Tuesday , August 3 2021

Dosarul celor 100.000 de pachete cu țigări ascunse în bușteni a fost trimis în judecată după cinci ani (VIDEO)

In iunie 2013, polițiștii de frontieră au descoperit în buștenii transportați de un tren de marfă nu mai puțin de 100.000 de pachete cu țigări de contrabandă. Procurorii suceveni i-au trimis în judecată pe inculpații Vasile Sorin Nicoară și Iurii Vasilovici, precum și societățile comerciale SC Bernar Prod SRL din Dornești și SC Fuel Solution Concept SRL din București. Prejudiciul din dosar se ridică la peste un milion de leibusteni 4

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpații Vasile Sorin Nicoară și Iurii Vasilovici, precum și societățile ­co­merciale Bernar Prod SRL din Dornești, administrată de Nicoară, și Fuel Solution Concept SRL București, o firmă cu acționariat ucrainean, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de contrabandă în formă agravată, de complicitate la o infracțiune de contrabandă în formă agravată, evaziune fiscală, complicitate la aceasta și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu lucrătorii de Poliție de Frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Rădăuți.busteni 1

Anchetatorii au stabilit că în intervalul ianuarie 2013 – 28 iunie 2013, o rețea infracțională formată din cetățeni români și ucraineni a conceput și aplicat o modalitate inedită de a introduce și tranzita pe teritoriul României mari cantități de țigări provenind din contrabandă, fără a supune aceste bunuri regimului vamal, în vederea comercializării acestora și obținerii de venituri considerabile.

Mecanismul pus la cale consta în încărcarea și ascunderea țigărilor în interiorul unor bușteni de conifere, care erau în prealabil goliți cu utilaje speciale, în curtea expeditorului din Ucraina, iar apoi erau amestecați cu alți bușteni normali și expediați pe cale feroviară, în unul sau mai multe vagoane, în România, pe ruta PTF Vicșani – Gara Dornești și apoi depozitul SC Bernar Prod SRL, admi­nistrată de Vasile Sorin Nicoară.

Din acest punct, cunoscând adevăratul conținut al mărfii, după ce se ocupa de toate formalitățile necesare obținerii liberului de vamă, constând inclusiv în achitarea taxelor vamale și de import, Nicoară descărca lemnul, cu ajutorul infrastructurii specializate aparținând societății sale, din vagoane în TIR-uri și organiza expediția acelor bușteni pe cale rutieră până în municipiul Baia Mare.busteni 4

Aici, Iurii Vasilovici închiriase în numele societății fantomă Fuel Solution Concept SRL București, pe care o administra alături de Nicoară, o hală la periferia orașului, în care buștenii erau preluați, descărcați, țigările scoase din ei și apoi buștenii erau distruși și transformați în rumeguș cu ajutorul unor utilaje de tocat bușteni.

Pentru protejarea ansamblului infracțional și scăparea membrilor acestuia în caz de depistare de către autorități, Vasile Sorin Nicoară, administrator al SC Bernar Prod SRL, societate consacrată ca importator frecvent de lemn din Ucraina, a interpus juridic în raporturile comerciale cu doi anumiți exportatori ucraineni de lemn, societatea de tip fantomă SC Fuel Solution Concept SRL, înființată de către Vasilovici și pusă de acesta și la dispoziția lui Nicoară, ca formă juridică.

În prealabil, Vasile Sorin Nicoară a oferit acces pentru societatea fantomă importatoare, SC Fuel Solution Concept SRL, la toată gama de facilități fizice și juridice, atât necesare, cât și conexe desfășurării activității de import masă lemnoasă din Ucraina pe cale feroviară, pe care SC Bernar Prod SRL o dobândise în mulți ani de activitate, constând în aceeași clientelă, colaboratori, infrastructură, birou vamal și mod de operare.

Astfel, aceștia au încercat să creeze aparența unor importuri de lemn efectuate firma bucureșteană de la furnizorul ucrainean PF KYV, fost „client” al firmei din Dornești pentru 40 de importuri distincte anterioare, desfășurate pe un interval de mai puțin de doi ani și jumătate, care s-au oprit subit odată cu debutul importurilor efectuate de societatea fantomă SC Fuel Solution Concept SRL,  cât și de la furnizorul ucrainean OSS. În cadrul acestor importuri, SC Bernar Prod SRL s-a pretins a fi un simplu depozitar și manipulant al buștenilor, Vasile Sorin Nicoară falsificând o factură și un act în acest sens. În realitate însă, amândoi inculpații controlau și administrau în fapt societatea fantomă SC Fuel Solution Concept SRL, prin multiple acte determinate și absolut proprii activității de administrare a unei persoane juridice.

Bineînțeles, lemnul importat era de fapt proprietatea societății din Dornești, adevăratul său importator, care a plătit de fiecare dată pentru acesta.

