Thursday , February 2 2023

Dosar penal pentru un lemnar din zona Râșca. Transporturi fictive de sute de metri cubi de lemn. Una dintre mașinile trecute în avize era radiată din 2011

În perioada 23 septembrie – 01 octombrie 2020, polițiștii din cadrul Secției nr. 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei, împreună cu doi delegați din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au verificat datele și informațiile existente la nivelul acestei unități de poliție referitoare la transporturi fictive de materiale lemnoase pe raza Ocolului Silvic Râșca.

lemn, politie, Obiectiv, perchezitii

Astfel, au fost verificate transporturile efectuate în baza avizelor de însoțire având ca document de proveniență un aviz emis pe raza Ocolului Silvic Râșca, privind un volum brut total de 1.972 mc de lemn, adjudecat și exploatat de către I.I. Hușanu, în baza unei autorizații de exploatare din anul 2019.

Politistii au descoperit faptul că în luna martie 2020  I.I. Hușanu a emis cinci avize primare de însoțire a materialelor lemnoase pentru un volum total de 228,14  lemn rotund fag și 3 mc lemn foc carpen.

Urmare a investigațiilor specifice efectuate și a probelor strânse s-a constatat faptul că respectivele transporturi de materiale lemnoase nu au avut loc în realitate, situația scriptică justificată prin documente de către operatorul economic fiind în contradicție cu realitatea din teren.

Întrucât operatorul economic I.I. Hușanu nu poate justifica lipsa materialelor lemnoase aferente avizelor de însoțire menționate, pentru expedierea de materiale lemnoase din platforma  primară aferentă  partizii 1369227 fără documente legale prevăzute de normele în vigoare s-au dispus următoarele: sancționarea contravențională a operatorului economic în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (1) lit. ”b” din L171/2010 cu amendă în sumă de 15.000 lei  și ca măsură complementară s-a dispus confiscarea materialelor lemnoase în cauză, totalizând 231,14 mc lemn buștean foioase, stabilindu-se o valoare de 45.969,86 lei fără TVA.

De asemenea, verificând în bazele de date specifice a rezultat faptul că unul dintre mijlocele de transport folosite la transportul de material, deși nu are capacitatea tehnică constructivă să transporte  material lemnos, figurează radiat din circulație din anul 2011. Pe acest numar de înmatriculare în anul 2019 sunt emise 11 avize secundare de însoțire a materialelor lemnoase în volum total de 642,8 mc brad – bușteni gater în valoare de 219.149,26 lei.

Aspectele de mai sus fac obiectul verificărilor în cadrul unui dosar penal privind comiterea infracțiunilor de „fals” și „uz de fals”.

secretarasite

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …