionează Poliţia de Frontieră, un poliţist faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sau care este judecat în stare de libertate ori liberat provizoriu pe cauţiune este pus la dispoziţie. Poliţistul pus la dispoziţie îndeplineşte numai acele sarcini şi atribuţii de serviciu stabilite în scris de şeful unităţii de poliţie şi beneficiază de drepturile băneşti corespunzătoare gradului profesional pe care îl are, la nivelul de bază, precum şi de celelalte drepturi prevăzute de lege.
Dintre cei 16 poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, cercetaţi în dosarul de contrabandă prin Vama Siret pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu, dar şi de constituire a unui grup infracţional organizat, şapte au încetat raporturile de serviciu, printre care şi subcomisarul Octavian Cuzencu, restul fiind puşi la dispoziţie, inclusiv comisarul şef Nelu Fediuc,trei fiind urmăriţi penal şi într-un alt dosar de contrabandă.(N.R.)

Vezi si

Flutur: Bugetul pe 2023 se situează la nivelul lui 2022. Nu vor fi blocate conturile primăriilor sucevene din cauza proiectului “Utilități și mediu”

Președintele Consiliului Jude­țean Suceava, Gheorghe Flutur nu exclude ca bugetul de stat pe anul viitor …

One comment

  1. suspecta graba asta !