Însușirea lemnului importat din Ucraina de societatea fantomă în cadrul a 12 importuri, ulterior obținerii liberului de vamă, în patrimoniul SC Bernar Prod SRL, pentru ca parte, ce conținea „încărcătura specială”, să poată fi expediată apoi către destinația sus-menționată, cât și pentru a diminua din punct de vedere al cheltuielilor deductibile obligațiile financiare ale firmei din Dornești a fost simulată și evidențiată prin multiple conduite ilegale de natură financiar-contabilă și silvică.

11 importuri de lemn efectuate în perioada ianuarie – iunie 2013

Acest tipar identic, al operațiunilor de import masă lemnoasă efectuate de societatea fantomă SC Fuel Solution Concept SRL, s-a manifestat ciclic în cadrul a 11 importuri consecutive, din 3 ianuarie 2013 până în data de 28 iunie 2013, când în urma unui control vamal fizic efectuat asupra a două vagoane cu bușteni proveniți din Ucraina, de la exportatorul PF KYV, prin Punctul de Trecere Frontieră Vicșani și Gara Dornești, ajunse în depozitul SC Bernar Prod SRL (depozit dotat cu platformă de acces la calea ferată), au fost descoperite, ascunse în interiorul a 39 de bușteni, 106.432 de pachete cu țigări marca Jin Ling, cu timbru Repuplica Ucraina, bunuri ce trebuiau supuse regimului vamal.

Odată descoperită rețeaua, ucraineanul a dispărut, ne mai înre­gistrând ultimele importuri făcute de societatea bucureșteană în evidența contabilă a acesteia, care era ținută în mod formal prin corespondență cu diverși contabili pentru a păstra o minimă aparență de legalitate a societății. După descoperirea țigărilor, activitatea bancară a societății fantomă a încetat brusc, hala închiriată a fost abandonată, deși aceasta importase cu doar câteva zile înainte, pe 17 iunie 2013, un nou aparat de tocat bușteni, utilajele fiind cel mai probabil relocate în vederea evitării depistării de către autorități.

Este de precizat că în tot intervalul ianuarie – iunie 2013, singurele operațiuni comerciale desfășurate de societatea fantomă, cu excepția închirierii halei și plății chiriei și a utilităților, au fost importurile sus-menționate de masă lemnoasă din Ucraina și respectiv importarea aparatului de tocat bușteni din aceeași țară. SC Fuel Solution Concept SRL avea sediul social expirat din anul 2011, localizat la cabinetul de avocatură care i-a facilitat înființarea, fără a-l fi folosit vreodată în activitatea societății, nu a figurat niciodată cu vreun angajat, nu era titulară a unui acord ce trebuia emis de Garda Forestieră pentru a putea transporta, livra ori înstrăina lemn și nu a cerut niciodată rambursarea TVA dedus.

În același timp, Vasile Sorin Nicoară s-a dezis de orice implicare în activitatea societății fantomă, pozând într-un simplu depozitar al lemnului, care pentru că nu a fost plătit pentru serviciile de depozitare și manipulare și-a însușit întreaga cantitate de lemn (aproximativ 1.200 mc) „în contrapartidă” și apoi a vândut-o către diverși agenți economici.

Nu în ultimul rând, în dimineața percheziției efectuate la sediul SC Bernar Prod SRL, la data de 31 august 2017, Nicoară a incendiat mai multe acte contabile specifice aferente anului 2013, încercând să acopere urmele activității infracționale.

Paguba din dosar depășește un milion de lei

Prejudiciul creat bugetului de stat prin săvârșirea infracțiunilor de contrabandă în formă agravată și a complicității la infracțiunea de contrabandă în formă agravată, reținute în sarcina inculpaților persoane fizice și a inculpaților persoane juridice, este în valoare totală de 1.088.182 de lei.

Paguba produsă bugetului de stat prin săvârșirea de către inculpații persoane fizice a infracțiunii de evaziune fiscală, constând în neînregistrarea în evidența contabilă a SC Fuel Solution Concept SRL de operațiuni de import de lemn și a unei mașini de măcinat lemn, este în valoare de 95.635 de lei, din care: impozit pe profit – 12.340 de lei și TVA – 83.295 de lei.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin săvârșirea de către inculpatul Nicoară a infracțiunii de evaziune fiscală, constând în înregistrarea în evidența contabilă a SC Bernar Prod SRL de operațiuni fictive, este în sumă de 151.753 de lei, din care: impozit pe profit – 71.176 lei și TVA – 80.577 de lei.

În acest dosar s-au dispus măsuri asigurătorii, constând în sechestru asigurător asupra bunurilor inculpatului Vasile Sorin Nicoară și ale SC Bernar Prod SRL (imobile, respectiv terenuri, și mobile, respectiv autovehicule), în vederea recuperării prejudiciului cauzat prin activitatea infracțională. (Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

Comuna Dărmănești continuă să se dezvolte sub bagheta primarului Dan Chidoveț

Recent, au fost asfaltate două tronsoane de drum  în zona “Gării” și în zona “Sub …

One comment

  1. 5 ani????
    Al naibi SOLITAIRE!